Vilken färg är du?

När jag börjar skriva det här inlägget så vet jag faktisk inte riktigt vad jag ska skriva om. Jag vet bara att det är någonting i mig som vill bli sagt. Vi får väl se vad.

Jag skriver det här dagen innan världen ska gå under, enligt vissa domedagsprofeter. Så om du läser detta vet vi åtminstone en sak, att de hade fel. Den här gången också. Men OM nu dessa apokalypsens företrädare skulle ha rätt, och allting dör imorgon, jag då är det för att något nytt ska födas. Faktum är att denna känsla av pånyttfödelse kommer till mig inför varje nyår. Det är dags att summera, dags att vända blad. Kanske rent av börja på en helt ny berättelse.

Jag vet nämligen att det är aldrig är för sent att ge sitt liv en ny innebörd, en ny mening. Var du än befinner dig, om du så ligger intrasslad i det absoluta bottenskrapet, så kan du leva ett helt annat liv imorgon. Ditt liv 2012 definierar inte ditt liv 2013. Hur du har levt ditt liv, vad du varit med om fram till idag, bestämmer ingalunda vem du är i din framtid.

Kanske lever du i en trasslig relation. Kanske i ett kärlekslöst förhållande. Du kanske bor på fel plats, har ett otillfredsställande jobb, är allvarligt sjuk eller bara är allmänt missnöjd. Eller också mår du prima i alla avseenden. Oavsett vilket så är det du, bara du, som har kraften att förändra. Och den kraften, den har vi alla. På så sätt är världen rättvist beskaffad. Vi besitter alla, var och en, kraften och möjligheten att skapa våra liv, definiera vem vi är och leva lyckliga. Vi måste bara tro på att vi har kraften, och våga.

Jag tror nog att de flesta människor känner någon form av ”nystartskänsla” kring nyår. Vi kanske inte utfärdar några löften direkt, men vi har en ambition. En ambition att ”ta tag” i något, bli en lite bättre människa. Det vill säga leva lite mer i harmoni med oss själva. Det betyder att vi för en stund känner hopp. Hopp och tro på att vi faktiskt kan göra skillnad i vårt eget liv. Att vi kan leva sannare, mer äkta, med större kärlek till oss själva och världen. Och egentligen är det ganska enkelt. Allt du behöver göra är att vara du, just du, ingen annan.

Det kanske känns svårt, nästan oöverstigligt, om du levt länge i någon annans skepnad. Men faktum är att det egentligen är den enklaste sak i världen. Du behöver inte kämpa, tvärtom. Bara slappna av. Acceptera vem du är, tycka om den du är, älska den du är. Det är nämligen det enda som någon annan levande varelse inte kan göra åt dig, vara du. Du, och bara du, kan bidra med just dig, dina gåvor, dina färdigheter, dina färger till den här världen. Om du försöker vara någon annan blir världen en nyans fattigare. Utan dig saknas en bit i pusslet. Och om vi alla försöker vara som alla andra, ja då hittar ingen bit sin plats.

Jag hoppas innerligt att 2013 blir Ditt år. Och Mitt år. Ett glädjens år! Ett år då alla färger får komma till sin rätt. Året då du vågar vara du, och jag jag. Och det bästa av allt, det är att det bara är du och jag som bestämmer över detta. Så vill du ta med din egen färg och vara med och måla tillsammans med mig 2013? Alla färger behövs, alla är välkomna. Jag ser verkligen fram emot att äntligen få se vilken tavla det är vi målar.

Gott Slut  och Gott Nytt År! Vi ses 2013…

Inlagg no 28

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Inre hälsa, Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

3 thoughts on “Vilken färg är du?

 1. Profilbild

  Väldigt bra och tänkvärt inlägg! Jag har nyss startat min viktresa, men får ofta kommentaren "hur har du tid?".
  När man äntligen gör något för sin egen skull, ska omgivningen försöka ge en dåligt samvete. Vad kan sånt bero på?

  1. Therese

   Linda, jag tror att all förändring skapar en osäkerhet hos alla i omgivningen. De vet inte längre var de har dig, du bryter upp era invanda mönster, era roller måste omprövas och så vidare. Dessutom kanske du provocerar fram ett dåligt samvete hos dem själva när du nu bestämt dig för att värna din egen hälsa. Summan av kardemumman blir att det är så mycket lättare och enklare för dem om du bara fortsätter vara "den du alltid har varit". Men du ska ju inte vara den du alltid har varit, du ska ju vara den du ÄR, eller hur? 😉 Varmt lycka till!

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  Och visst är känslan hemtrevligast när man är sig själv och bjussar på det. När jag ska övertyga omgivningen om att det visst är lätt att vara sig själv brukar jag demonstrativt höja armen och pussa mig själv på handleden. Funkar perfekt.

Kommentera