Annas lilla hormon och signalsubstansskola del 3

Annas lilla hormon och signalsubstansskola del 3

För Er som har följt mina inlägg vet att jag har ägnat mina senaste inlägg till att på ett mycket förenklat sätt beskriva hur våra hormoner och signalsubstanser tar sig uttryck i våra unika kroppar. De har en mycket större påverkan i hur vi mår och agerar än vad de flesta förstår. Det är oerhört komplext och ju mer jag lär mig desto mer ödmjuk blir jag över hur oerhört invecklat och avancerat våra system är. Jag är oerhört intresserad av hur våra hormoner och signalsubstanser påverkar vårt belöningssystem och hur många av våra välfärdssjukdomar kan avhjälpas om man får en förståelse för hur kropp och knopp hänger ihop. En av knutpunkterna i att få hormonerna att må bra är framförallt en bra och naturlig kost, träning och en sund livsstil där vi eliminerar stress, bejakar vila och återhämtning  och eliminerar det i livet som får oss att må dåligt. Eftersom jag har socker som ett av mina specialisområden tänkte jag idag presentera en av våra viktigaste signalsubstanser i det centrala nervsystemet nämligen Dopamin. Dopamin har en stark koppling till belöningssystemet och beroendeproblematiken.Dopamin

Dopamin bildas huvudsakligen i binjuremärgen av tyrosin som är en aminosyra som är en byggsten i protein. Du kan med andra ord få en dos dopamin genom att du får i dig rätt mängd näringsriktiga och naturliga proteiner.  Dopamin är dels ett eget hormon eller omvandlas till noradrenalin och adrenalin. Dopamin har ett negativt feedbacksystem, vilket innebär att det uppreglerar eller nedreglerar beroende på hur mycket dopamin kroppen har tillgång till. Dopamin har även en samverkan mellan både östrogen och glutamat och GABA. Allt hänger ihop!

Dopamin utsöndras i reaktion på kortisol vid stress, och det innebär att stress gör personer mer alerta, fokuserade och motiverade. Men bara om det  är under kortare stressperioder, blir det långvarigt får det motsatt effekt och dopaminet sänks och personen blir deprimerad. Förstår ni nu vikten av balans i livet?

Dopaminet flödar ut från  nervtrådarna i hjärnans belöningssystem och ger stimulans till speciella receptorer på andra nervceller och det är då själva njutningen uppstår. Själva mötespunkterna mellan nervcellerna kallas för synapser och det är där som signalmolekylerna frisläps av den signalerande nervcellen. Därmed har den elektriska signalen blivit en kemisk signal. Det är sen den kemiska signalen som mottagarcellen tolkar och som i sin tur kan omvandlas till en elektrisk signal….visst är det fantastiskt hur våra små små viktiga beståndsdelar i kroppen kommunicerar!

Vårt belöningssystem är starkt kopplat till vårt överlevnadssystem.  Det är för att vi ska tycka om att ha sex eftersom vi ska fortplanta oss, vi ska njuta av att äta och dricka eftersom vi ska överleva, vi ska gilla att anstränga oss fysiskt för att drivas att jaga föda och bygga skydd. För när vi gör det njuter vi och den njutningen uppstår i hjärnans belöningssystem. Då frisätts kemiska signalsubstanser som i sin tur stimulerar andra signalsubstanser . Har du obalans mellan dina signalsubstanser har du ofta problem ditt humör och din sociala anpassningsförmåga. Dopamin har en stor betydelse för belöningssystemet och ett flertal droger som till exempel kokain, amfetamin och socker som ökar halten av dopamin genom att minska dopaminets nedbrytning. På såvis behöver du mer och mer av din drog för att komma åt kicken i drogen. Ju oftare en signalsubstansväg används desto fler synapser bildas och desto starkare blir varje synaps, vägen blir bredare och bredare. Det blir lättare och lättare att skicka signaler från hjärnan via en invand  nervcellsbana. Varje signalsubstans har en egen speciell mottagare som väntar på just den signalsubstansen. Det är så våra minnen och beteenden skapas, och det är även så våra beroenden skapas genom att det skapas en uppbyggd motorväg i vår hjärna! Därav svårigheten att bryta ett beroendemönster.http://www.dreamstime.com/-image905638

Dopaminet finns i många viktiga system som har kontroll på vakenhet, rörelsemotoriken, glädje, entusiasm och koncentration. Har du överskott på dopamin visar det sig oftast genom att du är euforisk och även vid psykoser. Har du underskott kan det yttra sig i form av Parkinsons sjukdom och vid depressioner. Eftersom både det motoriska och det psykologiska systemet hänger ihop kan det därför vara svårt vid behandling av vissa symptom. Behandlar man  en rörelsenedsättning kan humöret bli påverkat. Behandlar du psykiska tillstånd kan du få rörelsesvårigheter. Som sagt kroppen är oerhört fininställd och den är magisk. Allt hänger som sagt ihop! Ta hand om kroppen på det bästa sätt du kan, för att du ska kunna må så bra du bara kan! Du kan påverka det genom att äta naturlig lågkolhydratkost utan tillsatser, socker och ha ditt liv i balans! Hoppas att jag har kunnat förklara på ett enkelt sätt hur ett av kroppens viktigaste signalsubstanser fungerar. Nästa inlägg fortsätter jag att grotta ner mig i fler signalsubstanser och hormoner.

