Matgikens tacokrydda (LCHF)

Egentligen känns det lite knepigt att benämna en kryddblandning »LCHF«, men den som läser på en påse tacokrydda upptäcker att på första plats i innehållsförteckningen kommer – socker! Tråkigt men sant. Således är den här blandningen väldigt lowcarb, och fettet får du ju med på köpet när du steker köttfärsen. 😉

Tacokrydda – utan onödiga tillsatser. Och utan socker!
Tacokrydda – utan onödiga tillsatser. Och utan socker!

Det finns ett recept på tacokrydda som snurrar hej vilt ute i sajberrymden, men det har inte riktigt fallit mig i smaken så jag har mixtrat vidare. Till slut insåg jag vad som fattades – kanel. Lite märkligt kan tyckas eftersom vi svenskar mest förknippar kanel med bullar och risgrynsgröt, men på många ställen i världen är kanel faktiskt en väldigt vanlig krydda i matlagning. I Grekland använder de till exempel ofta kanel i sina kötträtter, samma sak gäller i Mexiko. I min traditionella mexikanska kokbok är det faktiskt lika mycket kanel som spiskummin i tacofärsen. Det är aningen för mycket för mina smaklökar så jag har försökt att hitta ett mellanting. Hoppas att du ska tycka om den!

De flesta, om inte alla, kryddorna som ingår finns som ekologiska alternativ i affären. Köp dem gärna om du har möjlighet. Och passa på att göra en dubbel sats när du ändå är i farten. Förvarad i tättslutande burk håller den länge, länge.

Tacokrydda
2 tsk spiskummin (mald)
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1½ tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar

  • Dosera efter tycke och smak. Någonstans mellan en och två matskedar till 400 gram köttfärs är ett riktmärke.
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Matgikens tacokrydda (LCHF)

Kommentera