Följ ditt hjärta

dreamstimezoom_17969833

 

Idag är det Alla Hjärtans Dag – en dag som de flesta av oss påverkas av på något sätt. Antingen genom att överraska nära och kära med blommor och presenter eller genom att ha lite fler ursäkter att äta choklad och geléhjärtan. Vi firar dagen till minne av Sankt Valentin som var biskop i Italien på 200-talet. Han var en kristen som levde i Rom och fick lida martydöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud att viga unga, kristna par. Han avrättades, men lyckades lyckades strax innan smuggla ut ett kort till fångvaktens dotter som han var mycket förälskad i. Det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag.

Valentin sägs ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Traditionen går tillbaka ända till 1300-talets England och Frankrike, där man ordnade fest för ungdom och förälskade.

Visst är det fantastiskt med hjärtat, hur det bildas i det lilla fostret och börjar slå och sen kan slå i mer än 100 år utan uppehåll, klara hård träning, gifter vi utsätts för, tuffa känslosvall, operationer där man både stänger av och sätter igång det igen kanske t.o.m med ett helt nytt hjärta. Hjärtat sitter nästan mitt i bröstkorgen under revbenen, inte till vänster som vi kanske lärt oss. Hjärtat är också ett viktigt känslocentrum och när vi har hjärtesorg kan vi känna som att det smärtar och krampar runt hjärtat. Man kan faktiskt t.o.m. avlida av akut hjärtesorg. Det är vanligast bland äldre kvinnor som t.ex efter många års äktenskap mist sin käraste och kroppen drabbas av stresschock. Det finns säkert omskrivningar i läkarjournaler för denna allvarliga chock, men det är vad som faktiskt händer. Hjärtat slutar slå.

Det finns viktiga vitaminer och mineraler som skyddar hjärtat från hjärt- och kärlsjukdomar. I en svensk studie vid Linköpings Universitet har man undersökt effekterna av coenzym Q10 och selen i kombination. I studien ingår bl.a. Urban Alehagen – överläkare och docent i kardiologi vid Linköpings Universitet, professor Anders Rosén – Hälsouniversitetet och Mikael Björnstedt på Karolinska Institutet. Studien pågick i fem års tid på 443 äldre människor 70-80 år så kunskapen om samma sak gäller yngre människor eller om man bör börja äta tillskott redan i unga år är inte utredd.

Kroppen behöver Q10 i aktiv form och det tillsammans med selen. Nordiska ländernas jordar har stor brist på selen sedan senaste istiden och konstgödning har ytterligare ökat på bristen. Q10 och selen är nödvändiga för att våra celler ska fungera och selen medverkar så att det inte bildas tumörer, påverkar immunförsvaret och minskar inflammationer i kroppen. Q10 är effektivt mot åderförkalkning och har andra positiva effekter på hjärtat.

Studien visade att med intag av Q10 och selen sänktes risken i hjärtdöd med 54 % jämfört med placebogruppen. Hjärtfunktionen förbättrades och stessmarkörer i hjärtat minskade.

Så din Valentinpresent till mormor och morfar eller motsv kanske ska vara att startpaket med Q10 och selen…

Selen är en viktig antioxidant som hindrar fria radikaler och för tidigt åldrande samt förstärker effekten av vitamin E. Stärker immunförsvaret, hjärtat och andra muskler och förebygger stress. Finns bl. a. i smör, njure och paranötter. Coenzym Q10 är ett vitaminliknande ämne som finns i hela kroppen men mest i hjärta, lever och immunförsvaret. Minskar när vi åldras, skyddar hjärtat vid hjärtattacker och sänker högt blodtryck, ökar energin, motverkar tandlossning. Finns i sardiner, makrill, kyckling, spenat.

Vad gäller hjärtat och känslor kring viktiga beslut i livet så brukar man säga att du alltid bör lyssna på ditt hjärta innan du tar beslut. Blir jag glad av det här beslutet, känns det rätt i förhållande till mina nära och kära, stämmer det överens med mitt hjärtas värderingar om hur jag vill verka och leva.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Följ ditt hjärta

 1. Profilbild

  Pär

  Spännande värre med de nya Q-10 studierna som gjorts av forskare vid hjärtenheten vid Linköpings Universitetssjukhus i bl.a. samarbete med forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, hjärtcentra som väl får väl anses om ytterst seriösa institutioner med hög kompetens. Den ena studien som pågått i fem år visar på en minskad mortalitet för patienter med Kardiomypati, försvagad hjärtmuskel på en minskad risk för "döden" på 54%. Hyfsad signifikans alltså.
  Q10, som är ett kroppseget ämne, som minskar med stigande ålder är av största vikt för att ge energi till bl.a. hjärtat.
  I tidningen Expressen var det den 24 augusti ett reportage där en av huvudförfattarna intervjuades. Spännande fakta och för undertecknad som drabbats av hjärtsjukdom med allvarligt tillstånd, så har numera situationen blivit så gott som perfekt. Ett starkt hjärta som förvånar mina läkare. Och jag tillskriver den förändring enbart till mitt dagliga intag av 200 milligram av samma Q10 som använts av vetenskapsfolket;
  Med stigande ålder så minskar halten av Q10 i bl.a. hjärtmuskeln, men vill man öka det med intag av kost så skulle det i mitt fall inneburit 2 kilo oxhjärta, rått, varje dag!
  Kanske dax för Er att ge god information om chanserna till ett bättre liv med detta kosttillskott?

 2. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Så fantastiskt Pär att du blivit så frisk av Q10. Tänk om läkare kunde öppna upp för det som vi kost- och näringsrådgivare lärt och jobbar med. Det är inte så ofta som en klient ber mig om stöd för sitt hjärta, men jag ska absolut tänka oftare på det. Skriv gärna hur gammal du är så jag kan relatera till ålder. Men jag förmodar att de mesta näringsdepåerna minskar från sådar 40+ och uppåt. I mer rasande takt förstås om vi stressar och äter fel.

 3. Profilbild

  Pär

  Samma sort som forskarna har använt, Bio-Quinone Q10 Gold med 100 miligram. Jag köper mina från nätet men det lär finnas i både hälsokostbutiker och apotek.

  Det gäller att passa sig då det finns "skitkvaliteter" som lär vara extraherade från tobaksplantor.

 4. Profilbild

  Pär

  Faktiskt är Pharma Nords q10, med 100 milligram per kapsel det preparat som används bland forskare. Det lär bland annat vara arbeten på gång på Karolinska och diabetes. Spännande, spännande

Kommentera