Att verkligen komma igång

LCHF 14 dagar

Det är ett nytt år och många har nu sedan ett par veckor avlagt löften om att leva ett bättre och hälsosammare liv. Inte många lovar motsatsen men nog finns de. Skämttecknaren Jan Berglin liknade nyåret vid en trisslott; man hoppas på att det ska bli något bra men innerst inne vet man att det är en nitlott. Men nu ska vi inte vara sådana.

Det är många som upplevt att LCHF gjort dem friskare och många blir också smalare. Har man provat på LCHF är det märkvärdigt många som inte vill sluta med det. Vid bantning gäller att man normalt ska räkna ned tills man äntligen är klar med sin kur men det verkar inte gälla LCHF. Hur många har man inte hört som säger att de aldrig vill sluta med LCHF sedan de provat på?

Att få folk att våga prova på LCHF är därför en utmaning. Det finns massor av hälsovinster runt hörnet. Jag har sagt att om man ska börja äta LCHF är det viktigt att veta vad man gör annars är det så lätt att det blir fel. Saker man tror är helt OK enligt LCHF-filosofin kanske inte alls är det. Många som säger att ”LCHF var inget för mig” har egentligen inte ätit LCHF utan kanske praktiserat någon slags protein-svältkur.

Tänk då om man kunde locka folk att prova LCHF och få dem att göra rätt från början utan att de har doktorerat i LCHF-kunskap. Vore inte det något? Det var så jag tänkte när jag fick idén till min senaste bok. För att göra en lång historia kort mejlade jag utkastet till Bonniers som efter bara några timmar hade huggit på idén med en nybörjarbok värd namnet. Vid utgivningsmötet hade manuset (eller början till det) antagits med acklamation. Tydligen var det något som var rätt här.

Boken ”Kom i gång med LCHF på 14 dagar” är uppbyggd så att man innan man börjar med LCHF kan svara på ett antal frågor om hur man mår och känner sig i olika avseenden. Det resulterar i en poäng. När man följt bokens 14 LCHF-dagar fyller man återigen i denna utvärdering och får då en poäng att jämföra med utgångsläget. Jag tror det är bra för det är mycket som faller in under ”Hälsan tiger still”. Annika Dahlqvist har ju berättat om hur hon led av artros och efter en tid på LCHF satt hon i tv-fåtöljen och sträckte på sig och kom på att ”Men såhär kan jag ju inte göra” när hon hade händerna över huvudet och konstaterade att det kunde hon ju faktiskt.

Det är sådana här små hälsoförbättringar det vore så kul om de kunde fångas upp och det hoppas jag att det i viss mån går att göra med frågeformuläret. I övrigt beskriver boken vad man ska handla och hur man ska laga till det. Jag har också utgått från en vanlig människa som väl går till ett jobb på morgonen och kommer hem framåt kvällningen. Därför är det också inplanerat med matlådor så att lunchfrågan ska vara löst. Lunch kan ju annars vara svårt att hitta om man äter ute och då hamnar man ju i detta med att man egentligen inte åt LCHF utan att det blev en halvmesyr och man kanske blir sämre i sin sömn eller går upp i vikt eller vad det kan vara. Jag har försökt göra mathållningen smart så att om man tillagar något kan en del av det ingå i morgondagens middag. Arbetsbesparande LCHF ska det vara!

Sedan får jag tacka min lyckliga stjärna att Bonniers satsade så mycket på det grafiska i boken. Jag blir glad när jag öppnar boken för varje bild känns som om man har lyckats få in en liten knorr. Hoppas nu att boken får lite spridning så att fler vågar prova LCHF. I Danmark ligger boken etta på deras Adlibris trots att den inte släpps förrän på tisdag – en högoddsare med tanke på vilket motstånd mot fett det finns i Danmark. Hoppas motståndet i Danmark släpper nu!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Att verkligen komma igång

  1. Profilbild

    Ethel Loberg

    Jag har börjat fundera på att någon borde göra en skämtbok om LCHF. Den kunde heta "LCHF på SLV´s vis" och ha ett halvkilosstycke smör med ett rejält bett, typ Appels logga som omslagsbild. Innehållet kunde sen fyllas på med alla floskler om vad LCHF är enligt SLV och dess anhängare, att middan består av enbart rött köttberg och gör människan dum i huvet. Och mängder av roliga teckningar och pratbubblor.

    Du, L-E Litsfeldt är en fena på att uttrycka dig både roligt och snärtigt, jag brukar säga att enda gången man får skratta när man läser en kokbok är när Litsfeldt skrivit den.

Kommentera