Barndomsminne i ny tappning

När jag var barn brukade pappa steka spenatplättar på lördaglunchen. Ofta hade vi varit nere i stan (Lund) på förmiddagen och kanske handlat på Domus på Mårtenstorget och gått en sväng och tittat på torghandeln. Jag och min syster hade också fått köpa lördagsgodis och jag minns speciellt ett par kolor man kunde köpa på just Domus. Ja, och eftersom jag är född på 60-talet så vet ni alla att godispåsarna var pyttesmå men vi var lika glada ändå!

För ett par år sedan gjorde jag ett GI-recept på mina barndomsplättar och nu är det dags för ett LCHF-recept! Hann precis rädda tallriken för fotografering innan mannen kastade sig över den. Han hade hunnit äta några baconbitar, några till kan vara på sin plats.

spenatplättar

 

Spenatplättar med bacon och lingon

4 portioner

 • 500 g frusen hackad spenat
 • 6 ägg
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 msk fiberhusk
 • 1 krm salt
 • smör eller kokosfett att steka i
 • 2 paket bacon
 • 2 dl lingon, naturella
 1. Tina spenaten ordentligt och låt den rinna av i en finmaskig sil. Pressa sedan ur det mesta av vätskan. Det ska bli ca 3 dl spenat kvar.
 2. Vispa äggen 2-3 minuter med elvisp eller med ordentlig handkraft.
 3. Vispa ner grädde och fiberhusk och blanda väl. Blanda ner den avrunna spenaten och låt sedan stå och svälla 10-15 minuter.
 4. Stek i smör eller kokosfett ett par minuter på varje sida på medelvärme.
 5. Stek bacon i en separat stekpanna.
 6. Servera plättarna med bacon och naturella lingon.

 

Hoppas att ni kommer att uppskatta dem lika mycket som jag! Tror även att barn kan älska detta.

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Äggrätter, Lunch/middag den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera