Ugnsfalu med krämig tomatsås

matgiken2013 har börjat och jag har fått den stora äran att inleda året med att stifta bekantskap med alla er fina läsare här inne hos Kostrådgivarna. Vem är då jag kanske ni undrar? Bakom namnet »Matgiken« döljer sig en levnadsglad och engagerad själ som brinner för god mat och matlagning, men lika mycket för bra djurhållning och respekt för naturen vi lever i. Tillsammans med sambo, hund och katt bor jag för tillfället i en röd liten stuga i den jämtländska fjällvärlden och här försöker vi sedan i höstas att skapa ett nytt liv efter att ha flyttat upp från Västkusten.

Under veckan kommer jag att bjuda på ett par alldeles färska recept, men också några gamla favoriter från bloggen. Ni vet, sådana där recept som man återvänder till gång på gång. Och som kontrast till alla helger som precis har varit, så kommer fokus att ligga på vardagsmat. Praktisk mat som går skapligt snabbt att laga efter jobbet när alla är hungriga och maten helst skulle ha stått på bordet nyss!

Först ut är en klassiker – ugnsfalu! Jag har alltid tyckt att det är supergott, och blir lika glatt påmind om det varje gång den här rätten serveras här hemma. A och O är förstås en bra falukorv. Här uppe i Jämtland har jag turen att kunna köpa korv från Karlströms chark. Med 74–78 procents kötthalt och god kryddning sopar deras falukorv i mitt tycke banan med standardsortimentet i butikens korvhylla, och är helt ok att äta även för kolhydratjägare. Leta i din egen butik, förhoppningsvis hittar även du en bra variant. Och använd helst krossade tomater av bra kvalitet. Saltå kvarns ekologiska är toppen men kan vara svåra att få tag på. Italienska Mutti är inte ekologiska, men av jättebra kvalitet. Har du möjlighet att lägga på ett par kronor och välja den bättre burken så är det väl investerade pengar!

Ett sista tips – börja med att slå på ugnen så fort du kommer innanför dörren därhemma, då hinner den bli varm medan du gör i ordning korven. Sedan har du 20–30 minuter på dig att koka lite grönsaker, duka och kanske dra ett varv med dammsugaren innan maten står på bordet. Perfekt. 🙂

Inte snyggast i världen, jag erkänner, men väldigt god!
Inte snyggast i världen, jag erkänner, men väldigt god!

 

Ugnsfalu med krämig tomatsås, 4 portioner
400–500 g falukorv av bra kvalitet
osötad senap
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
400 g krossade tomater
1 rågad matsked strimlad pepperoni
1 vitlökslyfta, pressad
2 dl riven ost

salt
svartpeppar från kvarn
kokta grönsaker till servering

 • Skär skåror i falukorven, ungefär en halv centimeter tjocka, men lämna det sista så att korven fortfarande hänger ihop i botten.
 • Lägg korven i en eldfast form och bred senap mellan skivorna.
 • Blanda crème fraiche, majonnäs, pepperoni, vitlök och tomater i en skål. Rör ner osten.
 • Salta och peppra – provsmaka! – och häll såsen över korven.
 • Grädda i 200° i 20–30 minuter tills allt puttrar ordentligt och har fått fin färg.
 • Servera med blomkålsmos, smörstekt vitkål eller kokta grönsaker, allt efter behag.
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Ugnsfalu med krämig tomatsås

 1. Profilbild

  Tack för din kommentar Kikki! Att skriva recept som passar alla är svårt – vi är alla olika och har olika kroppar, ätbeteenden och medicinska tillstånd att ta hänsyn till. Tomater ligger kring 3,7 gram kolhydrater per 100 g – vilket är mer än ovanjordsgrönsaker som broccoli och blomkål, men samtidigt mindre än till exempel avocado som ju äts flitigt i LCHF-kretsar. Jag har förstått att de som är väldigt sockerkänsliga ibland kan triggas av tomater, i synnerhet körsbärstomater, och hör du till dem så är det förstås klokt att vara försiktig. Må väl!

  1. Profilbild

   Bra Kicki att du lyfter detta och precis som Angelica skriver så funkar tomater m.m. olika på olika personer. Det gäller ju, som ni vet, att hitta sin optimala tallrik utifrån sina egna förutsättningar. Kostrådgivarna rekommenderar olika nivåer av LCHF till olika personer så när man läser våra recept måste man veta vad man själv klarar av.

Kommentera