Slipp nyårslöftet om bantning med LCHF

Nyår är och har alltid varit ett sätt för folk att lägga nyårslöften om bantning. Bantnings-och träningsföretagen har högsäsong just nu. Det fiffiga med de traditionella viktminskningsföretagen är att folk måste återvända dit år efter år eftersom det bara funkar för stunden. Peppen är total varje gång när man sitter där mätt och glad för att dra igång sin Beach 2013 och köper sig ett svindyrt medlemskap i någon extra dyr pulverdietsförmedling. När man sedan har börjat och lidandet sätter igång så är man inte riktigt lika glad. Under tiden man plågas, räknar poäng, dricker smaklösa sockersoppor och går hungrig som en varg redo att börja knapra på sin kollegas arm som i den svåraste hungerstund mer liknar en nygrillad kycklingklubba än en mänsklig kroppsdel så står kompisarna och hejar på och tycker att man är superduktig. För det har vi lärt oss att ju mer lidande desto mer värd är man sin viktminskning. Allt annat är bluff, för lätt kan det inte vara. Sen när man har nått sin målvikt eller gått ner ett par kilo och inte orkar en sekund till för att man är värd så mycket mer så går man upp de där kilona och lite till och är kvar på ruta ett eller på ruta minus 10. A men va f-n!

Tänk att slippa allt det där lidandet. Inte bara det fysiska lidandet utan också det psykiska. Att aldrig mer behöva ha ångest över hur fet man kommer att vara till sommaren om man inte bantar innan. Att en gång för alla få ro och låta sig själv äta tills man blir mätt. Varje dag, året om. Att slippa börja om och försöka gå ner de där kilona varje sommar eller slippa må dåligt över att man inte gör något åt det.

För mig som tidigare varit sockertorsken nummer 1 fanns det en lösning. Hade det funnits ett A-lag för sockermissbrukare så hade jag suttit på den bänken och skrålat kan jag säga. Med all respekt för de som är beroende av olika substanser, den ena mer destruktiv än den andra. Tack och lov att det inte var sprit eller droger som jag fastande för. Om jag har kunnat bli kvitt mitt socker- och brödberoende och sug efter det så kan de allra flesta. Bara man vill. Det finns en metod om man är i den sistsen jag var och det är LCHF. Det är "bara" att bestämma sig. Känns det inte lite tryggt att lösningen ändå finns där bakom knuten?

Visst hade jag kunnat försöka att äta normalt även med kolhydrater. Jag försökte i perioder men det ledde till överätning, hetsätning och massiv viktuppgång och dessutom var det inte hälsosamt. Därför blev LCHF min kopp te. Det kanske inte är det för alla, men för mig som sockerberoende så var det den enda vägen att gå.

Jag behöver aldrig mer ge ett nyårslöfte om hur jag skall äta. Aldrig mer. En mindre sak att ha ångest över. En inte så liten sak. Att kunna lägga sin energi på annat än mat och utseende gör att jag kan lägga min energi på andra saker som min familj och mina företag och samtidigt veta att jag äter hälsosamt och håller mig på en normalvikt. Det är så underbart. Tänk vad mycket tid och energi som tidigare gick åt till att tänka på vad jag åt. Vilket slöseri med dyrbart liv. LCHF har gjort så att jag slipper ge nyårslöfte om bantningskurer. Inte för att jag är pinnsmal men för att jag vet att jag äter så bra jag kan för min hälsas skull och att det då inte spelar så stor roll hur jag ser ut längre.

LCHF behöver alltså inte bara betyda att man blir av med överflödiga kilon man kan också bli av med destruktiva ätbeteenden, kroppsfixering och aldrig mer behöva ge ett nyårslöfte om att man skall banta utan lägga den energin på annat som verkligen är viktigt i livet. Så skönt och du är så värd det!

Ät Ultimat!

I nästa nummer av Aftonbladets bilaga "Laga LCHF" som kommer ut nu i januari så är jag LCHF-experten. Missa inte det!

Photo on 2012-10-30 at 12.45 #2

Print Friendly, PDF & Email

Postad i BEROENDE, LCHF, Sockerberoende den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

6 thoughts on “Slipp nyårslöftet om bantning med LCHF

 1. Profilbild

  Jendah

  Så bra skivet 🙂 håller med, hade det funnit en parkbänk för sockerberoende, hade jag också suttit där å skrålat. Lchf är verkligen räddningen. Mina söner som klarar av kolhydrater, sött å så får numera ha kvar hela godisskålen... Förr hade jag länsat den innan de hann dit, köpte nytt åt dem som jag ändå var först att tömma...huva vilken ångest detta kan ge.... God fortsättning

 2. Profilbild

  LottaJ

  Så klockrent skrivet!
  Jag känner igen mig i nästan alla rader och nu efter 1 år på lchf så äger jag mitt ätande. Smaka på det: jag äger mitt ätande!
  Det är en befrielse utan dess like. Jag planerar inte hur jag kan äta maximalt "gott" för de kalorier jag har till förfogande. Jag äter inte ena dagen för att späka mig nästa och har ångest.
  Nej, nu äger jag mitt ätande. Jag tänker sällan på mat, jag planerar inte "vad för gott jag ska unna mig" nästa gång jag ska äta, för jag är så nöjd för jag äter så gott och näringstätt varje måltid!
  LCHF är bland det bästa som hänt mig!

Kommentera