Same shit different name

Jag är lite upprörd över den romantisering av onyttigheter som fullkomligt överöser oss konsumenter. Jag kallar oss människor konsumenter för det är precis vad vi är. Vi skall köpa. Hela tiden! Varje dag får man ducka för erbjudanden som man dör om man missar. Det är inte lätt att överleva idag och det skall vi veta om! Det är inte heller lätt att göra rätt val. Val som bekräftar oss som personer och får oss att verka lite, lite bättre. Jag klandrar ingen för jag är precis likadan själv. Faller som en fura för reklamens makt. Vissa saker är lättare att inte falla för när man äter lågkolhydratskost och det är socker och mjölindustrins produkter. Tack och lov!

För ett tag sedan så diskuterade jag och en kompis om man inte skulle sätta varningstexter på socker och vitt mjöl precis som på cigaretter. Då hade folk fått upp ögonen för vad sockret och det vita mjölet har för negativ inverkan på vår hälsa. Tittar man på socker och vitt mjöl idag och hur det saluförs så blir man lite rädd. Mycket riktas skrämmande nog till barn och produkterna romantiseras för att man idag köper en viss livsstil. Cigaretter är inte längre romantiserade på det sättet som socker och bakverk är idag, men de har varit. Cigarettreklamen gjordes för att locka folk som ville leva en viss livsstil. Tuffa karlar i cowboykläder eller sexiga, snygga och lyxiga kvinnor som puffade på en cigarett så där elegant. Precis så ville man vara och gick och köpte cigaretter. Det var innan folk riktigt förstod faran med cigaretter. Precis så som det är med sockret och det vita mjölet idag. Romantiserande cigarettreklam görs inte längre och idag finns det även länder som har infört bilder på skadade lungor och cancertumörer på cigarettpaketen. Rökning har blivit något ofint och ohälsosamt, vilket är bra för folkhälsan. Tänk om socker och vitt mjöl kunde gå igenom samma process som cigaretterna. Vilken vinst för folks hälsa!

Om vi skall dra en prallell till sockret och det vita mjölet tycker jag att det är läskigt hur reklamen för socker och vitt mjöl liknar den gamla cigarettreklamen. Livsstil och sockersug. Livsstil och nikotinsug. Sockret packeteras i förpackningar så att de ger köpbegär. Ha begär! Cravings! Samt ett hopp om ett bättre liv. Ett lite finare liv. På två sätt är det ont. Hjärnan och kroppen ropar efter sockret (giftet) och de små söta rosa förpackningarna får oss att kanske uppnå den där livsstilen som vi vill ha om vi köper det. Leila bakar, cupcakes i söta fomar, macrons i alla möjliga pastellfärger, en viss sorts bakmaskin som man måste ha (även om man inte använder den). Har jag det, då blir jag lycklig!

Folk skyltar inte gärna med att de köper lösgodis på Netto i en ful gul påse med en hund på. Precis lika lite som de skyltar med att de bränner hemma eller köper sprit i Tyskland. Nej, det skall vara fina viner som man personligen har köpt från en vingård i Frankrike, som man lika gärna hade kunnat beställa hem rätt till dörren från Systembolaget. Man blir lika full oavsett. 😉 Det skall vara bröd inslaget i papper som är bakat på det lokala bageriet med anor från 1845. Att det brödet är bakat med margarin och innehåller samma saker som en färdigskivad Skogaholmslimpa är det ingen som bryr sig om för ytan och livsstilen är så mycket viktigare. När det gäller godis så skall det vara någon dyr marsipan, eller chokladbollar och sockriga handgjorda karameller plockade i lösvikt i en söt liten butik vid en kullerstensgata. Gärna svindyrt! I det livsstilsgodiset är det lika mycket socker som i det billiga lösgodiset på Netto. Det är bara dyrare och det signalerar en medvetenhet(?) och en speciell livsstil. Man blir liksom som förpackningen om man köper det. Lika fin och elegant. Barnen slutar skrika och chefen på jobbet ger mig löneförhöjning och mitt hem blir skinande rent. Vilken lycka! Kanelgifflar i en påse eller muffins i plastförpackning känns inte så "Leila bakar" om vi säger så. Därför går vi hem och bakar lite sjäva istället och köper med oss fina, asdyra bullformar och lite sockrig cupcakegarnering innan grannen skall komma på fika. Den fina cupcakeformen eller den lilla söta lila macronen som är ett helvete att baka gör att det känns lyxigt, dyrt och därför bättre. Att det gör exakt samma onytta i kroppen som lösgodiset på Netto är det ingen som tänker på. Bara det ser lite bättre ut. Det tråkiga är att det inte spelar någon roll att det ligger lite lavendel i biscottin, för den är lika onyttig för det.

