LCHFmyter som gör mig matt…

Har precis kollat in Debatt som sändes den 13 december och omedelbart sprider sig grinigheten genom kroppen. Jag muttrar, morrar och är irriterad. Det diskuteras återigen LCHF utan att definiera vad LCHF egentligen  innebär… IGEN. Det är som att se samma debatt over and over again. Det enda som skiljer är personernas kläder och frisyrer och LCHF är fortfarande en ”diet” bestående av ett groteskt stort köttberg badande i en sjö av fett… Och för att jag inte skall sprängas av frustration… 🙂 Här kommer den: mytdödaren..

Köttmongofrågan/solidaritet/miljöpåverkan

Jag vet inte hur många gånger man ska behöva poängtera det här, men LCHF innebär inte ett ökat proteinintag. Det är samma mängd protein som Livsmedelsverket rekommenderar. Jag tror att den som aldrig provat en LCHF måltid inte riktigt kan föreställa sig att man kan bli mätt på mindre mängd mat. Således bara måste vi vräka i oss stora mängder kött…

Hjärnan behöver kolhydrater/socker

Ja det brukar fnissas lite när den här frågan kommer upp. Såklart är vi ellsehåeffare så dumma i huvudet av att våra hjärnor inte får pasta till middag, inte bulle till mellanmål eller friterad potatis till kvällsmat.

Fniss fniss… eller?

Våra stackars hjärnor får inga kolhydrater vilket gör oss så urbota korkade att vi inte ens fattar att vi inte borde kunna fortsätta leva eller ens egentligen klä på oss själva. Det märkliga är att det verkar fungera år efter år… skumt:)

Eller kanske är det så att hjärna inte alls behöver kolhydrater i form av pasta utan glukos. Kanske kan det vara så att kolhydrater inte måste vara synonymt med bröd, pasta, potatis utan att LCHF kosten faktiskt innehåller kolhydrater från grönsaker, bär, nötter och mjölkprodukter. Till och med livsmedelsverket medger att det essentiella intaget av kolhydrater är noll…ja till och med livsmedelsverket vet att kroppen fixar glukos till hjärnan och energi till resten av kroppen utan att du måste stoppa glutenbullen i munnen.

Sunt förnuft vs LCHF

Det finns inget motsatsförhållande mellan sunt förnuft och LCHF. LCHF råkar vara precis just det, sunt förnuft alltså. Sug på den…

Det finns inga studier

Ofta ställs ju LCHF mot de tusentals studier som gjorts på det mättade fettets farlighet eller så hävdar man att det finns studier på LCHF som visar att det är farligt. Det märkliga är att ingen hittills lyckats namnge en enda som bevisar just detta. Väntar med spänning…

Som ellsehåeffare brukar vi lugnt luta oss på det vi kallar för evolutionen. Kanske är vi korkade och kommer dö ut och då mina vänner har evolutionen talat.

LCHF är en extremdiet

Pulverdiet, soppdieter, deffning, bantningspiller som hämmar näringsupptag och magsäcksstympningar är extremvarianter.

LCHF-kost är bara mat och dessutom god mat. Är det vad som gör det extremt i vårt lutherska samhälle?

Man vet inte vad man åt förr

Kanske inte helt... men om du tänker efter kan vi nog i alla fall räkna ut vad INTE åt... inte flingor, inte socker, inte läsk, inte  tillsatser, margariner, smakförstärkare, förtjockningsmedel, färgämnen osv.

I övrigt finns det del naturfolk kvar i världen som man har haft möjligheten studerat kosthållningen hos.

Det är livsfarligt med LCHF för det höjer kolesterolet

- Och vi vet att ett förhöjt totalkolesterol är farligt, eller?
- Ja?!
- Och hur vet vi det?
- Forskning?!
- Vem betalar forskningen?
- Öhh läkemedelsbolagen?
- Vem tjänar pengar på  medicinerna?
- Öhh läkemedelsbolagen…

Läs mer på www.ravnskov.nu

Att bara äta kött och fett är inte bra

Kanske inte, därför är det ju en himla tur att LCHF för de flesta innebär ungefär halva tallriken med grönsaker, ca en dl fet sås och en handflatestor fisk, fågel eller köttbit. Låter riktigt skrämmande eller hur? Hur kan människor bara utsätta sig själv för något så…så…så uppenbart livsfarligt?

Äter man inte frukt så får man skörbjugg

Vitamin C per 100 gram:

 • apelsin 53 mg
 • broccoli 83 mg

Källa livsmedelsverket

Say no more…

Jag är inte emot debatter men om man inte ens definierar det man debatterar om, vad är poängen? Jag vet inte. Men jag vet att jag blir trött och jag vet att ingen vet allt.

Må väl och var rädda om varandra!

// Johanna

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “LCHFmyter som gör mig matt…

 1. Profilbild

  Thomas B

  Fniss.... Så rätt, Johanna. Jag trodde jag åxå höll på att spränga
  topplocket/Hjärnbalken i totalfrustration då jag såg på ´debatten´.
  Jag satt bara å väntade på att mysgumman CE-A skulle börja prata om
  sitt spenat-piller åxå.

 2. Profilbild

  Yvonne

  Jättebra skrivet, håller med helt och fullt. Är också väldigt trött på att de som debatterar inte vet vad de debatterar om, vad gör de där om inte det bara ska vara ett spektakel i TV. Det är ju bara riktig mat vi äter och inget annat samt att det ingår (oftast) mycket bra och nyttiga grönsaker som slår ut vilken importerad, giftsprutad, frukt som helst.

 3. Profilbild

  Magnus

  Behovet av vitamin C sjunker när man äter en kolhydratfattig kost. Det bevisas av Vilhjalmur Stefanssons erfarenheter av att leva med inuiter och äta en kost som i långa perioder endast bestod av fisk och säl (typ). Detta testades också i ett experiment där han och en kollega endast åt den typen av föda i ett år och inte visade några som helst bristsymptom i slutet på detta experiment.

  Dessutom kan man läsa berättelser från sjöfarare där den delen av besättningen som åt kolhydratrikt, men inte fick i sig vitamin C i tillräcklig mängd, drabbades av skörbjugg. Den delen av besättningen som åt kolhydratfattigt drabbades däremot inte.

  Intressant!

 4. Profilbild

  HelenaB

  Jag tror jag vet varför motståndarna i debatter har sån felaktig bild av vad LCHF egentligen innebär. Så fort någon läser på ordentligt så är de inte längre motståndare:) Därför hittar man bara okunniga motståndare....

 5. Profilbild

  Majoren

  Visst är det här med C-vitaminbrist/skörbjugg fascinerande!
  Jag tror varenda svensk kan rabbla i sömnen att C-vitaminbrist ger skörbjugg och att vi därför måste proppa i oss frukt på vintern, ALLA tycks rörande överens om detta okränkbara faktum!

  Men är det någon som känner någon som fått skörbjugg? Bästa kompisen? En granne? En kompis polare? En avlägsen släkting? Någon i samma stad? Nähä, vad lustigt?
  Men någon kanske ändå har härt talas om det sista dokumenterade fallet av skörbjugg; en ensligt boende ensam dement 60-årig man i Norrland
  konstaterades ha C-vitaminbrist när han blev undersökt.
  När?
  1986
  Jo visst, samma år som statsminister Olof Palme mördades och Tjernobylreaktorn exploderade..., alltså för snart 27år sedan.
  Jo det här med C-vitaminbrist verkar ju riktigt farligt, det tycks ju slå till blint och drabba vem som helst närsomhelst, eller...?

Kommentera