Fuck sugar!

Mina senaste inlägg här på Kostrådgivarna.se har handlat om socker och sockerberoende/missbruk. Det är inte så konstigt eftersom jag är sockerberoende själv men hela LCHF-grejen handlar om socker egentligen. Man minskar på kolhydraterna och kolhydrater blir socker i kroppen.

 

Vi läser dagligen historier om människor som har uppnått hälsovinster med LCHF och/eller minskat sockerintag. Det är allt ifrån bättre syn, botad från diabetes, kunnat sluta med mediciner, blivit friska från sockermissbruk och beroende som tillslut hade kunnat leda till en för tidig död, inte ha behövt göra en magsäcksoperation, till att faktiskt kunna få barn och mycket, mycket mer. Är inte det helt fantastiskt så säg.

 

I helgen var jag med om en jobbig personlig händelse som gjorde att mitt sockermonster kom tillbaka för en stund men jag motade bort det genom någon märklig kraft inombords. Jag sa för mig själv: ”Fuck socker!” för att peppa mig och tänkte då på Ung cancers armband ”Fuck cancer”.  Jag fick en idé om att jag skulle göra ett ”Fuck socker”-armband till mig själv som kunde hjälpa till att peppa mig i svåra stunder och när suget faller på. Jag la upp armbandet på min blogg och många gillade det och har köpt och beställt av mig. Det är verkligen jätteroligt! Speciellt eftersom det är så mycket mer en bara ett armband.

 

Det hjälper mig i min kamp när jag har armbandet på mig och det känns lite tufft på något sätt att verkligen stå för detta offentligt och det ger mig styrka. Armbandet är också en påminnelse om hur mycket ohälsa som sockret ställer till med i vårt samhälle. Det är alltså inte bara ett peppande armband utan också en symbol för att det är nog nu! Samhället måste ta sitt ansvar för hur barnens mat ser ut i skolan, vilka kostråd dietister ger, vilka kostråd läkare och sjukpersonal ger och vilken mat som serveras på sjukhus, äldreboenden och i hemtjänsten osv.

 

Senast igår när jag gick in för att betala en tankning diesel på macken så möttes jag av en vägg av bulldoft. Det riktig slog emot mig. Godis, bröd, bullar och en massa annat socker fullkomligt översvämmande stället. Det gick knappt att ta sig fram till kassan för att det var godis överallt. När jag kom ut därifrån och satte mig i bilen hade bulldoften satt sig i kläderna och jag satt och doftade bulle hela vägen hem. Vad har bensinstationerna blivit? Skall man tanka där och fylla på spolarvätska eller skall man ha taffelbord? Varför inte ha riktig mat istället? Ja, det vet vi alla svaret på för det säljer inte lika mycket. Att komma in på den bensinstationen var som att hamna på ett rökigt marijuanaställe i Holland fast ett ställe för sockerknarkare. Undrar hur vi kommer att se tillbaka på den här tiden om 50 år? Det kommer antagligen vara precis lika konstigt att se socker i mängder på macken som om någon skulle stå inne på macken och röka idag.  Det är i alla fall vad jag hoppas för folkhälsans skull.

 

Jag vet vad jag kämpar och står för och jag är stolt över att bära mitt armband.

 

Fuck sugar!

 

Ät Ultimat!

IMG_3715

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i BEROENDE den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

13 thoughts on “Fuck sugar!

 1. Profilbild

  Jendah

  Håller med och i ditt sätt att beskriva sockermonster, så kan vi väl konstatera att sockerberoende är lixom värre än alkoholberoende... Sockerdofter finns ju typ överallt!!! Alkohol finns på vissa ställen i begränsad form... Fast jag har full respekt till de som är beroende av alkohol, de är i samma läge...

  1. Anna-Maria Johansson

   Inläggsförfattare

   När jag var inne i mitt missbruk och bodde i Nol så var jag i Kungälv ibland. När jag åkte (en omväg) förbi kexfabriken och inte stannade på bräckboden för att jag bantade så insöp jag doften av nybakat och stängde ventilerna i bilen för att ha kvar doften så länge som möjligt. Jag skrattar åt det och gjorde det då också men nu fattar jag hur sjukt det var. Ja herregud.

 2. Profilbild

  Kicki

  Bra skrivet! Håller med dig totalt! Själv har jag också ett uttryck. Det kommer från grundskoletiden när jag bestämde mig för att inte varatt offer längre, deras offer. Jsg så till mig själv JAG VÄGRAR!! Jag vägrar vara offer under sockret längre, och det funkar. Men ditt armband gör ju det hela tydligare. En mycket bra idé!

