Billig vintermat

Morotskaka

Läcker middag trots en tunn plånbok

Svenska rotfrukter, lök och vitkål är bra och billiga så här års.  Jag kommer att tipsa om några lättlagade, billiga och nyttiga rätter på det temat de kommande veckorna. En del av de grönsaker som växer under jord, som moroten, har inte så hög halt av kolhydrater som många tror. De innehåller 5,6 gram enligt fineli.fi.

Jag använder svenskodlade, ekologiska råvaror i stor utsträckning. Priset är förvisso lite högre än det ordinarie sortimentet, men det vägs upp av det högre näringsvärdet, smaken och kvaliteten. Sen om det är närproducerat är det förstås ännu bättre.

Först ut av mina lättlagade och plånboksvänliga rätter är en smakrik morotskaka. Med pumpakärnor i, så blir det en mättande måltid för en billig peng. Som ensamrätt räcker kakan till en hungrig person. Med något proteinrikt och fett tilltugg, så räcker den till 2 portioner.Morotskaka

Morotskaka

 • 1 stor morot
 • 1 dl riven ost
 • 2 msk finstrimlad purjolök
 • 1 ekologiskt ägg
 • 1 msk pumpakärnor
 • 2 msk smör
 • Havssalt och nymald vitpeppar

Riv moroten grovt. Blanda med ost och ägg. Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smöret i en liten stekpanna. Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter. För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan. Stek färdigt på andra sidan i några minuter. Låt morotskakan glida över på en skärbräda och dela i fyra bitar.

Servera med en sallad och crème fraiche som en helt vegetarisk rätt. Kakan är också god till pannbiffar, stekfläsk eller rökt lax.

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Billig vintermat

 1. Profilbild

  Har för ett par månader sedan fått råden av en kostrådgivare att undvika spannmål och mjölkprodukter för att dels må bättre men också gå ner i vikt. Jag har märkt en tydlig skillnad i välmående och även minus på vågen och mår nu mycket bättre än tidigare. Dock har jag hamnat i någon sorts fantasibrist vad gäller matlagning. Det är svårt att komma på vad jag ska äta. Jag har försökt utgå i från LCHF-recept men de allra flesta innehåller någon form av mjölkprodukt (grädde, creme fraiche osv).

  Har ni kanske några tips på hur man kan tänka vad gäller matlagningen? Lite ny inspiration? Någon bra länk?

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Anneli. Jag äter numera också nästan helt mjölkfritt, förutom grädde i sås nån gång till fest. Men smör äter jag, så jag tar extra av det till alla måltider istället. Vill man ha en sås med krämig konsistens så kan man ta kokosgrädde istället.
   Titta igenom veckomenyerna här för mer tips på rätter eller så kan du gå in på min gamla blogga, där finns massor av inspiration för bra matlagning 🙂

   https://www.kostradgivarna.se/veckomeny/
   http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

Kommentera