Frukost och matsäck för en aktiv dag

Lättfixad frukost och mellanmål

Mitt bidrag till den här temaveckan om bra mat för barn och unga blir två enkla rätter för aktiva utedagar. Med en frukost rik på protein och fett, hålls blodsockret på en jämn nivå och man får gott om energi för att klara en tuff dag i skidbacken, på innebandyn, några timmar i längdspåret eller på hästryggen.
Mina förslag till frukost och mellanmål ger till skillnad mot en grötfrukost eller o'Boy och mackor bara en bråkdel av de snabba kolhydrater som ofta leder till att man kan bli trött efter någon timme när blodsockret går ner.

Då fyller ju många på energiförråden med en frukt, läsk eller chokladbit, vilket gör att blodsockret stiger i höjden igen, för att sen snabbt dala. Såna svängningar i blodsockret är inte bra vare sig för humöret, kroppen eller tänderna.

En bra frukost som håller en hel förmiddag är äggröra med varmrökt fisk. Ett enkelt mellanmål att ta med i en burk i ryggsäcken blir en ost- och skinkmacka på mitt stekpannebröd.

Äggröra för 2

 • 4 ekologiska ägg
 • 1 dl grädde
 • Havssalt och nymald vitpeppar
 • 25 gr smör
 • 150 gr varmrökt lax, makrill eller regnbåge

Vispa upp äggen med grädden, krydda. Bryn smöret lätt i en kastrull, rör ner äggsmeten. Sänk värmen till ettan och rör hela tiden mot botten, så äggröran blir finkornig.

En minut räcker, sen drar du kastrullen från värmen. Låt röran stelna lite på eftervärmen. Servera med den rökta fisken, garnera med cocktailtomat och gurka.

Stekpannebröd med sesamfrön och hasselnötter

 • 1 ekologiskt ägg
 • 1 dl riven ost
 • 1 dl sesamfrön
 • 2 msk finhackade hasselnötter
 • 1 tsk pofiber
 • 1 tsk fiberhusk
 • ½ tsk kanel
 • Lite havssalt
 • 3 msk smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl. Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen. Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan. Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan. Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Frukost och matsäck för en aktiv dag

Kommentera