Får jag?

Depressed, sad woman on neutral backgroundOfta får jag frågan ”får jag äta detta?”. Lika ofta får jag påståendet ”Men man får äta detta enligt LCHF”. Min motfråga blir alltid ”Om du äter det får du då de resultat du önskar?” Svaret blir i stort sett alltid – ”nej”. (Det är ju bara de som kämpar som vänder sig till mig.)

Du får äta precis vad du vill. När du vill och hur ofta du vill. Det finns ingen som ska bestämma vad du får eller inte får äta. Frågan du ska fråga dig är – ”Vill du äta detta?”

Du måste känna efter, varför väljer du LCHF? För hälsan och viktens skull eller bara för vikten? Här finns två olika inriktningar. Inget fel, men ganska så stor skillnad. Start generaliserat kan de delas upp i att den ena gruppen väljer artegen mat efter dina unika förutsättningar och den andra räknar kolhydrater. Båda fungerar men du kommer att få oerhört olika svar på samma fråga beroende på vilken grupp du frågar.

Om du sen frågar rakt ut på nätet, får du då svar från någon som kan? Får du svar från någon som själv tål undantag? Eller får du svar av någon med stört ätbeteende? Får du svar från någon med trygg kropp eller från någon med en besvärlig kropp? Ja, här kan du få oerhört mycket olika svar och tar du alla blir LCHF oerhört rörigt och svårt. Eller du kan få tillåtelse att äta en hel del saker som kanske just du bör undvika.

Hur ska du då hitta rätt? Ja, bästa sättet är att du kan mycket själv samt lyssnar på din kropp. Hur vill du att ditt liv ska se ut? Hur vill du kunna äta? Hur mår du när du när du ätit något? Vilken mat gör att du blir sugen? Vilka undantag kan du göra och direkt efter hålla den menyn du bestämt dig för? Vilken mat gör att du inte blir hungrig mellan måltiderna? O s v. Känn efter och utvärdera hur mat påverkar dig.

Lovar att nästa vecka fortsätta på denna tanke 🙂

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Får jag?

Kommentera