Kliv fram, ta plats och tala!

9789137137681_small_kliv-fram-ta-plats-och-talaJag har gjort något jättespännande i veckan. Läst färdigt en bok som jag kom i kontakt med på en nätverksträff i december och dessutom träffat författarinnan för en stunds talar-coaching. För en sen kväll i mellandagarna satte jag mig med fina blocket och vackra pennan och gjorde 2012 års personliga bokslut samt lyfte fram allt som är viktigt för mig under 2013. Av allt roligt jag gör som hälsocoach så är lärarjobb och föreläsningar det allra roligaste tycker jag. Jag tycker det är så oerhört utvecklande och roligt att få igång kommunikationen med elever och åhörare. Lär mig alltid något nytt varje gång jag står där framme. Men det är också krävande att jobba som talare. Man blir ständigt granskad, bedömd, i tysthet eller öppet ifrågasatt - sådant ingår i arbetsuppgiften.

Jag vill ständigt utvecklas dels för åhörarnas del men även för min egen del, för att hela tiden ha kul på jobbet. När jag kom i kontakt med Marie-Louise Zeisigs bok från Forums förlag: "Kliv fram, ta plats och tala", hittade jag så mycket värdefulla tips både för arbete och privatliv att jag blev helt lycklig. Författarinnan är i grunden sångpedagog och operasångerska, har spelat en del teater och har många års erfarenhet av retorik och kommunikation. Boken innehåller bl.a. kapitel om härskartekniker och rampfeber, hur inspirera åhörarna, inlednings- och avslutningstips, tips vid nervositet, att hantera sin inre kritiker, hur man bygger upp tacktal och hur man argumenterar.

Så efter min stund av talar-coaching hos Marie-Louise har jag nu en hel del tips och läxor att träna på med stöd av boken och utifrån min person. För det räcker ju inte med att lyssna och lära, man måste göra också. Kan jag dessutom stötta upp min dotter i sin process som talare i skolan när de redovisar arbeten, desto bättre. Jag var precis som hon när jag var liten, rädd och lätt för att bli röd om kinderna. Minns du hur det var!!? Men tänk så roligt det är att dela med sig av sin kunskap till andra och skapa rätta stämningen, de där magiska tillfällena när en elev bjuder på sig själv och berättar något som fullständigt trollbinder resten av gruppen. Det är sådana stunder som gör att det är värt alla förberedelser i världen för det krävs tid för tankar och struktur för att jobba som talare.

Vill du själv utvecklas kan jag varmt rekommendera den här boken. Den fungerar utmärkt utan extra coaching, jag var bara sugen på att utvecklas ännu mer.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Kliv fram, ta plats och tala!

Kommentera