Skottland

Du ska inte ha lite Haggis? säger jag till mannen bakom mig.

Vi står i frukostkön, till en buffé av lagad mat. Mannen har nästan fyllt sin tallrik, men nej, någon Haggis ska han inte ha.

Den innehåller mjöl. Jag äter inte mjöl. Och inte potatis heller.

Jag kommenterar inte, bara konstaterar att den som undviker kolhydrater i form av pasta, bröd och potatis har stora möjligheter att äta sig mätt på annat på ett skotskt medelklasshotell.

Att komplettera med mer fett är däremot svårare. På flera ställen uppe i Högländerna följer man något som heter Healthy Living Awardthe sign of healthier food. Med detta menas att maten som serveras ska vara nyttigare/hälsosammare genom att den innehåller ett minimum av fett, salt och socker och det ska också alltid erbjudas frukt och grönt. Och det är bara för mig att konstatera: Vi uppfattar hälsosam mat olika J

Kriterierna med minimum av fett, salt och socker innebär i praktiken att det under kvällens middag inte serveras så mycket sås. Ibland ingen sås alls. Allt steks i olja. Dock får man smör på bordet till det bröd som serveras (själv hoppar jag brödet men tar tacksamt smöret och lägger på maten som ersättning för den saknade såsen).

Utan salt smakar maten inte mycket. Ibland inget alls. Räddningen är att det finns salt och peppar på bordet. Inget jag brukar göra med serverad mat: Men i dessa lägen tar jag saltkaret och saltar!

Att man väljer att ha ett minimum av socker är däremot kanon. Misstänker ändå att de använder en del sött till efterrätterna. Själv brukar jag välja alternativet med ost, det är supergott.

När vi lämnar Högländerna och åker till den vackra staden Edinburgh är det skillnad. Maten smakar mer och något Healthy Living Award ser jag inte skymten av.

Jag vet att man jobbar mycket med hälosfrågor och då främst maten, i skolorna. Dock är det hälsosam mat enligt brittisk
design. Vilken, som sagt, inte till fullo stämmer överens med min.

Ändå tycker jag det fungerar att äta bra LCHF-mat under ett besök i Skottland. Nötterna är min räddning som alltid finns med. Nu äter jag på hotellet varje kväll men den som går ut på bättre restauranger hittar mat med bra råvaror. Lamm finns det gott om och även fisk, eftersom man aldrig är speciellt långt från havet. Jag undviker kyckling, misstänker att den är långt från ekologisk.

Jag vet att Skottland, eller brittiska öarna, inte är speciellt kända för sina kulinariska höjdpunkter. Och förväntar man sig usel mat så är det säkert också det man får.  Tänk om i stället. Vad är bra? Mer än man tror J

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Skottland

  1. Pingback:

Kommentera