Vilken mening du ger det som händer

Det var någon som sa att ingenting har någon mening förrän du ger det mening. Och det som du anser är rätt kanske är fel i någon annans ögon.

Vikor Frankl var en österikisk psykiater och filosof som satt tre år i de nazistiska koncentrationslägren. Han sa att det sista man kan ta ifrån en människa är vilken mening den personen ger det som händer.

Om vi spånar vidare på detta så inser man ju ganska snabbt vilket otroligt värdefullt redskap detta kan vara. Du, och bara du, bestämmer hur du vill se på det som händer. Exempelvis att du förlorar ditt jobb - detta är ju oftast en väldig jobbig händelse som både påverkar ekonomin och din identitet. Du väljer om du skall se det som som en katastrof eller en möjlighet för dig att hitta något annat bättre och roligare arbete.

bJag föreläste för ett tag sedan för 4o0 stycken män och kvinnor, 55+ som var arbetslösa. Många av dem sa att "...ingen vill anställa mig nu när jag är i denna åldern". Och de fick ju oftast rätt! Sedan träffade jag två kvinnor som hade gett sig fasen på att de skulle hitta ett jobb. De skickade iväg sina CV:n, ringde företag och gick på intervjuer. Idag har båda två nya arbeten och nya arbetskamrater. Detta är så klart svart eller vitt - självklart finns det gråa nyanser.

En sak som jag arbetar mycket med hos mina klienter är att de ska få se saker från ett annat perspektiv. Direkt får händelsen en annan mening än innan. Kanske skall vi arbeta med att hitta mening i det som händer och sätta på oss glasögon som gör att vi letar efter mening i det som händer. Den som säger att den inte kan får rätt i det. Det får även den som säger att den kan... så fundera över om du kan vända händelser i ditt liv till något som ger dig energi och utmaning.

Det finn flera områden man kan välja att arbeta med inom den så kallade mentala styrketräningen och självklart är inget lätt i början och det krävs träning, träning och åter igen träning för att det skall sitta men det går och vinsten är ju väldigt stor.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Vilken mening du ger det som händer

  1. Profilbild

    Chatarina

    Inspirerande inlägg och det kändes lite som Antonovsky var med och bloggade lite om KASAM =) Saknade dock några fler komponenter för att få en helhetsbild till hur meningsfullhet uppnås.

    ”Känslan av sammanhang är en global hållning som uttrycker i vilken utsträckning som man har en genomträngande och varaktig men dynamisk känsla av tillit till att (1) de stimuli som härrör från ens inre och yttre värld under livets gång är strukturerade, förutsägbara och begripliga, (2) de resurser som krävs för att man skall kunna möta de krav som dessa stimuli ställer på en finns tillgängliga, och (3) dessa krav är utmaningar, värda investering och engagemang.” (Antonovsky, 1991, s. 41)

    Meningsfullheten är ju det vi vill uppnå men jag personligen tror likt Antonovsky att vi behöver hitta en förutsägbarhet, begriplighet och hanterbarhet i vardagen för att skapa en förståelse för vad det är som händer och sker runt omkring oss för att finna vår tillvaro meningsfull. Detta är något som sker automatiskt många gånger och vi reflekterar inte ens över det och då är det bra att påminnas om meningsfullheten. Det är ju vi som måste välja att själva styra vårt liv men för att förstå meningsfullheten tycker jag att det är viktigt att få en helhetsbild och då behöver vi förstå och begripa vad det är som händer och fötter runt omkring oss och först då kan vi verkligen arbeta med det som meningsfullt för just oss själva. Har man själv låg KASAM så har så har omgivningen en betydelsefull roll att hjälpa till att stötta dessa personer att finna en meningsfullhet för att kunna följa den röda tråden i livet. Men att bara tala om meningsfullhet tycker jag är som en elefant utan snabel, alla delar behövs för att bli komplett. Annars håller jag med dig om vartenda ord du skriver... men jag hade gärna läst massa mer oxå för detta är sååå intressant =)

Kommentera