Falukorv och ketchup, kan det vara LCHF?

Mat för både barn och vuxna

Falukorv med ketchup har ända sen jag var liten varit min absoluta favoritmat. Då förstås med ett berg av spaghetti... Nu har jag ju sen snart fyra år slutat med skräpmat och istället lärt mig att njuta av fina råvaror både från djur- och växtriket.

Äter idag mest rent kött utan smaktillsatser, men ibland kan jag faktiskt bli sugen på falukorv ändå. Det är ju smaker som funnits med hela livet. Numer kan man faktiskt kombinera en sådan last med ett någorlunda bra matval, det har börjat tillverkas korv med högt innehåll av kött och med betydligt mindre potatismjöl som utfyllnad än tidigare.

Särskilt små, lokala charkuterier lägger idag ner mycket arbete på att skapa bra produkter, vi blir ju fler och fler som väljer den dyrare sorten av hög kvalitet framför billig korv med mängder av vatten, potatismjöl och tillsatser från de stora matfabrikerna.

Ketchup då, hur går det ihop med LCHF? Ja, den som finns i butikerna går ju bort, den innehåller upp emot 25% socker. Men en hemgjord gör du ju själv så söt som du vill ha den.

Anna Hallén bad mig att skapa recept på både falukorv och ketchup med lite kolhydrater som passar barns smaklökar till boken LCHF för familjen.  Det var en riktigt rolig utmaning. Jag har sen vidareutvecklat ketchupen till en med lite mer vuxen smak, den hittar du Här på min gamla blogg. Den blev också så populär att den letade sig ut i en kokbok, Cathrine Schück bad att få ha den med i sin senaste bok, LCHF to go.

Så visst går det att äta ketchup även om du äter mat med lite kolhydrater. Har du inte lust att göra egen, så såg jag häromdagen att LCHF-butiken fått in en ekologisk ketchup med lite kolhydrater i sitt sortiment, den kan vara intressant att testa.

Idag får du recept på en god falukorvsgratäng till. Receptet är mycket enkelt att göra om så det räcker till hela familjen.

Falukorvsgratäng 1 port

  • 200 gr falukorv med hög kötthalt
  • 1 dl brynt skogssvamp
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • ½ paprika
  • 1 msk strimlad purjolök
  • 1 ekologiskt ägg
  • Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar. Fördela korv, paprika, purjolök och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.  Jag lägger också till en klick smör till maten för att få upp fetthalten, då håller jag mig mätt länge.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Falukorv och ketchup, kan det vara LCHF?

  1. Profilbild

    Min syster fick ett par flaskor hemmagjord ketchup från receptet i Annas bok i present, barnen blev överlyckliga o tycker den är jättegod! Fast fyrkantig korv ville dom INTE gå med på ;)Tänk att hjärnan blir så "van" till och med när det gäller vilken form en korv ska ha trots att smaken är detsamma!

  2. Profilbild

    Malin

    Jag gjorde falukorv enligt ditt recept och den var verkligen god! Bra konsistens och exakt den smaken jag förväntade mig 🙂 Att den var fyrkantig var det inte någon i familjen som brydde sig om eftersom jag delade den i mindre bitar. Tack Birgitta för ett riktigt bra recept om man vill göra falukorv själv!

  3. Profilbild

    Ullis

    Vad tror ni om ketchup sötad med stevia? Hur många kollisar?
    http://www.felix.se/tomatketchup-med-stevia-970g/

    När jag fuskar med falukorv försöker jag hitta så högt köttinnehåll som möjligt. I korven gör jag små snitt som jag fyller med pepparsalami och ost. Vill jag fuska lite så slinker även en och annan strimla soltorkad tomat med i några skåror. Sedan in i ugnen.

    Tillbehör: gräddkokt vitkål med kryddat med en nypa vitpeppar.
    Smakar som gräddstuvade makaroner.

    1. Profilbild

      Inläggsförfattare

      Hej Lars-Erik på Procordia, som säljer Steviaketchupen. Kul att du hittade hit 🙂
      Som jag skrev i ett svar här ovan, så kan jag tyvärr inte med smaken av Stevia och är allmänt skeptisk till artificiella sötningsmedel.

      Ni får väldigt gärna ta fram produkter helt utan sötning på ekologiska råvaror, tror mig veta att många i den växande skara som äter LCHF skulle uppskatta det initiativet. Ställer gärna upp med tips och recept på sådana LCHF-produkter 😉

  4. Profilbild

    Spader

    Hej Birgitta

    Som sötningsmedel så kan man väl säga att stevia är naturlig? Varför är denna ört "artificiell, menar du? För att den är processad, och inga blad direkt från växten?

  5. Profilbild

    Hej "Spader". Blad från steviaplantan är ju en naturlig väg att söta, men när det renas på kemisk väg till ett vitt pulver blir det inte lika naturligt i min värld.
    Sen att jag har svårt för smaken på pulvret, men inte bladen är en annan, mer personlig sak och smak.

    Jag citerar Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn, vad han anser om steviapulvret:
    "Jag är inget fan av sötningsmedel och har aldrig sett Stevia som "naturligt". Det är som sagt framrenat ur blad och därmed inte mer naturligt än att snorta kokain (som också är framrenat ur blad)."

Kommentera