LCHF För nybörjare..del 1… The mental shit;)

Det är ju lätt att tro att omläggningen av kosten handlar om sås, grönsaker och annat matrelaterat. Ja kanske till en yttepytteliten del  men idag ,i första delen av LCHF för nybörjare skall vi avhandla the mental shit vid själv uppstarten. Vem är du egentligen? Har du börjat mer än en gång eller har du liksom inte börjat än? I en serie helt utan vetenskaplig grund tar jag  er med på en resa in i LCHF världen och det mänskliga psyket. Jag säger bara..... Håll i hatten!

Att börja...Vilken typ är du?

Jag börjar på måndag

Jag börjar på måndag typen tenderar att ständigt byta måndag. Man har ju aldrig sagt vilken måndag. Ett helt liv kan flyta förbi utan att just den superspeciella måndagen infinner sig. "jag börjar på måndag människan" kan också vara sådan att hon/han börjar varje måndag och misslyckas varje tisdag, onsdag eller torsdag i värst fall misslyckas han/hon redan på måndag eftermiddag. Livet blir en serie misslyckanden och frasen jag börjar på måndag blir så urvattnad att den inte betyder någonting mer än att du vill ha en förändring men inte så mycket faktiskt. Lösningen för "jag börjar på måndag människan" är att fullständigt ruska om hela världsbilden. Det vill säga att börja på en söndag. Tada problem solved:)

Jag börjar direkt

Du håller i din nyinköpta chipspåse i handen och är på väg hem för att vräka dig i soffan och se på något banalt TV- program och så bara plötsligt från ingenstans, eller något mystiskt tecken från ovan inser du att du ska börja med LCHF. Lika snabbt som om du höll i någon annans snorpapper i handen släpper du grillchipsen i backen och travar hem. Väl hemma gnager du på en gammal ostskalk i brist på annat och undrar om det är så här det ska vara. Nackdelen med att börja direkt är att du kanske inte är så påläst eller har rätt saker hemma men det är ju rätt så lätt avhjälpt för du är ju handlingens man eller kvinna.

Jag börjar när jag inte har det så stressigt längre eller annat lämpligt svepskäl

"Jag ska bara " Inte bara Alfons som är fem år använder sig av det uttrycket. Vissa använder det långt upp i ålder, ja vissa faktiskt hela livet. Det finns alltid något som ska göras innan. Alltid. Det värsta är att det här argumentet inte håller för är det någon gång i livet som du verkligen behöver en naturlig kost är vid stressade situationen. Så gör din kropp den tjänsten.

oooooouuups...hur hemlig är du:)
oooooouuups...hur hemlig är du:)

Att börja...hemlig eller hallå?

Jag berättar för alla och startar en blogg.

Här har vi en som går all in. Antagligen finns inte misslyckandet som alternativ för dig eller så är det så att du genom att öppna upp dit beslut för hela världen att beskåda så håller du dig i schack. Av ren rädsla för förnedras inför hela världen så fortsätter du. Ja vad ska man säga, så länge det fungerar är det bara att gratulera.

Jag berättar inte för någon

Du är så privat att  du äter när ingen ser på. Hyser inga betänkligheter att inta hela middagen inne  på toaletten för att inte dra till sig några nyfikna blickar. Antingen har man inte tagit beslutet ända in i själen eller så vill man veta att  man klarar av det innan man delar sin lilla hemlighet med resten av världen.

Att börja...stöd eller stjälp?

Egen hejarklack..yeah

Hela din omgivning står och applåderar och anpassar sig till dig och ditt nya val. Det förekommer säkert men är nog inte det vanligaste. Är det så är det bara att gratulera. Bli inte för bekväm bara.Vi har ju alla hört talas om curlingföräldrar...

Alla jag känner mår bättre om jag äter en macka

Det finns olika grader av ifrågasättande. En del utsätts för de nyfikna frågorna och andra tvingas utstå rena påhopp. De stora problemet är väl när de allra närmaste väljer att inte stötta ditt val. Att ifrågasättas  kan dock gör att du blir mer beslutsam att lyckas eller så kan det vara en ständig fallgrop. Människor som inte respekterar ditt val kanske inte respekterar dig. Bit i från om du måste, kött ingår ändå i LCHF så ingen skada skedd.

