Den magiska vitlöken…

vitlökIgår lök och öroninflammation, idag vitlök och öroninflammation! Vi fortsätter vår vecka om huskurer...

 

Förutom den goda smaken, och som ett tillbehör i maten, så har säkert många med mig upptäckt vitlökens övriga stora användningsområde.

Det här hände när mitt första barn, Rasmus, var bara några månader gammal, och hade på mindre än 1 månad drabbats av två öroninflammationer. Som nybliven mamma och med all osäkerhet det innebar så lyssnade jag till allt som sades från BVC och doktorn vilket resulterade i två kurer antibiotika. Jag förlitade mig på att det var det som var det bästa.

Ganska snart så kände jag ändå att det var något som inte kändes rätt där i maggropen. Allt det här i den lilla kroppen. Som av en tillfällighet fick jag av en god vän höra att när hon var liten så blev hon själv behandlad med just vitlök så snart hon drabbats av öron-, näsa-, halsproblem. Hon berättade hur effektivt det varit varje gång och hur hon också när hon senare själv blev mamma gjort samma sak med sina barn. Det kändes definitivt värt att pröva andra vägar för att få bukt med lille Rasmus öronproblem.

Vid det tillfället så bodde vi granne med en läkare som till vardags arbetade på en mottagning för just öron-, näsa-, halsavdelningen, och som dessutom hade mottagning hemma. Det var han som skrivit ut den tidigare behandlingen. Jag kontaktade honom igen och bad om ett nytt besök, dels för att bolla lite med honom om min egen tänkta behandling för Rasmus, men också för att jag ville att det skulle ske under något sånär kontrollerade former. Jag var ju ändå ute på lite hal is. Han undersökte Rasmus öron igen och konstaterade att det var en pågående öroninflammation och att trumhinnan var röd. Rasmus hade också väldigt ont. Jag berättade för honom vad jag hört och hur jag tänkte gå till väga. Att man skär en tunn skiva vitlök, lindar in den i lite bomull för att skydda huden , och sen lägger man in den i ytterörat. Han lyssnade och sen möttes jag av en reaktion jag inte förväntat mig. Han kände mycket väl till den urgamla kuren, och dess positiva effekter. Jag frågade då varför han inte rekommenderade det redan vid vårt första besök hos honom. Hade det inte varit bättre än de två kurer antibiotika som Rasmus fått - och inte blivit bättre av, snarare sämre…?? Han svarade då att som legitmierad läkare fick han inte rekommendera denna typ av behandling, då det fanns risk för att en del, med sämre omdöme, skulle stoppa in en hel vitlök i örat. Ungefär som att man inte bör säga till en gravid kvinna att det är ok att kunna ta ett litet glas vin ngn gång, för då finns det de som skulle dricka en hel flaska.

Jag förstår poängen, men det kändes ändå som om att det inte kunde vara värre, vitlöken alltså, än all den gift som Rasmus redan fått i sig i form av Alvedon och antibiotika.

Sagt och gjort. Jag bestämde mig för att pröva och redan samma eftermiddag satte jag in en skiva i varje öra, med lite tejp på och som fick det sitta till dagen därpå. Ganska snabbt, redan efter ngn timma så märktes det första positiva tecknet, Rasmus somnade i vagnen och sov gott, uppenbarligen utan smärta. Sedan följde en lugn natt och följande morgon skulle vi tillbaka till doktorn för att kika i örat. Dåå fick jag bekräftat det jag hade hoppats på och såg att rodnaden i örat hade gått tillbaka.

Efter den dagen, så har ingen utav mina barn, tre stycken numera, eller jag själv, någon gång ätit antibiotika. Så fort det varit någon form av förkylning på gång med symptomer som rinnande näsor (grönt snor), hals, öronbesvär, och ögoninflammationer, ja då har vitlöken åkt fram. Och det är faschinerand vilken effekt det har. Jag vill inte på något sätt undergräva betydelsen av antibiotikan, den har räddat många liv. Men vi bör kanske främja och uppmuntra kroppens och naturens egna fantastiska förmåga till självläkning innan vi kastar oss över kemiska substanser, kniven och liknande. Jag hyllar i alla fall, här och nu vitlöken 🙂 Ett enkelt och mycket verksamt botemedel mot många enkla vardagsåkommor. Dock inget som läkemedelsföretagen blir rikare på, men VI betydligt friskare.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Den magiska vitlöken…

 1. Profilbild

  Ethel loberg

  Hej Katarina, detta var intressnt, måste bara fråga hur gör Du med vitlöken när barnet börjar få rinnande näsa. Jag har ett barnbarn som ofta genom dagis får grönt rinn i näsan. Vill prova vitlök!

  1. Profilbild

   katarina pettersson

   Hej Ethel
   Oavsett om det handlar om öron, näsa eller hals så gör man på samma sätt. Skär en skiva vitlök, linda in i lite bomull och stoppa in i örat. Sätt gärna en bit plåster på så att den inte trillar ut. Byt gärna efter ngn timma så att det hela tiden är bra styrka på vitlöken. Mina barn fick även ha det på sig när de var på dagis. Doftade en del :-/, men gjorde stor nytta...:-)))Lycka till

 2. Profilbild

  " ... då det fanns risk för att en del, med sämre omdöme, skulle stoppa in en hel vitlök i örat."

  Konstigt argument! Var läkaren inte rädd för de omdömeslösa som kanske skulle ge sina barn hela antibiotikakuren på en dag "för att de skulle bli friska snabbare"? :-/

Kommentera