Slovakien

Har du någonsin varit i ett land där det känns som om tiden stannat? Lite så kan jag känna det ibland när jag besöker Slovakien, landet som min make kommer ifrån. Landet där mina barn är födda. Landet där vacker natur störs av betongkolosser från kommunisternas dagar. Landet där mat är detsamma som kolhydrater.

Den som vill äta LCHF i östeuropa kommer att stöta på många, många hinder.  Det hör samman med historien att central- och östeuropa är ett stort område i världen där potatisen och brödet är kungar.  Det hör samman med jordarna, Ukraina t.ex. har världens bördigaste jordar, med religionen, med tillgången på fisk och kött, med hur saker var under kommunisttiden, det går djupt i folksjälen och det är oerhört svårt att påverka.

Hur jag upplever matkulturen i Slovakien

I Slovakien äter man gärna kokta wienerkorvar med senap till frukost. En bra start på dagen, om det inte vore för att det alltid ska vara en massa mjukt bröd till detta. Brödet är inte lika sött och svampigt som i Sverige, men ändå. Många har egna grönsaksodlingar, så små söta tomater och nyskördade gurkor är ett trevligt och vanligt inslag på frukostbordet.  Det gamla bondesamhället fortlevde under kommunismen, eftersom planekonomin gjorde att brister uppstod i matproduktionen och det fanns då verkligen anledning att ha ett eget växthus eller en kolonilott för att säkra tillgången på t.ex. sallad, frukt och tomater.  Det hemodlade användes också i transaktioner grannar och vänner emellan, ett system som blev oerhört viktigt och fortfarande lever kvar hos den lite äldre generationen.  De som lärde sig bemästra konsten att utnyttja sitt kontaktnät klarade sig bäst under kommunismen.

Till lunch äter  man först en tallrik klar soppa, i hemmet tillreds den på ett köttben och några grönsaker, t.ex. kålrabbi, pepparrot och morot.  Också en bra start, men i soppan lägger man några skedar nudlar. Vilket ju inte är så nyttigt.  Soppan anses dock nyttig och viktig för matsmältningen.  Till huvudrätt äter man fisk , fläsk, nötkött, kyckling,  grönsaker, potatis, ris, pasta.  Ungefär som i Sverige! Maten i hemmen är dock oftast mycket godare och bättre än på restaurang, fast detta förhållande är på väg att ändras mer och mer med influenser ifrån väst.  Olja, margarin, smör och ister ingår rikligt i matlagningen. Portionerna är generösa. Man äter som jag tänker mig att bönderna i Sverige åt för sextio år sedan.

Två maträtter som är typiska för östra Slovakien är Macanka, en mjölig vitlökssoppa med bacon och brödbitar, och Haluski, potatisklimp med bacon i vit sås. Gott, men inte nyttigt.  Skulle man dock ut och jobba på kolchosen i tretton timmar så var det kanske ingen fara, kroppsarbetet skulle ha neutraliserat insulinchocken, men idag... det är inte mat för människan i vår tid.

Haluski

Middagen är oftast lik lunchen. Men däremellan kan man bli bjuden på sprit med små smörgåsar bredvid, eller fika med sötsaker och kaffe.  En för mig ganska svårsmält sed är att man äter vitt bacon rakt av, med sprit till.  Det är ffa männen som konsumerar detta, t.ex. istället för elvakaffe eller eftermiddagsfika. Blä. Ett stort hälsoproblem uppstår när fett intas ihop med sprit. De enzymer som ska spjälka fett resp sprit är motstridiga, de retar bukspottskörteln och leder till att många i öst har problem med just detta organ.

Men visst finns det god, nyttig och fantastisk mat i Slovakien och övriga östeuropa också! På julen lagar man oftast karp, en god och fet fisk som ugnssteks och äts med potatissallad.  Julens soppa är surkålssoppa med massor av vitlök och kryddiga korvar, gärna hemlagade sådana. Smakrikt och nyttigt och himmelskt gott. Våra kära kåldolmar, som många tror är typiskt svenska, är i själva verket snarast en polsk nationalrätt och flitigt förekommande i Slovakien också. De görs då på fläskfärs, ibland med inslag av ris, ibland serverade i tomatsoppa.  Kål är överhuvudtaget en viktig del av östmaten, liksom lök och vitlök. Många i Sverige är ju lite rädda för vitlök, men där tycker jag att vi kan ta lärdom av övriga Europa.  Vitlök är blodtryckssänkande, antiinflammatoriskt och stärker immunförsvaret.

Jag kan ibland längta efter riktig, slovakisk mat när jag tänker på att jag vuxit upp på halvfabrikat i Sverige. Konsums blåvita köttbullar. I Slovakien har det där varit ganska okänt, man har alltid lagat mat ifrån grunden. Smaken blir ju därefter! Men nu börjar det mer och mer bli Liedl och annan billighetsmat som gör sig gällande även i öst.  Min slovakiska svärmor lagar fantastiska maträtter som grillad kyckling, schnitzel, och hemstampad surkål. Hon har numera vant sig vid att jag petar undan kolhydraterna och njuter av allt det andra...  Vilket jag tror att vi LCHF-are kommer att få göra under lång tid framöver i potatis- och bröd-länderna österut på kartan.

Na zdravie (skål)!

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera