Godaste blomkålssoppan

Soppa är fantastisk mat, särskilt på vintern. Dels är det förhållandevis billig mat, dels känns det liksom varmt och snällt på något vis. Om alla människor skulle representeras av en maträtt så skulle nog Florence Nightingale ha varit en soppa, tror du inte?

Den här blomkålssoppan må se menlös ut, men smakar långt mer än den ser ut! Och ja, den innehåller konjak, men bli inte förskräckt. Jag lovar att ingen skulle kunna peka ut konjak som en av ingredienserna vid ett blindtest. Hoppa för den skull inte över den. Just den lilla matskeden är nämligen det som ger soppan dess runda, goda smak. Det går naturligtvis lika bra att använda frusen som färsk blomkål – ta det du har hemma!

Den som har riktigt hungriga matgäster kan förstås servera ostkaka eller pannkakor till efterrätt. Ett annat sätt att få det hela lite matigare är att fräsa lite bra bacon eller korv att toppa soppan med. Eller varför inte servera med ett chips av lufttorkad skinka till, några skalade räkor eller en halstrad pilgrimsmussla och vips så har du en festfin förrätt. Valet är ditt!

Några droppar god olivolja förhöjer smaken ytterligare.
Några droppar god olivolja förhöjer smaken ytterligare.

Godaste blomkålssoppan
1 gul lök
1/2 solovitlök eller 1–2 klyftor
30 g + 20 g smör
1 msk konjak
600 g blomkål
några kvistar färsk timjan
8 dl vatten
2 poddar Fond du Chef grönsaksfond
2 dl crème fraiche
svartpeppar från kvarn
ev. salt

  • Skala lök och vitlök och tärna dem grovt. Det är inte noga eftersom soppan ska mixas.
  • Hetta upp en kastrull och smält smöret tills det antar en lite brynt ton. Sänk temperaturen, tillsätt löken och låt fräsa på svag värme några minuter, tills den är blank.
  • Häll över konjaken och låt den koka in. (Här kan det vara läge att knäppa på vattenkokaren, för att skynda på middagsmaten lite.)
  • Lägg i blomkålen och slå på åtta deciliter vatten, gärna hett. Släng i fonden och några kvistar färsk timjan med stjälkar och allt. Låt det hela småkoka i cirkus en kvart tills blomkålen är mjuk.
  • Ta kastrullen av plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Mixa ner crème fraichen.
  • Klicka i den kvarvarande smörklicken och ta några tag med pepparkvarnen. Mer salt behövs förmodligen inte, eftersom buljongen är ganska salt i sig.
  • Servera med några droppar god olivolja och en timjankvist.
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Godaste blomkålssoppan

Kommentera