Matgikens enkla fiskgratäng

Tisdagar brukade vara fiskdagar på den tiden jag gick i skolan. Jag vet inte om det fortfarande är så, men jag tänkte hursomhelst bjuda på just ett fiskrecept idag. Fiskgratäng är en favorit hemma hos oss. När jag tänker efter så gillar jag faktiskt gratänger överlag. Jag tycker att det finns något väldigt sympatiskt över det där att slänga ner lite av varje i en form, ställa in formen i ugnen i en halvtimme och – simsalabim! – ut kommer god mat.

Just så funkar den här fiskgratängen. Egentligen är den inte märkvärdig alls, och den kom faktiskt till en sådan där dag när jag egentligen trodde att jag skulle behöva åka och handla för att jag inte hade någonting hemma. Istället inventerade jag kyl och frys, hittade ett paket sej, och serverade den här väldigt milda och snälla gratängen helt utan förväntningar. Men se den visade sig vara riktigt trevlig och har sedan dess blivit något av en favorit.

Vanliga fiskblock fungerar alltså alldeles utmärkt att använda, kom bara ihåg att ta fram dem ur frysen så att de hinner tina. I rumstemperatur tar det ett par timmar, men det går också toppen att ta fram fisken dagen innan och låta den tina på en tallrik i kylen.

Vi har turen att vara både friska och normalviktiga och för oss funkar det att äta lite rotsaker ibland, men vill du inte använda morot som receptet säger så prova att byta ut den mot smörfräst riven zucchini eller champinjoner. Det blir naturligtvis annorlunda, men säkerligen väldigt gott det med.

Fiskgratäng med blomkålsmos – härlig vardagsmat!
Fiskgratäng med blomkålsmos – härlig vardagsmat!

Snäll fiskgratäng, 4 portioner
600 g MSC-märkt sejfilé, tinad
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 kvisttomater
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 rågad matsked majonnäs
färsk timjan
olivolja
havssalt
svartpeppar

 • Sätt ugnen på 180°.
 • Häll en skvätt olivolja i botten på en ugnsfast form.
 • Riv moroten grovt och fördela den i botten av formen.
 • Skala och hacka löken fint och vitlöken finare och strö den över moroten.
 • Klyfta tomaterna och lägg i dem i formen.
 • Salta och peppra fisken och vik ihop fiskfiléerna till små prydliga bitar. Om du använder frusen fisk kan bitarna variera väldigt i både form och storlek. Dela de största och vik de tunna dubbelt. På så vis blir de klara samtidigt i ugnen. Lägg slutligen fiskbitarna på grönsaksbädden.
 • I en bunke, blanda crème fraiche, grädde och majonnäs. Klipp ner en rejäl nypa färsk timjan och krydda upp med salt och svartpeppar. Slå blandningen över fisken.
 • Ställ in formen i ugnen i cirka 20 minuter. Känn lite på fisken med en gaffel eller provsticka. Om den lätt faller isär är den färdig.
 • Servera med ett blomkålsmos som du gör medan gratängen står i ugnen: Koka blomkål i buljong. Slå av vattnet och mixa blomkålen slät med en rejäl smörklick. Krydda med svartpeppar och smaka av om det behövs lite extra salt.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Matgikens enkla fiskgratäng

 1. Profilbild

  Hej Kikki,
  det finns många som äter LCHF som tål tomater och lite morötter, vi har alla olika toleransnivå på kolhydrater och långt ifrån alla som väljer LCHF som kostval är sockerberoende eller överviktiga. Precis som receptförfattaren skriver har hon utgått från den egna familjen där man är normalviktiga utan sjukdomar, om man inte tåler morötter o tomat kan du byta dem till någon annan grönsak.
  LCHF står för MINDRE kolhydrater, inte INGA kolhydrater. För att förklara enkelt för den oinvigde brukar man säga "vi äter bara grönsaker som växer ovan jord" och "kolhydratshalten bör vara under 5KH/100g" Dessa förenklade förklaringar är dock inte ristade i sten, vissa livsmedel väger mycket så bara väldigt lite kan ge mycket kolhydrater och andra väger lätt o kan låta oss äta större mängder utan att kolhydraterna skjuter i höjden.
  Gluten, soja & majs är däremot aldrig naturlig LCHF, oavsett mängd eller kolhydrater eftersom dessa gör oss sjuka.

Kommentera