Ett slag för kålen

I Halland där jag bor är kål något som är viktigt på julbordet, och inte minst grönkålen, eller långkålen som rätten också kallas. Grönkål är vansinnigt nyttigt med bland annat massor av C-vitamin. Enligt svärmors originalrecept ska det vara sirap i långkålen, men det går faktiskt bra utan också, för oss som helst undviker sockret. Vill man laga långkålen från grunden så ska den köpas färsk och bladen repas. Sedan ska den kokas mjuk i skinkspad innan den grovhackas. Här bjuder jag på ”latmansreceptet”:

1 paket kokt, fryst grönkål
Smör
2-3 dl vispgrädde (eller efter behag)
Salt och vitpeppar

Tina grönkålen och krama ur vätskan. Stek den försiktigt i en rejäl klick smör, häll på grädde till lagom konsistens, den ska vara krämig men inte rinnig. Låt det småkoka ihop några minuter. Salta och peppra. Servera gärna till prinskorv och köttbullar. Här är min mammas köttbullerecept som jag tipsade om förra julen.

Jag vill också slå ett slag för rödkålen som är väldigt vacker och effektfull i vilken sallad som helst. Här är ett recept på en god rödkålssallad som inte hör det klassiska julbordet till men passar som tillbehör när som helst.

0,5 rödkålshuvud, finstrimlat
1 litet äpple i tunna skivor
1 msk vitvinsvinäger
Kallpressad rapsolja
En näve grovhackade valnötter
En nypa salt

Lägg den strimlade rödkålen, äpplet i tunna skivor, vitvinsvinäger och kallpressad rapsolja efter smak i en skål. Smaka av med en nypa salt och blanda runt. Salladen blir bara godare av att stå till sig en stund före servering och går därför bra att förbereda. Strö över valnötterna och servera!

Image courtesy of zirconicusso at FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Ett slag för kålen

 1. Profilbild

  AnetteB

  En fråga, kanske verkar lite korkad ;.), men då jag i mitt förra kolhydratsliv knappt aldrig åt kål, så undrar jag vad som menas med att bladen repas?

  Btw så gjorde jag en vitkålsgratäng/stuvning häromdagen.. Hur gott som helst och med lite fantasi så skulle denna kunna göras med ansjovis och kanske lite lök, och då få en Janssons frestelse-feeling 😀

   1. Profilbild

    AnetteB

    Ahaa.. tack 😀

    Självklart delar jag med mej, ska se nu om jag minns hur jag gjorde:

    Jag skar upp tunna skivor smör med osthyveln och lade ut några i botten på en gratängform och så skar jag upp hela vitkålshuvudet (ett litet ett dock) i bitar, och brynde lite i taget i stekpannan i mycket smör och sen lade jag ner det i formen.
    När all kål var brynt så kokade jag upp ca 2-3 dl (beroende på hur vitkålsmängden) i kastrull och lade i en stor klick philadelphiaost och rörde runt tills den smalt, och så saltade jag lite och pepprade med lite vitpeppar.
    Så när osten var smält så hällde jag blandningen över kålen och så in i ugnen på ca 200-220 grader i ca 25 minuter..

    När den var klar och jag tog ut den så tyckte jag att det såg väl flottigt ut, även i smaken tyckte jag det en aning. Men efter en natt i kylskåpet så fick den en helt annan karaktär och smak 😀
    Men smöret blev det ganska mycket av, så man kan ju endast nöja sej med att smöra formen, i stället för att lägga ut skivor med smör 😉
    Så det är en ren smaksak detta..

    Så när jag åt det och tänkte mej in i hur det skulle kunna tänkas smaka tillsammans med ansjovis och lite lök, så blev det en variant av Janssons frestelse i min fantasi i allafall 🙂

    1. Profilbild

     AnetteB

     Jag glömde skriva med en ingrediens, som jag har i med grädden i kastrullen: Lite granna köttbuljong också.. bara så att det får en liten aning smak, det var nog det som gjorde att det blev så gott som det blev, som jag själv tyckte 🙂

Kommentera