En smörig terrin

När jag var liten och hälsade på hos mormor i Halmstad fick i alltid riktigt smör. Inget smörgåsmargarin. Smöret förvarades i en bytta av porslin i skafferiet för vara mjukt när man skulle bre. Jag tror att mormor var extra förtjust i smör eftersom hon växt upp med margarin. De fattiga hade inte råd att köpa smör helt enkelt.

Jag tror att smöret var halva anledningen till smörgåsarna smakade så gott just där. Resten hade att göra med att brödet kom från Östras bröd (ett fantastiskt kooperativt bageri) och pålägget var eminent halländsk lökkorv eller Svecia.

Nåväl, smöret för in mig på dagens recept. En egen uppfinning som jag är lite mallig över. Ur boken ”LCHF till fest” (Bonnierfakta). En bra förrätt som överaskar.

9174242407Smörterrin av bönor, kål och fårost

Det som blir över kan förvaras åtminstone ett par månader i frysen.

1 0–12 portioner, tid: 1 timme

  • 500 g normalsaltat smör
  • 100 g vitkål, savojkål eller rödkål
  • 150 g haricots verts, vaxbönor
  • eller vit eller grön sparris
  • 150 g fetaost
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 msk pressad citron
  • 1 krm svartpeppar ur kvarn
  • salt

1. Låt smöret stå i rumstemperatur så att det blir mjukt.

2. Finstrimla kålen och ansa bönorna. Låt kål och bönor stormkoka i 5–6 minuter i lättsaltat vatten. Stjälp ner i ett durkslag (eller en sil) och skölj dem kalla under kranen. Låt torka på hushållspapper.

3. Skär fetaosten i små tärningar.

4. Blanda smör, kål, bönor, fetaost, persilja, citron, svartpeppar och salt i en rymlig bunke. Blanda försiktigt att så att ingredienserna inte blir mosiga.

5. Klä en avlång brödform med plastfolie. Lägg ner smörblandningen. Ställ in i kylen och låt stå i någon timme. När terrinen är hård, skär den i tunna skivor. Servera på assiett, gärna med något salladsblad.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Jens Linder

Jens Linder är kock och matskribent. Han har arbetat som kock och köksmästare i drygt femton år på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Dagens Nyheter och tidningar som Mat & Vänner, Mål & Medel samt Sveriges Radio med artiklar och inlägg om allt från kalops, svamp och långlagrade ostar till modern grillmat och sallader. Jens Linder är också fil kand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Jens Linder har bland annat författat följande böcker: ”Bara bär” (Albert Bonniers förlag), “Det glömda köket (Albert Bonniers förlag) och Långkok (Albert Bonniers förlag), Fredagsmys (Semic), Svamplycka (Albert Bonniers förlag) och Made in Sweden ( Bonnierfakta), ”December” (BF) samt ”LCHF till fest” (BF). För ”Det glömda köket” fick han 2005 utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur, även Made in Sweden och Mathias Dahlgrens ”Det naturliga köket” som Jens var med och skrev fick priser. 2003 mottog han Gastronomiska akademiens Guldpenna och 2006 Svenska kockars förenings hederspris Tore Wretman-medaljen. Copyright/fotograf: Eva Lindblad/1001bild.se

Kommentera