En ekonomisk aspekt på hälsa

Hälsa och pengar

Hur hänger ekonomi ihop med hälsa? På många sätt, om du frågar mig! Jag har valt att utbilda mig inom både ekonomi och hälsa och jag är väldigt fascinerad just av sambanden däremellan. För individen kan privatekonomin bidra till exempelvis stress eller trygghet. På samhällsnivå finns mycket pengar att spara på att befolkningen mår bra, bland annat i form av minskade kostnader för sjukvård och sjukpensioner. Som företagsekonom är jag väldigt förundrad över att inte fler företag inser det ekonomiska värdet i att ha en frisk personal. Fortfarande är det så att ett företag kan lägga miljonbelopp på service och reparationer av en maskin, samtidigt som personalen får en tusenlapp i friskvårdsbidrag och ett besök hos företagshälsovården vart tredje år för att inte ”gå sönder”.

En människa presterar bättre när hon mår bra än när hon mår dåligt. Det betyder att företagen borde se långt bortom sjuklönekostnader för att förstå värdet i att satsa på personalens hälsa. Och det är inte bara den fysiska konditionen och styrkan som spelar roll. När skulle du till exempel vara trevligast mot kunderna, är det när blodsockret dippar, du har ont i kroppen och självkänslan är dålig, eller är det när du mår bra, känner dig pigg och är trygg i dig själv?

Argumentet som brukar dyka upp här är att hälsan, och framförallt livsstilen, är individens ansvar och ensak, och arbetsgivaren ska inte lägga sig i mer än att se till att arbetsmiljön är godtagbar och i alla fall inte orsakar ohälsa. Att individen har ansvaret för sin egen hälsa håller jag med om, men man kan också se det från ett annat håll. Om personalens hälsa påverkar hur arbetet blir utfört (vilket i sin tur påverkar företagets lönsamhet), borde det då inte ligga i arbetsgivarens intresse att alla på företaget mår bra? Visst månar de flesta företag om sin personal och satsar en del på friskvård och hälsa på olika sätt, men få följer upp resultatet och nästan ingen vet om det faktiskt har någon positiv effekt på vare sig hälsan eller ekonomin.

Vi är en och samma människa på jobbet och på fritiden. Det jag gör på min fritid påverkar vem jag är och hur jag mår även på jobbet, och vice versa. Vi är inte robotar som kan ställa om och lämna bråket med sambon, den besvärliga IBS-magen eller migränen (eller vad det nu kan vara som påverkar vår hälsa just idag) bakom oss bara för att vi kliver in på jobbet. Därför menar jag att om arbetsgivare vill vara smarta bör de erbjuda mer stöd även när det gäller livsstilen, och inte bara bry sig om de lagstadgade arbetsmiljökraven och sedan ge ett litet friskvårdsbidrag för att vara snäll (och för att det är avdragsgillt).

Vissa protesterar nog nu och tycker att det är oetiskt och fel att räkna pengar i människors hälsa, men jag ser det som ett sätt att skapa en win-win-situation genom att motivera företag att jobba mer strategiskt med hälsofrämjande och på så sätt förbättra människors hälsa samtidigt som företaget kan räkna hem satsningen. Jag ser det såhär: för individen har hälsan ett egenvärde, att må bra är ett mål i sig. För företaget kan hälsan istället ses som ett verktyg som bidrar till att uppfylla företagets mål. Ett företag måste givetvis gå med vinst för att i längden kunna överleva (och kanske expandera och anställa fler) och därmed kunna betala ut löner till sina anställda.

Alltså, om företaget lyckas väl med sitt hälsoarbete så gynnar det såväl människorna som företaget (och samhället för den delen). Det är egentligen inte konstigare än så. Så hur ska företagen göra för att lyckas med detta? Det får jag helt enkelt anledning att återkomma till i ett annat inlägg!

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “En ekonomisk aspekt på hälsa

 1. Profilbild

  Jag var på en näringslivsmässa med lokala företag i veckan och gick runt bland montrarna och inledde med att fråga om och hur de jobbar med hälsa på sitt företag. Det var bara ett par stycken som kände att de gjorde det. I vissa fall handlade det om fruktkorgar, i andra om gymkort. Nu var det ju inte de personalansvariga som stod där i montrarna så det är möjligt att det fanns planer som de närvarande inte kände till. Men det kändes väldigt magert med hälsotänket!

