Boktips om sockret och brödets makt

Nu när julhelgen stundar innebär det att det finns tid för lugn, harmoni och reflektion. Passa på att fyll på med dina friskfaktorer i julhelgen.  Att bara vara och sitta och tomglo eller att spela sällskapsspel, skratta med familj och vänner, vila en stund och få ro och tid att läsa någon av alla de böcker som du inte hunnit med att läsa under året. Jag älskar juldagarna med ledighet, för det är då jag får lugn och ro att läsa mig igenom alla de böcker som ligger i en liten fin hög på kontoret hemma, redo att påbörjas. Några böcker har jag dock hunnit med att läsa under året och vissa läser jag om och om igen för att göra mig påmind om sockrets makt. Jag vill därför tipsa Er om några fantastiska böcker som lyfter upp sockerfrågan till andra höjder och som är en riktig ögonöppnare för Dig som fortfarande inte riktigt har accepterat, kapitulerat eller sörjt färdigt i ditt sockerberoende. Dessa böcker är också bra att läsa upprepade gånger i syfte att påminna om sockrets makt och för att få Din hjärna lugn.

Här ger jag Dig mina bästa boktips för Dig som är sockerberoende eller intresserad av hur sockret och mjölet påverkar våra kroppar och knoppar. Passa på att läsa dem under ledigheten, varva gärna med en härlig deckare, romantisk komedi eller vad som faller dig i smaken. Ni vet väl att en bok är alltid ny tills du har läst den oavsett när den gavs ut?

Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson och Pia Nordström Bild sockerbomben

Detta är min bibel och den har jag läst upprepade gånger och varje gång lär jag mig något nytt om mig själv. En måste ha bok för dig som är sockerberoende.

Våra kroppar och hjärnor reagerar på socker. Men på olika sätt och vi tål sockerchockerna olika bra. Somliga får humörsvängningar och sömnproblem, andra blir sugna på substanser som stimulerar på liknande sätt, som alkohol och nikotin.

Sockerbomben är en praktisk och lösningsfokuserad handbok i att bli fri från sitt sockerberoende. Sedan boken gavs ut för första gången 2004 har tusentals människor fått hjälp och stöd i att ändra sin livsstil. Denna andra reviderade upplaga är uppdaterad med den allra senaste beroendeforskningen.

Ur innehållet:

 • Testa din egen sockerkänslighet
 • Hitta det dolda sockret i maten
 • Fallbeskrivningar där var och en kan känna igen sig.

Bitten Jonsson är legitimerad sjuksköterska och pionjär inom beroendebehandling. Hon driver utbildningsföretaget Bittens Addiction och föreläser regelbundet i Sverige och USA. www.bittensaddiction.com. Pia Nordström är journalist på tidningen Expressen med medicin och hälsa som specialitet.

 

Ett sötare blod av Ann FernholmEtt sötare blod

Denna bok binder ihop vetenskapen kring sockret och fettets betydelse i kroppen. Den slår åter igen hål på myten om att fett är farligt för oss.  Med kolesterolet i fokus har forskare gett oss kostråd: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen.

I Ett sötare blod granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm historien bakom våra kostråd. Hon ger en ny bild: socker höjer dina blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu. Boken Ett sötare blod visar hur snabba kolhydrater kan påverka allt från nyföddas vikt till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer. Det är en lättläst berättelse om hur din hälsa påverkas av vad du äter.

 

Brödberoende av Dr William Davis

Två brödskivor höjer ditt blodsocker mer än två matskedar socker. Bara den vetskapen skulle få en upplyst person att rygga tillbaka. Men det är detta som har blivit det nya beroendet.
William Davis amerikanska erfarenheter påminner om Annika Dahlqvists och Andreas Eenfeldts svenska. I kontakterna med patienterna har insikten växt om att traditionella kostråd inte fungerar. Dr Davis kostråd ligger mycket nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker. Han skriver mycket underhållande och pedagogiskt för en allmän publik.

Brödberoende är en viktig bok i den svenska kostdebatten. Den förklarar varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Boken är mycket väl underbygd med vetenskapliga referenser till varje påstående. Den förklarar på ett trovärdigt sätt i varför LCHF-kosten lindrar eller botar så många sjukdomar. Brödberoendet Brödberoendeberor på att vissa glutenproteinerna gliadinerna stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta.

Davis berättar om vetets historia. Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av gluten-proteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.

Dr William Davis är hjärtläkare från Milwaukee, Wisconsin. Han är grundare av Track Your Plack, ett förebyggande hälsoprogram för hjärtpatienter. Fler än 80 procent av de patienter som han möter lider av förstadier till eller fullt utvecklad diabetes.

Källa: Recensioner från Bokus.com

Print Friendly, PDF & Email

Postad i BEROENDE, Boktips, Reflektioner, Sockerberoende den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

2 thoughts on “Boktips om sockret och brödets makt

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Kul att kunna tipsa om något som faller Dig på läppen. Ja Ett sötare blod är verkligen läsvärd. Så härligt att kunna njuta av en härlig bok i julhelgerna. God Jul och Gott Nytt sockerfritt År! Varma hälsningar Anna

Kommentera