En soppa och tankar om LCHF

Copyright/fotograf Eva Lindblad/1001bild.seJag har i ett antal år nu sympatiserat med LCHF-kosten. Jag kom in i den tankevärlden via en bok om Atkins diet (som ju är likvärdig), och tyckte det hela verkade vettigt. Det var det också, för jag lyckades bryta en ond cirkel med viktuppgång och blev dessutom av med en magkatarr som jag haft mer eller mindre jämt sedan tonåren.

Idag är jag smalare än förr, men ännu lite rund, och nöjd med det. Så fort jag börjar gå upp kör jag lite mer kolhydratfattigt och får bukt med uppgången. Dessutom mår jag allmänt mycket bättre. Men jag tillhör inte de ortodoxa utan unnar mig avsteg då och då.

Det känns lite som om den hätska kritiken mot låghydrattanken har kommit av sig. Det har inte kommit några övertygande bevis mot att det skulle vara skadligt att ta det försiktigt med pasta, potatis, socker, ris och så vidare.

Några trendanalytiker har sagt att LCHF-boomen är över, men det bygger de nog mest på att kokbokshaussen av LCHF-kokböcker mattas av. Men sådan ytlig analys glömmer det faktum att kanske var fjärde svensk på något vis har dragit ner på kolhydraterna, enligt vissa uppgifter.

LCHF verkar inte vara någon trend, utan mer en djupare förändring i synen på kosten. Jag gissar att det är tankar som kommer att sanktioneras än mer av myndigheter och expertis efter hand. När de som låst fast sig i hätskt motstånd efterträds av en ny generation.

Här ett LCHF-recept från min kokbok ”LCHF till fest” (Bonnierfakta) av Jens Linder.

Soppa med salami, salvia och svamp

Förrättssoppor får gärna smaka lite mer eftersom de serveras i mindre mängd. Här en intensiv soppa där valet av salami är helt avgörande. Välj en högklassig lufttorkad sort utan onödiga tillsatser.

4 portioner

Tid: 30 minuter

  • 100 g salami eller chorizo
  • 100 g färsk svamp, t.ex. skogschampinjon eller karljohan
  • 1 hel vitlök
  • 4 salvia- eller persiljekvistar
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

1. Skär salamin i småkuber (ca ½ cm). Skiva svampen. Skala vitlöken och dela i klyftor.

2. Koka upp salami, svamp och vitlök tillsammans med salviaeller, persiljekvistar, buljong, vinäger och svartpeppar. Låt sjuda försiktigt utan lock i 15 minuter.

3. Fiska upp salvian eller persiljan. Tillsätt grädden och koka upp. Späd om det behövs. Justera smakerna med salt och peppar.

4. Servera het i förvärmda tallrikar.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Soppor den av .
Profilbild

Om Jens Linder

Jens Linder är kock och matskribent. Han har arbetat som kock och köksmästare i drygt femton år på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Dagens Nyheter och tidningar som Mat & Vänner, Mål & Medel samt Sveriges Radio med artiklar och inlägg om allt från kalops, svamp och långlagrade ostar till modern grillmat och sallader. Jens Linder är också fil kand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Jens Linder har bland annat författat följande böcker: ”Bara bär” (Albert Bonniers förlag), “Det glömda köket (Albert Bonniers förlag) och Långkok (Albert Bonniers förlag), Fredagsmys (Semic), Svamplycka (Albert Bonniers förlag) och Made in Sweden ( Bonnierfakta), ”December” (BF) samt ”LCHF till fest” (BF). För ”Det glömda köket” fick han 2005 utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur, även Made in Sweden och Mathias Dahlgrens ”Det naturliga köket” som Jens var med och skrev fick priser. 2003 mottog han Gastronomiska akademiens Guldpenna och 2006 Svenska kockars förenings hederspris Tore Wretman-medaljen. Copyright/fotograf: Eva Lindblad/1001bild.se

Kommentera