Långkokt fläsk och vitkål

Soppgryta med fläsk och vitkål

Skogshuggarmat som blivit modern

Amerikanskt fläsk kanske inte så många har hört talas om nuförtiden, men förr var det väldigt vanlig mat. Särskilt bland skogsarbetarna här uppe i norr. Fläsk med hög fetthalt lades i en tunna mellan lager av grovsalt och salpeter och förvarades så utanför skogshuggarkojan under vinterns arbete.

Riktigt energität mat, som passade i det hårda jobbet som huggare eller vid kolmilan.  Min pappa var skogsarbetare, kolare och flottare från 1930-talet och ända fram till jag föddes alldeles i början på 60-talet. Så det här är mat med anor för mig.

 

Soppa på fläsk och vitkål

Jag gjorde en soppa med morot, purjolök och vitkål som fick koka tillsammans med det torrsaltade fläsket. Hittar du inte sånt så går det bra med antingen rimmat eller färskt sidfläsk eller fläsklägg. Det här är mat som tar lite tid att laga, men har du bara skurit och stoppat ner allt i grytan, så sköter sig maten av sig själv.

Både vitkål och fläsk är riktigt billig mat, så det kan passa fint så här i slutet på den bistraste av månader. Vitkålen är också rena hälsokosten, den innehåller mycket c-vitamin och höjer inte blodsockret. Ett par andra varianter på vitkål hittar du i senaste numret av tidningen Mat & Hälsa, där jag nu har en återkommande krönika om mat för olika årstider.

Långkokt fläsk och vitkål

 • 350 gr torrsaltat fläsk
 • ½ litet vitkålshuvud
 • 1 stor morot
 • 10 cm purjolök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 lagerblad
 • 10 vitpepparkorn
 • 1 tsk kummin
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 1 msk ekologiskt buljongpulver
 • Vatten så det täcker köttet

Skär vitkålen i klyftor och moroten i skivor. Skiva purjon grovt. Skölj av köttet i kallt vatten. Lägg grönsakerna i en gryta med fläskbitarna. Det blir godast att koka dem i större bitar som sen skärs upp vid serveringen.

Häll på vatten så det täcker köttet. Skumma av det grumsiga som lägger sig på ytan, så får du en klarare buljong. Tillsätt kryddor, vinäger och buljongpulver, låt grytan koka upp.

Lägg på lock och låt puttra på svag värme i 1½-2 timmar. Skär upp fläsket och servera i djup tallrik med grönsakerna och buljongen över. En klick senapssmör ger god smak till fläskköttet. Receptet på grytan räcker till 2-3 portioner, beroende på hungern.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Långkokt fläsk och vitkål

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jo det amerikanska fläsket hörde jag ju om men jag har aldrig tagit reda på, kom det verkligen från Amerika? Vi hade väl griskött i Sverige även på den tiden, eller? Var det kriget som ställde till det även om detta?

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Jag har hört att det skeppades till Sverige i trälådor från Amerika, vi hade kanske inte tillräckligt med fläsk här. Både första och andra världskriget gjorde ju att det fanns brist på färskt kött, så då var ju det saltade bra att ta till.

Kommentera