Samspelet mellan kvinnohormoner och signalsubstanser

För att upprätthålla balans, harmoni och välbefinnande behöver en kvinna en korrekt kombination av bioidentiska hormoner vid rätt tid under sin menstruationscykel. Hon behöver också rätt sort och rätt mängd av näringstillskott (inklusive behandling med aminosyror) för att återställa nivåerna av signalsubstanserna serotonin, GABA, dopamin och noradrenalin.

Vårdgivare som behandlar kvinnor med känslomässiga symptom bör vara medvetna om att samspelet mellan hormonerna och signalsubstanserna är nyckeln till att åstadkomma känslomässigt välbefinnande.

Roten till många av kvinnans hälsosymtom finns i dansen som hela tiden pågår mellan de kvinnliga könshormonerna och hjärnans kemikalier. Våra hormoner och signalsubstanser fungerar som kemiska budbärare som hela tiden förmedlar livsviktiga instruktioner till kroppens alla delar. Hormonerna kan liknas vid regissören på en filminspelning; de talar om för cellerna – skådespelarna – exakt vad de ska göra. Cellerna svarar på instruktionerna genom att spela sina specifika roller i en förhoppningsvis livslång, spännande och trevlig film. När hormonerna rör sig genom kroppen och hjärnan, signalerar de till cellerna att utföra sina respektive funktioner snabbare eller långsammare.

Det finns många olika sorters köns- hormoner, men östrogenet och progesteronet – de två primära kvinnliga könshormonerna är avgörande för vår känsla av helhet, välbefinnande och hälsa. Östrogen har en enorm inverkan på hjärnan och hjärnans kemi. Under den tidigare delen av övergångsåldern är det vanligt att om östrogenet sjunker följer serotoninet med, och man börjar kanske känna sig orolig, ängslig eller irritabel kvinnor upplever obalanserade eller höga nivåer av östrogen. Det talas ofta om östrogenbrist, men man ska inte glömma att för mycket östrogen också kan ge besvär, exempel- vis känslor av ilska, irritabilitet och ångest. Progesteron kan motverka sådana symtom tack vare den lugnande effekten som kommer av att progesteronet ökar GABA i hjärnan. För mycket progesteron kan å andra sidan leda till känslor av trötthet och även apati, men vid behov kan det vara till god hjälp för kvinnor som har problem med ångest och irritation.

Östrogen är välkänt för sin förmåga att skapa kvinnliga former och reglera kvinnans reproduktionssystem. Men östrogenets inverkan på kvinnans hälsa går mycket längre än så. De flesta kvinnor kan säkert erinra sig ett eller flera tillfällen när de inte känt igen sig under sin premenstruella period (som infaller en eller två veckor före menstruationen). Det är då östrogennivåerna sjunker och ibland går hormonbalansen överstyr. Under den premenstruella perioden blir vissa kvinnor nästan personlighets- förändrade. De mår jättedåligt, mycket sämre än de vanliga tendenserna till uppblåsthet och oro eller irritation. Vissa kan uppleva panikattacker, andra får anfall av bulimi; kleptomaner stjäl mer och kvinnor som t.ex. skär sig eller drar ut hårstrån ökar också sitt destruktiva beteende. Alla dessa beteenden är kopplade till starkt minskade östrogennivåer, som i sin tur orsakar lägre halter av signalsubstansen serotonin, vår “må bra-kemikalie” som får oss att känna oss nöjda och tillfreds. Serotonin och östrogen är en dynamisk duo som är beroende av varandra. Om östrogenet sjunker följer serotoninet med, och man börjar kanske känna sig orolig, ängslig eller irritabel. När östrogenet stiger, ökar också mängden tillgängligt serotonin i utrym- mena mellan hjärnans nervceller. Då förbättras humöret och man återfår sitt lugn. Det krävs en normal och stabil östrogennivå för att få en jämn serotonin produktion och funktion, och det krävs tillräckligt med serotonin för att äggstockarna ska klara av att producera lagom mycket östrogen. Östrogen är ett naturligt antidepressivt ämne som främjar hjärnans hälsa och funktioner och stabiliserar humöret. Som vi sett, bidrar östrogenet till balanserade serotoninnivåer, och serotoninet ger oss god sömn och gott humör. Dessutom tycks östrogenet skydda hjärncellerna mot stress och de skador som uppstår under utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det ökar också blodflödet i hjärnan, vilket leder till förbättrad hjärnfunktion, och fungerar även antiinflammatoriskt genom att skydda blodkärlens väggar mot plackbildning. För att upprätthålla balans, harmoni och välmående behöver kvinnan rätt kombination av bioidentiska hormoner i rätt tid under sin menstruationscykel. Hon behöver också tillskott av rätt sorts och rätt mängd näringsämnen (inklusive aminosyror) för att balansera upp nivåerna av signalsubstanserna serotonin, GABA, dopamin, och noradrenalin.

Vecka 51 kommer jag tillbaka och bloggar om:

  • PMS, förklimakteriet, klimakteriet (symptom, orsaker och åtgärder )
  • Varför bioidentiska hormoner är annorlunda
  • Är det farligt att använda hormoner?
  • Binjurarna och utbrändhetssyndrom (symptom, orsaker och åtgärder )

Till dess, vila, ät nyttig och ta hand om varandra.

“Doktorn har lärt sig att inte vara intresserad i hälsa men i sjukdom. Vad folket lärt sig är att hälsa är botemedlet för sjukdom”.

Citat Ashley Montagu

Varma hälsningar,

Mia Lundin

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Binjurar, Biokemisk obalans, Hormoner den av .
Profilbild

Om Mia Lundin

Mia är leg.sjuksköterska, och Nurse Practitioner d.v.s. avancerad specialistsjuksköterska. Hon är grundare till The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Santa Barbara kalifornien där har varit verksam i över 23 år. Mia är specialiserad inom behandling av hormonella rubbningar som PMS, förlossningsdepression, och klimakteriebesvär. Hon har även gedigen kunskap om vilken effekt hormonella fluktuationer har på hjärnans biokemi och hur man kan behandla depression på ett naturligt sätt. Hon är författare till boken Kaos i kvinnohjärnan.

Kommentera