 3. Profilbild

  Fru

  Jag har gått ner ungefär 20 kg med LCHF och mår på många sätt bättre idag än före LCHF. Hemma lagar jag LCHF åt alla.
  Just nu är jag bara så less på att inte min man vill testa LCHF också. Han har några tiotal kg övervikt. Och vet vad LCHF gjort för mig. Men ändå äter han ett berg av söt mysli till frukost och en hel del bröd. Choklad är också hans last. Visst äter han min mat utan att kräva ris eller pasta till och han dricker vatten till maten. Men det blir bara ett mål LCHF per dag. Resten är HCLF. Och dessutom reser han massor i jobbet så han äter bara hemma varannan dag.

  Igår kom han hem med en stor flaska läsk. Jag tror han börjat gå upp igen. Och nu blir jag så stressad över den här läskflaskan och alla chokladpapper i hans bil.

  Vi har småbarn så natten är alltid lite för kort. Själv är jag pigg tack vare LCHF med han är konstant trött.

  Det finns inget jag kan göra. Hans liv är hans. Och tjata funkar aldrig. Men jag behövde få skriva av mig. Hans övervikt påverkar också mig. Det är inte möjligt att kramas tätt. Sex är jobbigt för honom. Tröttheten går ut över hela familjen. Och så oro att han ska bli lika stor som sin far som dessutom har diabetes nu. Min man är också många år äldre än jag så jag skulle gärna se att han höll sig frisk...

  Han tror kostråden, de officiella, är trygga.

   1. Profilbild

    Alva

    Men bara för det funkar för dig så är inte det lösningen för alla. Jag har gett LCHF chansen två ggr och ätit strikt (tankade info innan, skaffade alla hjälpmedel) men det har inte fungerar för mig. Har mått dåligt och inte bara i början utan konstant i flera månader. Visst gick ner lite i vikt men att konstant må dåligt och vara på värdelöst humör är inte värt det.

    Nu kör jag äta allt, men inte alltid och tränar på gym fem ggr i veckan och hepp! Jag mår apbra och får en fin kropp.

    Att tjata sin livsstil på andra är hemskt. Bara för en sak funkar för er så är inte det lösningen för alla andra. Ibland känns lchfare som fanatiker, religiösa fanatiker.

    1. Anna-Maria Johansson

     Inläggsförfattare

     Jag skriver så här: "Vi läser dagligen historier om människor som har uppnått hälsovinster med LCHF och/eller minskat sockerintag."

     Läs det sista. Jag säger inte att alla skall äta som jag. Men socker i för stora mängder är inte bra. Det är det jag säger.

     Grattis till dina hälsovinster!

  1. Anna-Maria Johansson

   Inläggsförfattare

   De officiella kostråden och ViktVäktarna är bra för de som vill ha något att upprätthålla sitt missbruk/beroende på. Inget annat.

   Jag förstår att det är skitjobbigt. Det är svårt att se sina nära och kära må dåligt. Men det är bara han som kan komma dit själv. Du får försöka så frön så kanske något av dem gror snart. Hoppas. Kram!

 4. Profilbild

  Eftersom jag är för ett minskat användande av socker och snabba kolhydrater hade jag gärna sett att min kille slutade med sitt godis, croissant, snabbmat, läsk och en himla annan massa skräp han äter och börjar äta mer som jag, dvs minimalt med kolhydrater, inga halvfabrikat, mkt fet fisk, riktigt smör ist för margarin osv. osv. Tyvärr har jag inget som helst leverage då jag är sjuk en gång i månaden har högt blodtryck och en massa stress- och ångestsymptom. han däremot har inte haft en sjukdag på fem år, är nästan för smal och pigg som en nötskrika.

  Förresten, ibland kan socker rädda liv: http://io9.com/5801111/adding-a-little-sugar-boosts-the-power-of-antibiotics-against-superbugs

 5. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja vilken bra idé med Ditt armband! Något som drar ögonen till sig utan att man har sagt ett pip. Detta kan helt klart "röra till det" lite för någon. Jag kan tänka mig en en knapp med texten "Jäkla socker i allt!"

 6. Profilbild

  HelenaB

  Jag kan tycka att bordet som vi äter och fikar vid på mitt jobb, erbjuder lite väl mycket fikabröd och godis. Tyvärr är det tanklösheten som slår till. Hade någon i skaran varit alkoholist hade nog ingen kommit på att ställa fram glas färdigt uppslagna med alkohol. Däremot tänker man inte tanken att någon kan ha problem med att det ligger kakor, bullar och godis plockfärdigt på fat!
  Nu kan jag hantera det dag för dag, men ändå... Förståelsen för problematiken är väldigt liten.

Kommentera