Ni har nog förstått min poäng vid det här laget. Same shit different name. Det ser bättre ut att äta en bageriköpt kanelfläta inlindad i silkespapper än att köpa kanelgifflar i påse på Gekås för mindre än halva priset. Precis som att det var fräckare att röka Marlboro än kärringcigaretten gul Blend när jag gick på högstadiet. Att det förgiftar kroppen på exakt samma sätt är sekundärt i vår sjuka, sjuka värld.

Ät Ultimat!

Hemmagjord korv kan man också få livsstilspoäng för. 😉

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

9 thoughts on “Same shit different name

 1. Pingback:

 2. Profilbild

  Tove

  Ja, du har helt rätt i att socker är dåligt i vilken form det än kommer i (netto-påse eller bagerikartong). Men däremot så köper nog gemene man en större mängd sötsaker om denne köper på Netto eller Ica (typ en full lösviktspåse) än om hen köper fika på lokala svindyra bageriet (typ 4 macarons till 4 personer).

  Även om ingredienserna socker och margarin alltid är dåligt och alltid finns även i dyra bakverk så slipper du fler E- och konserveringsämnen om man köper nybakt lokalt. Så det finns fler parametrar än just mängden socker i den jämförelsen du gör med billigt/dyrt bakverk.

  Miljön är också en punkt. Det visar på en medvetenhet att köpa närproducerat än masstillverkade gifflar som skeppats från andra sidan jorden.

  Hmm, nu låter det som jag är emot ditt inlägg och det är jag absolut inte. Tycker också att socker är ett farligt gift som vi hetsas att trycka i oss, men det är också farligt att glömma de andra (positiva) aspekter som finns med att köpa "dyrt gift". Jag menar, jag försöker själv hålla mig borta från socker, men när jag väl äter det så är det ju alltid bättre att äta hembakade macarons än lösviktsgodis gjort på massa svåruttalade tillsatsämnen.

  1. Profilbild

   Exactemente! 😉
   Det är ett intressant ämne att diskutera, men jag håller om att det är skillnad på onyttigheter och onyttigheter. Ibland vill man kanske unna sig något trots allt, och då är det ju bättre att välja en mindre dålig variant, även om just sockret/mjölet är detsamma.

   Varningstriangel på socker vore kanske en idé, eller kanske tänka över nyckelhålsmärkningen.

   För att inte tala om matvalen i skolan... Vad får våra barn i oss? Socker, socker, socker... :S

 3. Pingback:

 4. Profilbild

  Wow, vilket underbart inlägg att få läsa!

  Eftersom jag själv håller till inom tandvården så kan du inte ana hur glad jag blev över att läsa detta. Folk som kommer till mig tror att socker bara är dåligt för tänderna men de har verkligen ingen aning om vad det gör med kroppen. Speciellt inte ungdomarna.

  Jag hade definitivt inte haft något emot en varniningsetikett på socker åtminstone, då kanske som du nämner, då kanske folk hade öpnat ögonen lite grann. Uppfriskande inlägg, kommer skapa lite diskussioner på jobbet!

 5. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja Du berör verkligen en intressant iaktagelse här. Lite som att det köps en svindyr grej som det inte fins behov av enbart för att få imponera på någon man inte gillar. Själv brukar jag roa mig med att köpa det absolut billigaste bara för att få visa att det är "helt ofarligt"

Kommentera