Ungdomar med övervikt

För något år sedan såg jag på tv en finsk fetmaforskare som hade en hypotes om att den högsta vikt man haft var den målvikt som kroppen sedan strävade efter. Ville man komma under den vikten blev det ett kämpande mot naturen. Jag tror (och hoppas) inte att en tillfällig toppnotering ska behöva dra med sig sådana följder så att man för resten av livet är dömd att försöka bemästra en övermäktig motståndare på kroppsviktens område.

Det har dock kommit en studie som i viss mån ger den finska forskaren rätt. Studien har kommit fram till att ju längre tid man haft en övervikt, desto större är risken för att denna högre vikt blir kroppens favoritvikt och att försök att bemästra denna övervikt blir en kamp mot kroppen istället för att kroppen själv vill hitta något som är i närheten av en bra kroppskonstitution.

Nu kommer jag in på barn och ungdomar som lider av övervikt. Då menar jag att de lider av den. Vi vuxna kan väga några kilo mer än enligt tabellerna men vi har byggt upp vår självkänsla för det mesta och vet att vårt värde inte bara sitter i hur perfekt vikt vi har. För övrigt har en norsk studie kommit fram till att den generellt sett bästa BMI:n för hälsan ligger på 27.

Är man tonåring har man nog med problem även om man är normalviktig. Vi minns väl alla hur jobbigt det kunde vara i den åldern. Tittade man sig i spegeln blev man inte glad och var man av någon anledning glad dök det genast upp Nordeuropas största stoppljusröda finne på näsan. Att i den åldern dessutom vara tjock är inte roligt.

Den hjälp som ungdomar och barn får är kontraproduktiv. De får råd som bygger på att räkna kalorier (så länge man inte vet hur många av kalorierna som man lägger på sig är det meningslöst) och att de ska röra på sig mera. De ska förstås akta sig för fett. Resultatet blir att överviktskilona stannar på kroppen och de gör det länge.

Just det, på grund av råden sitter övervikten kvar länge och vad leder detta till om vi ska tro den nämnda studien? Jo, att barnen förutom att få en extra jobbig ungdomstid också döms att för resten av livet leva med en ojämn kamp mot övervikt.

Jag har blivit mycket beklämd när jag förstått hur barn behandlas och insett vilka råd de får av förstockade dietister som vägrar ta till sig nya lärdomar. Det ledde till slut till att jag skrev en bok i ämnet. Boken fick heta "LCHF for the next generation". I denna bok som vänder sig till barnen och ungdomarna själva försöker jag ge ungarna med viktproblem ett självförtroende att faktiskt våga tänka själv och våga ifrågasätta. Det handlar inte bara om viktfrågor utan om livet i stort faktiskt. Vilka är det som fått mänskligheten att gå framåt? Är det fårskocken som suttit kvar runt elden eller är det de som vågade sätta sig i en kanot och paddla iväg över okända vatten?

Många som gått före har blivit ifrågasatta och i många fall har de inte fått upprättelse förrän efter de är borta. Men det är dessa personer som gått till historien. Hur förlöjligade blev inte de två forskare som kom på att magsår kunde uppkomma genom en bakterie och att det inte handlade om stress och jobbiga chefer? Över en natt slog man sedan undan benen på Novalucol-försäljningen.

Med min bok i handen hoppas jag att barnen och ungdomarna ska få tillräcklig styrka att våga prova något nytt. Något som de inte hört dietisterna säga. Jag tror att en ungdom som lider av fetma har starka krafter som ska räcka för att våga gå sin egen väg då incitamenten till ett drägligare liv finns där framför näsan. Därför skrev jag boken. Beskrivningar och en förteckning av mina böcker inklusive ungdomsboken hittar du på min hemsida på http://www.litsfeldt.se/books.php

 

//Lars-Erik Litsfeldt

 

Länk till text om nämnd studie: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2223061/Obesity-Why-CAN-late-lose-weight.html

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Ungdomar med övervikt

  1. Profilbild

    Ethel Loberg

    Novalucol ja, nu är det länge sen jag hörde det namnet, en äcklig filmjölksaktig goja i en liten pappbehållare. Som städare på restaurang och stor fabrik såg jag ofta dessa förpackningar i toans papperskorgar.

Kommentera