En extragod kyckling

Jag tycker det har blivit lite lättare att få tag på hel kyckling i butikerna, och ibland kan man till och med nappa åt sig en pippi som är ekologiskt (men det är förstås pinsamt att det är så sällsynt ändå).

Det här sättet att laga kyckling på är väldigt tacksamt. Köttet blir extra saftigt och tillsammans med majonnäsen och salladen blir det en fin LCHF-måltid. Recept är ursprungligen från min kokbok "Långkok" som kommer i ny upplaga i September på Bonnierfakta.

Inkokt hel kyckling

4 portioner

2 timmar

 • 1 – 1,2 kg hel kyckling, urtagen
 • 2 liter vatten
 • 1 msk salt
 • 2 lagerblad
 • 5 svartpepparkorn
 • några persiljestjälkar
 • 1 kvist timjan
 • 1 kvist libsticka, salvia eller rosmarin
 • 1 citron
 • ½ gul lök

1. Skölj kycklingen. Koka upp vatten och salt med lagerblad, pepparkorn, persilja, timjan och libsticka. Låt koka i 5 minuter, för att smakerna ska lösgöras.

2. Klyv citronen och lägg i den, den halva löken och kycklingen i kokspadet. Sätt på lock och sänk värmen så att vätskan sjuder försiktigt. Låt kycklingen sjuda under lock i cirka 50 minuter eller tills den precis är genomkokt.

3. Tappa upp kallvatten i diskhon och ställ ner kastrullen där. Låt den stå och svalna i cirka 1 timme.

4. Rör under tiden ihop majonnäsen och förbered endivsalladen.

5. Rensa loss köttet från den avsvalnade (men inte helt kalla) kycklingen. Skär de stora styckena i mindre bitar.

6. Blanda ner kycklingen i salladen och servera med majonnäsen vid sidan om.

Jalapeñomajonnäs

 • 4 äggulor
 • 2 msk fransk senap
 • 4 msk finhackad persilja
 • 4 tsk pressad citron
 • 2 krm salt
 • 1–2 finhackade jalapeño
 • 1 ½ dl olivolja
 • 2 ½ dl matolja, exempelvis
 • solrosolja

1. Blanda äggulor, senap, persilja, citron, salt och jalapeño.

2. Tillsätt oljorna lite i taget, långsamt och försiktigt, tills det blivit en fin och krämig majonnäs.

3. Ställ i kylen en stund innan servering.

Endivsallad

 • 1 endiv
 • 1 huvud krispsallad eller romansallad
 • 1 tsk japansk soja
 • ½ tsk mörk sesamolja
 • 1 tsk rödvinsvinäger
 • 1–2 krm salt

1. Skär endiven på mitten, skär loss roten och lossa bladen från varandra. Finstrimla krispsalladen.

2. Blanda soja, sesamolja, vinäger och salt i en rymlig skål.

3. Lägg ner sallad och endiv i skålen och vänd runt så att dressingen täcker. Blanda ner kycklingen (se recept ovan).

4. Servera på en gång (om salladen får stå tappar den spänsten).

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Kyckling & kalkon, RECEPT * HUVUDINGREDIENS *, Sallad som tillbehör, Såser, röror, kryddsmör, Tillbehör den av .
Profilbild

Om Jens Linder

Jens Linder är kock och matskribent. Han har arbetat som kock och köksmästare i drygt femton år på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Dagens Nyheter och tidningar som Mat & Vänner, Mål & Medel samt Sveriges Radio med artiklar och inlägg om allt från kalops, svamp och långlagrade ostar till modern grillmat och sallader. Jens Linder är också fil kand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Jens Linder har bland annat författat följande böcker: ”Bara bär” (Albert Bonniers förlag), “Det glömda köket (Albert Bonniers förlag) och Långkok (Albert Bonniers förlag), Fredagsmys (Semic), Svamplycka (Albert Bonniers förlag) och Made in Sweden ( Bonnierfakta), ”December” (BF) samt ”LCHF till fest” (BF). För ”Det glömda köket” fick han 2005 utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur, även Made in Sweden och Mathias Dahlgrens ”Det naturliga köket” som Jens var med och skrev fick priser. 2003 mottog han Gastronomiska akademiens Guldpenna och 2006 Svenska kockars förenings hederspris Tore Wretman-medaljen. Copyright/fotograf: Eva Lindblad/1001bild.se

One thought on “En extragod kyckling

 1. Profilbild

  Kikki

  På vår Coop-butik, Arninge, hade de färsk kyckling för 29:90 per kg. Köpte två och tillagade dem långsamt i ugnen. (Allt för att de ska vara så möra som möjligt.) Ska rensa dem ikväll innan jag går och lägger mig så har jag massor med god kyckling att göra mycket gott med. Det gäller ju att passa på när tillfället ges. 😉

Kommentera