Annas lilla hormon och signalsubstans skola del 2

Visst är det spännande med kroppens mikrofunktioner som ändå har så stor påverkan i våra kroppar. I mitt förra inlägg beskrev jag på ett förenklat sätt hur hormonerna fungerar i våra kroppar. I dag tänker jag göra en enkel beskrivning i hur våra signalsubstanser fungerar. Under kommande inlägg kommer jag att koppla ihop några av våra viktigaste hormoner till vardagen och försöka förklara på ett enkelt sätt hur våran livsstil och kost påverkar våra hormoner och signalsubstanser. Visst är människokroppen en spännande företeelse?

Signalsubstanser

Signalsubstans eller neurotransmittor är en molekyl som förmedlar en nervsignal på kemisk väg från en nervcell till en annan i nervsystemet. När signalsubstanser skickas ut i nervsystemet letar det efter sin mottagarcell och binder till sig specifika receptorer. På så vis startar en process i kroppen och hjärncellerna kan kommunicera. I varje känsla, tanke och upplevelse vi har är signalsubstanser inblandande. Har du obalans i dina signalsubstanser kan du bland annat uppleva att du känner dig deprimerad, trött, håglös och sötsugen.Walk signal

För att det invecklade och komplicerade nätet i nervsystemet ska fungera och kommunicera på rätt sätt måste impulserna färdas snabbt från en cell till en annan. Men nervcellerna sitter inte helt ihop. De finns små mellanrum mellan varje cell. De kallas synapser. Den nervcell som sitter framför synapsen kallas presynaptisk cell. Signalsubstansen släpps ut ifrån blåsorna eller vesiklerna på den cellen. Den nervcell som sitter intill synapsen kallas postsynaptisk cell. Det är receptorerna på den cellen som mottar signalsubstansen. Detta är en process som pågår hela tiden mellan den ena nervcellen till den andra när en impuls färdas mot sitt mål. Detta unika system gör det möjligt att röra sig, tänka, känna och kommunicera. Det gör också att vi kan andas, tarmarna fungerar optimalt, hjärtat kan slå och att vissa körtlar kan producera hormoner.

Det finns över femtio olika signalsubstanser i nervsystemet, men bara ett fåtal är grundligt utforskade. De signalsubstanser som har utforskats närmare är serotonin, GABA, noradrenalin, dopamin, adrenalin, histamin, agmatin, glutamat, fenyletylamin, glucin, aspartate, acetylcholin och kväveoxid. Fyra av dessa signalsubstanser har stor betydelse för att styra din mentala och fysiska hälsa och ditt välbefinnande. Det är de dämpande signalsubstanserna serotonin och GABA och de retstimulerande signalsubstanserna adrenalin och dopamin.

Dämpande signalsubstanser fungerar som en bromspedal i din kropp och deras huvudsakliga uppgift är att lugna ner sinnet och kroppen, sätta igång sömnen och filtrera bort onödiga retande signaler. Stimulerande signalsubstanser fungerar som gaspedalen i din kropp och deras uppgift är att åstadkomma energi, motivation, sinnesförnimmelser och andra aktiviteter som kräver insatser från kropp och hjärna. En balans mellan de stimulerande och lugnande signalsubstanserna är nödvändig för en optimal hälsa.

Några syntom man kan få om man har obalans mellan de stimulerande och dämpande signalsubstanserna är: oro, kontroll av aptiten, uppmärksamhet, beteendeproblem, depression, trötthet, hormonförändringar, huvudvärk, svårt att hitta drivet, humörskiftningar, sömnproblem och viktproblem. Därför är det av stor vikt för ditt välbefinnande att ha balans mellan signalsubstanserna.

Källa: Kaos i kvinnohjärnan, Mia Lundin, The Center for Hormonal and Nutritional Balance Inc, Svenska, 2011.www.mialundin.se

Hoppas att vi ses vid mitt nästa inlägg då jag kommer att grotta ner mig mer i hur vår livsstil och kost påverkar våra system. Allt hänger ihop i kropp och knopp och våra kära hormoner och signalsubstanser har huvudrollen!

Varma hälsningar

Anna

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Hormoner, Reflektioner den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

2 thoughts on “Annas lilla hormon och signalsubstans skola del 2

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Ja visst är vi Kikki! Vi är alla unika och värdefulla varelser. Människan är ett mirakel likaså naturen och miljön runt omkring oss. Gäller att förstå sambanden och vara rädda om oss och det vi har runt oss.
   Varma hälsningar
   Anna

Kommentera