Uthållighet +motivation=resultat

För att lyckas med saken krävs motivation. Från någon djup plats inom dig växer den fram. Ja du vill, du ska och du kan...nu ska det ske. Motivation är spännande saker. Den måste förankras för precis som en lite ballong drar den lätt i väg, smäller med en knall eller pyser sakta ut. Målbild, delmål, belöning och kärlek till dig själv och ditt val blåser ny luft i ballongen. För att nå ditt du vill krävs uthållighet.

 

Så du som inte har släppt chipspåsen, väntar på att de ska bli måndag eller stressar för mycket. Nu kör vi:)

Må väl och håll ut för om två veckor är det dax för del 2 i LCHF för nybörjare:)

// Johanna

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

18 thoughts on “LCHF För nybörjare..del 1… The mental shit;)

 1. Profilbild

  Hej!

  Så sant så sant, det börjar i huvudet!

  Gissar att du säger det med glimten i ögat, men jag skulle ändå vilja tillägga att "måndagstypen" kanske mest skulle tjäna på att inte vänta tills nästa måndag, eller söndag för den delen - utan börja om igen på en gång!

  Ha det gott!

 2. Profilbild

  Nybörjaren x 10

  Jag har ju alltid varit en blandmänniska i det mesta, inte superduktig på nått men kan lite ditt och datt om det mesta.
  Samma bild igen... känner igen mig i nästan alla beskrivningar här och sitter med ett stort leende och nickningar när jag läser. En veckan är jag en av typerna och upplever andra på ett visst sätt, nästa är det helt annars. Men ska jag vara ärligt så är jag nog mestadels hon som börjar på måndag... med ett inslag av "jag ska bara".
  Jag har också svårt att tänka mig tanken att slänga mat som inte blivit gammal, så därför brukar jag också tycka att jag bara ska äta upp all "fel" sorts mat först så jag slipper slänga den och så att jag slipper ha något hemma som frestar mig när jag väl börjar.

  1. Johanna Lanner

   Inläggsförfattare

   Ja självklart kan man kombinera de olika typerna 😉 Självklart vill man inte slänga mat, det känns fel och slösigt men ibland är det som ska ätas upp direkt skadligt för dig och därför bättre att slänga direkt. Lycka till jag tror på dig!

 3. Profilbild

  Anna

  Hej!
  Jag har inte direkt haft några problem med att hålla mig till lchf. Visst trillar jag dit ibland och äter godis eller för mycket jordnötter, men jag har aldrig behövt "starta om". Däremot har jag problem med att min mamma tycker att jag är jobbig när jag inte äter vanlig mat. Hon har svårt att förstå att jag inte måste ersätta potatisen med något - det finns ju alltid grönsaker.
  Har någon ett tips för hur jag ska tackla detta? Jag vill att hon ska slippa stressa upp sig varje gång jag hälsar på. (brukar stanna runt en vecka eftersom vi bor långt ifrån varann) Jag är inte så bra på att laga mat, annars vore det ju lätt avhjälpt.

   1. Profilbild

    Anna

    Mm, men hon stressar upp sig i förväg - "Vad ska jag bjuda på, du äter ju inte vanlig mat..." Jag försöker säga att det gör jag visst, hoppar bara över potatisen och skippa gärna mjölet i såsen. Men det går liksom inte in. Jag skulle kanske behöva ett mer pedagogiskt upplägg, men det är det jag inte fixar 🙁

    1. Johanna Lanner

     Inläggsförfattare

     Andra människors omsorg ska man vara rädd om. De vill en ofta väl. Du skickar över ett gäng recept på blomkålsgratänger, broccoligratänger, blomkålsmos, blomkålsris. LCHFpasta, fröbröd och så vidare. Om hon bara får laga sådant som liknar "vanlig" mat kanske hon känner att du verkligen blir mätt. Lycka till med lilla mamma!

 4. Profilbild

  lihapall

  Kul skrivet. Gött att det inte alltid skall vara så seriöst.
  Tack Johanna!

  //Lihapall
  "jag börjar direkt!, och stirrar in i ett numera för mig "tomt" kylskåp"-typen

  Ps! Känslan av att "vara avslöjad" är också påtaglig (för mig) när det på rullbandet brummar fram: Grädde, Creme fraise, Rysk yougurt och Sidfläsk som aldrig förr. "-Hej! -Hej! -Var det bra så? -Ja. -Tack. -Tack."
  Herrejävlar... vad det är uppenbart att jag är avslöjad nu!

Kommentera