Lax och sill! Och ägg och grönt!

Hur har ni det nu när julen börjar närma sig? Av bloggar och facebookinlägg att döma råder det redan febril aktivitet i många kök. Jag har också haft aktivitet i köket de senaste veckorna, men det har varit fotografering till Expressens LCHF-bilagor och inte några julförberedelser.

På julafton kommer mina föräldrar, min syster och mina svärföräldrar. Och så blir det jag, mannen och dottern. Så ingen stor skara som ska utfodras. Dessutom hjälps vi åt och alla gör det som de gillar bäst. Så på min lott ligger som vanligt sill, lax, ägg och grönt. Jag har köpt två färdiga sillar på en matmarknad, så den räknar jag med är extra god ...! Laxbit i frysen ska gravas i slutet av helgen och eventuellt blir det en bit till som marineras i citron och olja. Man skär tunna skivor av den råa fisken som sedan får lite citron och olivolja på sig. Salt och peppar. Man kan som på bilden nedanför göra en snabb örtsås till fisken. Mixa basilika och dill med crème fraiche. Eller med majonnäs om du inte äter mjölkprodukter. Salt och peppar och lite citron.

På denna bild har jag gjort en snabb tallrik med lite julinspiration. Jag har numera alltid grönkål i kylskåpet. Här har jag som vanligt smörfräst den. Inte som till långkål då man ofta förväller den innan, utan snabbt hackad och sedan fräst i mycket smör.  Till det avokado och riven parmesanost.

Till julafton blir det nog en grönkålssallad med lite citrusfrukter, valnötter, selleri och kanske tranbär.

När jag ätit mig mätt på sill, lax och ägg med rom på toppen så kanske jag orkar en liten skiva skinka och en liten pralin!

God Jul på er, så hörs vi antagligen en annan dag, på annandagen!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Jul & Påsk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Lax och sill! Och ägg och grönt!

Kommentera