Rödkål till julbordet

En klassiker på julbordet

Jag kommer att fira julen nere i Turkiet i år, men delar här med mig av en av de rätter jag på senare år hittat på till julbordet.

Rödkål som finns att köpa är oftast väldigt söt. Därför hittade jag på en som passade både min smak och för oss alla som äter mat med lite kolhydrater och mer av naturligt fett. Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär hade jag gott om i frysen, använder knappt gelé eller saft längre. Så de passade också in med sin härliga sötma och syra. Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger julsmaker.

Äpple tillför en naturlig sötma. Ingrid Marie är riktigt fina juläpplen, så såna brukar jag alltid köpa till jul. De ligger sen framme och sprider både en härlig doft och är vackra som juldekoration.

 • Rödkål på mitt sätt

 • 1 klyfta rödkål ca 250 gr
 • ½ gul lök
 • 2 skivor varmrökt sidfläsk
 • ½ äpple
 • 1 dl svarta vinbär
 • 2-3 msk smör
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 tsk salt
 • 6 kryddpepparkorn
 • 6 vitpepparkorn
 • 6 nejlikor
 • 1 tsk havssalt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Jag önskar Er alla en riktigt

God Jul

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Rödkål till julbordet

Kommentera