Tankens kraft

”Genom varje tanke jag tänker påverkar jag den jag är”

Kay Pollack (2001) Att välja glädje: en bok om att få ett bättre liv

Vi har alla har en enorm inneboende potential att påverka hur vi mår. Och då tänker jag inte främst på genom att ändra kosten, utan framförallt genom att välja vilka tankar vi tänker. En man som har just många kloka tankar om detta är Kay Pollack. I det här blogginlägget har jag inspirerats mycket av hans bok ”Att välja glädje”. I denna tid av julstress och nyårslöften är vi nog många som behöver stanna upp och välja våra tankar, inte minst om oss själva, med omsorg.

I kroppen har vi cirka 50 biljoner celler. Varje tanke vi tänker har en direkt påverkan på kroppens celler, rent fysiskt. Om vi tänker goda tankar om oss själva och andra, till exempel att vi gör så gott vi kan och att vi duger precis som vi är, så kommer det att påverka oss positivt. Om vi istället fastnar i negativa tankar där vi klankar ned på oss själva och andra, kommer det att påverka oss negativt. Det verkar kanske självklart, men våra tankar är långt mer kraftfulla än vi många gånger tror. Vi kan alltså välja att tänka tankar som är bra för oss och vi kan välja att ändra tankar som inte är bra för oss, och på så sätt få en omedelbar påverkan på hur vi mår.

Min egen erfarenhet säger att detta är något som inte kommer av sig självt, utan är något som vi behöver öva på varje dag för att göra det till en vana, precis som med det mesta som är nytt. Men ge inte upp, att börja välja positiva tankar kommer faktiskt att ge dig ett lyckligare liv!

Ett bra sätt att få mer inspiration och fler verktyg är att läsa ”Att välja glädje”. Det är svårt att välja bland alla positiva och tänkvärda citat ur boken, men de här får bli slutorden:

”Jag kan förändra de inre bilder jag har av mig själv.

Jag ensam väljer mina tankar om mig själv.

Det är på tankens nivå all förändring startar.”

Kay Pollack (2001) Att välja glädje: en bok om att få ett bättre liv

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Tankens kraft

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Jag kan tänka mig att insikterna bara blir starkare för varje gång man läser/lyssnar på den. Det är också en bok som man med fördel läser bara ett kapitel åt gången för att sedan låta det sjunka in innan man läser vidare. God fortsättning!

 1. Profilbild

  Jag stötte på Pollack första gången på en föreläsning för 10-12 år sen. Jag blev helt såld och jag tror det var han som gav mig insikt och styrka att välja bort alla de gnälliga konstellationerna på min arbetsplats. De där högljudda vid fikabordet som är missnöjda med allt och alla på företaget och som så lätt får med sig omgivningen.Tack Pollack, för att du för all framtid fick mig att välja de positiva människorna i min omgivning och aldrig hålla med de negativa proffsgnällarna!

Kommentera