Frökex

IMG_1052Jag själv äter inte varken frökex eller lchf-bröd speciellt ofta men jag gör dessa gärna till barnen. Jag har provat många recept och antingen blir de för tjocka och mjuka eller så krasar de sönder och ibland blir det en konstig bismak.

Men nu! Nu har jag, av alla amatörernas amatörer, av en slump (läs skafferirester) fått ihop ett kanonrecept. Prova!

Pias frökex

 • 2 dl Bakerix (går säkert med mandelmjöl eller kanske hasselmjöl vore gott!)
 • 1 dl kokosflingor
 • 1½ dl linfrö
 • 2 dl sesamfrö
 • 3 ägg
 • 1 dl vatten
 • flingsalt efter smak

Först blandar du ihop mjöl, kokosflingor och frön. Tillsätt ägg och vatten. Du kan ju göra små platta "kex-klickar" men jag breder ut hela alltet på 1,5 plåt och bryter sedan i bitar när det är klart.

IMG_1051

Innan jag sätter in det i ugnen strör jag flingsalt över allting. Jag har varmluftsugn så den sätter jag på 160 grader men vanlig ugn borde väl vara 175 grader. Efter cirka 20 minuter sänker jag värmen till 100 grader och efter ytterligare 10-20 minuter slår jag av värmen helt. Under hela denna tid går jag och "glätter" på luckan för att släppa ut ångan, kanske var 10:e minut. Kexen blir då goda och knapriga.

Apropå silikonpapper så köpte jag ett tre-pack till bra pris på Clas Ohlsson och så har jag klippt sönder ett så jag kan ha när jag plattar ut kexdeg. Har även ett blått silikonpapper (som du ser i botten) men jag undrar om jag inte föredrar det bruna billigare.

IMG_1050

Måste också tipsa om Universalvispen som bland annat LCHF-butiken säljer, den är suverän för bland annat frökexsmet!

IMG_1047

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Frökex

 1. Profilbild

  KickAnn

  Tack för tips på nya frökex, det är alltid välkommet! Finns något alternativ om man inte har Bakerix hemma tro?

  Passar på att dela med mig av ännu ett enkelt frökexrecept för den som vill prova, det här blir ingen deg utan smetas ut på silikonpapper med en slickepott, det viktiga är att smeten "håller ihop" så det inte blir hål i den. Den blir förvånansvärt stark när den är klar och smular inte lätt sönder. Jag brukar mixa fröerna lite lätt innan jag blandar ihop med de uppvispade äggen så de blir lite mer mjöliga. Ibland rostar jag kärnorna också.

  Fröknäcke à la Eva-Britt
  2 ägg vispas upp lätt
  1 dl solrosfrö
  1 dl pumpakärnor
  1 dl sesamfrö
  0,5 dl vallmofrö
  Blanda i fröna i äggvispet.
  Bre ut på bakplåtspapper (silikon) och strö lite havssaltflingor över.
  Grädda 175 grader i 10-12 minuter.

 2. Profilbild

  KickAnn

  Ser nu att Bakerix innehåller mandel- och kokosnötsmjöl, bakpulver och förtjockningsmedlet xanthan, får väl testa mig fram med proportionerna...

  Jag har johannesbrödkärnmjöl hemma, kanske kan detta användas istället för xanthan (som framställs genom att jäsa socker utvunnet ur majs med bakterien Xanthomonas campestris, hittade fakta om det här: http://blog.fooducate.com/2010/09/23/10-facts-about-xantham-gum-a-very-popular-food-additive/)

  Johannesbrödkärnmjöl verkar vara ett mer naturligt alternativ till redning då det utvinns ur Johannesbrödträdets frön.

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hm, har inte tänkt på att det innehåller xanthan, tänkte i mitt huvud att Bakerix gick att ersätta med manedelmjöl eller hasselmjöl, men det kanske är xanthanen som gör det lite mer sammanhängande? Jag är som sagt amatör men min tanke var att kokosen gör att det liksom smälter ihop lite mer än utan men jag kan vara helt ute och cykla...

  Låter gott ditt recept - tack! Bra idé att mixa fröna, men bäst är nog att hålla linfröna hela då de inte är så nyttiga för kroppen krossade (fast de märkligt nog säljs krossade också).

Kommentera