Ödmjuk och Tacksam över hur våra fantastiska kroppar fungerar!

Anna Hoffert

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i BEROENDE, Binjurar, Hormoner, Reflektioner, Stress den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

4 thoughts on “Annas lilla hormon och signalsubstansskola del 3

 1. Profilbild

  Så spännande. 😉
  Det är så värdefullt att få de här lektionerna med jämna mellanrum, så att vi kommer ihåg hur viktigt det är att ta väl hand om sin kropp.
  Tack för att du förklarar det så visuellt.

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Tack Camilla!
   Visst är det spännande med våra kroppar!
   Jag är så imponerad av hur stor kapacitet våra
   kroppar har och hur våra system fungerar. Kul att
   Du uppskattar det glädjer mig! Varm i hela hjärtat 🙂
   Varma hälsningar
   Anna

 2. Profilbild

  Hej Anna!
  Jag har några frågor, och påpekanden till dig angående din lillahormon och signalsubstans skola, del 3.
  Jag håller med dig om att signalerings systemet i hjärnan är extremt komplicerat. Det finns massor utav olika receptorer i hjärnan och det är långt ifrån kartlagt hur allt hänger ihop. Det finns tex flera olika dopaminerga receptorer. Tyvärr tycker jag att du är ute och cyklar med lite för mycket pop-psykologi blandat med en Wikipedia påläsning.
  Parkinsons är INTE en sjukdom som beror på låga nivåer av dopmin. Det är nervceller i hjärnan som dör. Den kommunikation i hjärnan som skadas använder just dopamin för sin signalöverföring så för att kunna utnyttja den, överhuvudtaget i vissa fall, ger man patienterna L-DOPA. Dopamin har svårt att passera blod-hjärn barriären, det är därför man ger Parkinsons patienter L-DOPA som i sin tur bildar dopamin.
  Parkinsons är en irreversibel sjukdom som förvärras hela tiden under en patients liv, därför behöver man höja doserna av dopamin i hjärna i takt med att sjukdomen förvärras. Oftast så är resten av hjärnan ”frisk” och man har därför studerat vad som händer medhöga nivåer av dopamin i hjärnan. Vad som händer då man börjar få upp riktigt höga nivåer av dopamin i hjärnan är inte belöning eller att bli hög. Nej, olika sorters ticks och okontrollerbara rörelser, dyskinesia, är det första. Vid ännu högre doser börjar folk få hallucinationer som sedan övergår i psykoser (då man inte längre förstår att den lilla gröna gubben som man har sin grund i medicineringen utan tror att den är verklig).
  Alltså vi kanske kan skippa hela dopamin nivå i hjärna med belöningstramset. Parkinsonspatienter är beroende av sin medicin för att kunna röra sig och inte beroende som man menar av nikotin, alkohol, amfetamin eller liknande.
  Jag är även väldigt nyfiken på dina påståenden intag av socker ökar dopamin nivåerna i hjärnan. Jag skulle här tacksamt ta emot en, eller helst flera referenser tack.
  Hur minnen och tankar bildas i hjärnan är långt ifrån klarlagt och att därifrån dra paralleller mellan en persons beteende vilket involverar hur mängder av minnen, tankar och idéer samverkar i beteendemönster och beroende är ett allt för långt kliv.
  Du har inte förstått, spridit okunskap, och är helt ute och cyklar. Om jag summerar så har du INTE förklarat hur dopamin, en av våra viktigaste signalsubstanser fungerar!
  Mvh- Ian

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   "Hej Ian! Intressant det du skriver om Parkinson, tack! Min tanke är att förenkla så att de flesta förstår att sockerberoende inte är så enkelt som att det bara är att skärpa sig. Som jag tydlig inleder inlägget med så är jag väl medveten om att texten jag skrivit är kraftigt förenklad. I belöningssystemet är det framför allt tre signalsubstanser som är aktiva och det är dopamin, serotonin och endorfin. När man blir påverkad och njuter av en drog eller av spel, frisätts stora mängder dopamin i hjärnans belöningssystem. Jag tycker ämnet är hur intressant som helst och väkomnar din kommentar, men som sagt, just Parkinson är jag inte insatt i utan refererar till den litteratur jag i övrigt läst angående sockeberoende. Läs gärna Bitten Jonssons Sockerbomben i din hjärna eller besök Bittens hemsida där finns massor av referenser att hämta.
   Vänliga hälsningar Anna Hoffert.

Kommentera