Långlagad hjortgryta med svamp och bacon

Helger kan vara lite kluriga att pussla ihop tycker jag. Dels vill man vara ledig och kunna hitta på saker. Dels vill man mysa och äta gott. Då är det bra när maten lagar sig själv medan man är ute på äventyr! Dessutom är det schysst om det blir lite mat över, så att man kan börja veckan med ett par matlådor i kylen. Det här är ett sådant recept.

Till den här grytan har jag använt mig av bog av hjort, alltså framdelskött med benet kvar. Det är en del som gärna blir kvar i frysen, eftersom den känns lite besvärlig, vilket är synd. Egentligen är det den perfekta styckdetaljen för en gryta. Ben är A och O för att få smak  och mustighet och den långa tillagningstiden gör samtidigt köttet så mört att det är lätt att plocka av det från benet.

Har du inte tillgång till hjort så kan du förstås använda annat viltkött med samma goda resultat, eller nötkött för den delen. Se bara till att välja ett kött med bra kvalitet. Vilt eller gräsbetande tamboskap har alla fått gå ute och leva ett drägligt liv. Det ger inte bara ett bättre och godare kött, det ger också ett väldigt mycket bättre samvete!

Det här blir också mitt sista inlägg här på Kostrådgivarna för den här gången. Jag hoppas att du har tyckt att det har varit lika roligt som jag har, och önskar dig varmt välkommen att fortsätta att ta del av Matgikens recept och funderingar inne på den egna bloggen.

Långlagad hjortgryta – redo att serveras.
Långlagad hjortgryta – redo att serveras.

Hjortgryta med svamp och bacon, 6–8 portioner
1,3 kilo hjortbog med ben
2 gula lökar
50 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 rejäl kvist rosmarin
0,5 dl balsamvinäger
1 dl vatten
ca 100 g smör
10–12 champinjoner
120 g bra bacon eller varmrökt fläsk
havssalt
svartpeppar
rosmarin

Blomkålsmos med ost
ca 700 g blomkål, färsk eller fryst
1 dl riven, lagrad ost
25 g smör
havssalt & svartpeppar

 • Sätt ugnen på 120°.
 • Putsa köttet från hinnor och senor. Salta och peppra.
 • Skala, dela och skär löken grovt. Skär rotsellerin i små tärningar, liksom två av champinjonerna, och hacka vitlöken riktigt fint.
 • Hetta upp en stekgryta, ta i en klick smör och bryn köttet runt om.
 • Släng ner grönsakerna vid sidan om köttet i grytan tillsammans med en kvist rosmarin.
 • Slå på vinäger och vatten och ett par smörklickar, totalt kanske 30 gram. Sätt locket på grytan och ställ in den i ugnen. Nu kan du göra något annat i fyra timmar.
 • När fyra timmar har gått plockar du ut grytan och lyfter upp köttet. Det är mycket mört så det är lätt att plocka ur benet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka det i grytan. Smaka av med salt och peppar.
 • Kvarta resterande champinjoner och strimla baconet. Lägg dem i en kall stekpanna och vrid på värmen. Baconet och svampen ger i från sig en del vätska. Först när den kokat bort tillsätter du en smörklick och fräser det hela gyllenbrunt.
 • Toppa grytan med svamp- och baconblandningen och riv ner lite extra rosmarin.
 • Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt ånga av en aning. Tillsätt ost och smör och mixa moset slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
 • Servera grytan med det krämiga moset
Så här ser grytan ut innan den åker in i ugnen.
Så här ser grytan ut innan den åker in i ugnen.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Långlagad hjortgryta med svamp och bacon

 1. Profilbild

  Farmor kaisi

  Skulle vara kul att få jobba, se det hårda men ändå naturliga lantlivet hos en bonde o få belöning i form av kött. Lite så som det var förr... Alltså jag menar i ladgård´n inte sovkammaren...Byta av sin vanliga miljö på samma gång, att berika sig...

Kommentera