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Bra att du gick runt och frågade det Lena! Många tycker att de gör tillräckligt bara de har en fruktkorg som är full med socker...

   Synd att fler inte har mer kunskap om hur viktig hälsan är även för företagets ekonomi. Och det spelar ingen roll vem du pratade med tycker jag, det är ju inte bara personalchefen som ska veta om hälsoarbetet, då har man misslyckats gravt!

 2. Profilbild

  Men den ekonomiska aspekten! jag går på strikt diet vilket innebär en högprotein kost med få kolhydrater och lagom fett. jag äter 5 mål om dagen och det kostar mig ca 3500 kr i månaden och då lyxar jag till det på lördagkvällen med oxfilé.. Räknar du ut vad det kostar att äta en "VANLIG" kost med allt vad det innebär tex snacks på helgen äta ute nån gång i månaden osv så tror jag att det blir ungefär samma peng fast med mycket sämre resultat som tex en stor ölmage etc MVH

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Matpriset är förstås en annan ekonomisk och väldigt intressant aspekt på hälsa. Jag tror att en enskild måltid generellt är dyrare med LCHF, men om man räknar bort alla mellanmål, snacks med mera (samt kanske även mindre alkohol eftersom många upplever att de tål mindre på LCHF) som "tallriksmodellarna" äter så är nog kostnaden ungefär densamma. Men priset beror förstås jättemycket på vilken kvalitet man köper, t.ex. svenskt naturbeteskött eller billigt utländskt kött av sämre kvalitet. Och som du skriver, med sämre kost följer också alla negativa effekter på kroppen!

  1. Profilbild

   HelenaB

   För mig som går på strikt LCHF är det definitivt billigare än om jag skulle äta som tidigare. Visst är skräpmat billigare i men jag behöver ju inte alls mängderna av näringstät lite dyrare mat som jag äter nu. T ex äter jag lunch för ca 35 kr och då får jag precis det jag behöver och varken mer mindre. Jag tror inte att du kan få en hamburgarelunch billigare. Förut åt jag ju dessutom många, många gånger bara för att jag var jättesugen och inte för att jag var hungrig. Det var helt klart en konsekvens av dåliga matval. Nu har jag råd att ägna hel dyr timme till i veckan med favorithobbyn, plus att jag inte går back av att både gå på massage och klippa mig samma månad.
   När jag äter fel för det med sig så mycket följdfel som leder till extra kostnader, magmedicin mm som också som man inte tänker på alltid. Det blir många bäckar av pengar som bara rinner genom fingrarna.

   1. Cecilia Hedkvist

    Inläggsförfattare

    Härligt att det funkar så bra för dig! Jag tycker det är en jätteviktig aspekt du lyfter fram, nämligen kostnaderna för den ohälsa som uppstår till följd av billig skräpmat (läs socker i olika former), både för individen, företagen och inte minst samhället!

  2. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   De stora kolhydratkällorna som t.ex. pasta, ris, nudlar och potatis är ju väldigt billiga, tyvärr. Jag tror att det är svårt att göra en rättvis uträkning på matkostnaden för olika kosthållningar eftersom det är så individuellt vilka råvaror man använder och vilken mat man gillar. Köper man t.ex. hämtpizza till middag varje dag så är ju det dyr skräpmat, lever man på pasta med ketchup så är det billig skräpmat, t.ex.

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  För mig är alltid frisk högsta vinsten varje dag, där står sig höga penningvinster slätt om inte hälsan är med.

  Vad företag kan göra för att de anställda ska må sitt bästa är att visa förtroende och låta jobbet få göras klart utan stress och jagande.

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Det är precis det jag menar med att hälsan har ett egenvärde för individen, men för företaget är det inte hälsa som är det övergripande målet. Ett företag har oftast en hög vinst som främsta mål, men det betyder inte att hälsan inte spelar en stor roll. Sedan kan förstås de som driver företaget ha värderingar där hälsan prioriteras högt, men det går inte att jämföra med hur viktig hälsan är för den enskilda människan.

   Att visa förtroende och inte orsaka för mycket stress är viktiga faktorer, men företagen kan göra mycket mer än så!

Kommentera