Kan man säga att fruktos är bättre sockerart än andra för att det finns i frukt?

 FRÅGA: Laurel undrar: Påverkar fruktos kroppen på samma sätt som glukos. d.v.s. höjer blodsockret, ökar på insulinet och bidrar till fettlagring? Kan man säga att fruktos är bättre sockerart än andra för att det finns i frukt? Tacksam för svar!

CeciliaH Cecilia Hedkvist svarar: Hej Laurel! Glukos och fruktos påverkar kroppen på olika sätt, men båda höjer blodsockret, ökar på insulinet och kan bidra till fettinlagring. Fruktos har ett mycket lägre GI-värde än glukos och går alltså långsammare ut i blodet och orsakar inte lika mycket insulinutsöndring som glukos. Dock är fruktos ännu mer fettbildande och mättar ännu sämre än glukos. Tillsatt fruktos har också visat sig kunna öka blodfetterna och sänka insulinkänsligheten.

Som slutsats skulle jag vilja säga att fruktos inte är en bättre sockerart än glukos om vi använder den som sötningsmedel. Men det är skillnad på att tillsätta fruktos som sötningsmedel jämfört med att äta den i sin naturliga form som en del i färsk frukt. Äter du en frukt så får du även i dig bland annat hälsosamma fibrer och skyddande antioxidanter som i viss mån ”väger upp” de negativa effekterna av fruktosen. Dock är vare sig glukos eller fruktos något vi behöver äta och fibrer och antioxidanter får vi i oss utan att stoppa i oss frukt (och därmed fruktos) genom att äta en varierad LCHF-kost.

Varma hälsningar

Cecilia Hedkvist

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Kan man säga att fruktos är bättre sockerart än andra för att det finns i frukt?

 1. Profilbild

  Rolf Löfgren

  Det finns all anledning att varna för fruktos. Det kan ge fettlever eller värre leverskador. Dessutom är fruktos den sockerart som cancerceller föredrar framför allt.

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Det stämmer. Både ett högt intag av kolhydrater generellt men framförallt fruktos har i studier visat sig öka risken för fettlever och skrumplever. Men ett äpple eller några blåbär emellanåt tycker jag inte att man ska vara rädd för av den anledningen. Däremot är det en fullkomlig katastrof för hälsan att det tillsätts så mycket fruktos i alla möjliga produkter och att det dessutom ofta marknadsförs som naturligt och hälsosamt!

Kommentera