Rapport från en vecka med paleo/stenålderskost

För ett tag sedan bestämde min sambo och jag oss för att prova paleo/stenålderskost. Syftet var att se hur vi mådde av en kost ännu mer lik vår ursprungsföda. Vi mår väldigt bra på vår LCHF-kost, men detta var ett kul experiment. Till ganska stor del äter vi ju stenåldersmat i vår vanliga LCHF-kost, men nu bestämde vi oss för att även utesluta alla mejeriprodukter såsom ost, smör, grädde, creme fraiche och yoghurt som ju inte var något vi åt ursprungligen. Många som äter stenålderskost väljer att ändå behålla lite ost och smör, men vi valde bort även detta. Istället åt vi en aning mer bär och rotfrukter. Det innebar en något högre andel kolhydrater, men naturliga sådana, något mer protein (lite mer kött/fisk) och en något lägre andel fett än normalt. Tanken var från början att vi skulle prova i en månad men vi lät det vara öppet och bero på hur vi mådde.

Så hur gick det? Till en början var det lite trixigt att hitta bra, goda rätter utan mejeriprodukter men vi löste det ganska bra tack vare all inspiration som finns på internet. Det var roligt att prova några helt nya rätter, men vi valde faktiskt att gå tillbaka till LCHF (det vill säga stenålderskost med feta mejeriprodukter och minimalt med bär och rotfrukter) redan efter en vecka. Orsakerna var följande. Min sambo (och till viss del även jag) upplevde att han inte höll sig mätt alls lika länge på stenåldersmaten och behövde äta mycket oftare än på LCHF. Inte så konstigt med tanke på ett högre kolhydratintag och lägre fettintag. Då försökte vi ändå se till att få i oss extra fett i form av bl.a. kokosfett. Det är ganska bekvämt att inte behöva tänka så mycket på mellanmål, så här föredrar vi LCHF. Vi blev båda också väldigt gasiga i magen, så för mig som har IBS var det som att ta ett steg tillbaka. Även om vi inte åt särskilt mycket bär eller rotfrukter så gissar jag att det ändå blev lite för mycket. Kanske hade det blivit bättre om vi gett det ett par veckor till, men vi valde att inte fortsätta eftersom vi mår väldigt bra av vår vanliga LCHF-kost.

En annan reflektion är att det idag är omöjligt att till 100 % äta som på stenåldern eftersom vår omvärld har förändrats. Fiskarna simmar i smutsigare vatten och rotfrukterna och bären vi köper har ofta odlats istället för att växa vilt, och även om de växer vilt utsätts de för miljögifter. Att bara äta viltkött och att bara äta växter som finns Sverige är andra saker att ta hänsyn till om man nu ska vara riktigt strikt. Nja, jag gillar idén om stenålderskost men kan konstatera att min sambo och jag mår bäst av LCHF. Jag tror att om vi hade gått från tallriksmodellen till stenålderskost så hade vi märkt en stor förbättring,  men det hade också varit en mycket större omställning. Kanske är det alldeles för kort tid att bara prova i en vecka men så valde vi att göra.

Vissa recept från stenåldersveckan kommer vi att laga igen, ett exempel är smoothien på bilden (som blev ganska tjock så vi åt den med sked). Receptet är busenkelt och lyder som följer:

Lika delar valfria bär och kokosmjölk (gärna bara det krämiga vita) eller kokosgrädde. Mixa. Klart!

Gott och mättande som frukost eller mellanmål om man inte är väldigt sockerkänslig eller vill vara väldigt försiktig med fruktsockret. Nu skulle vi nog snarare göra den som en efterrätt, med mycket bär tycker jag den passar bäst i den kategorin.

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Rapport från en vecka med paleo/stenålderskost

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Ja, lite besvärligt är det, det krävs planering! Men jag antar att det är som att börja med LCHF, kanske lite krångligt i början men ju mer man kommer in i tänket ju lättare blir det. Jag tror som du att det är sunt att dra ner lite på mejeriprodukterna och inte glömma bort andra bra fettkällor. Avokado och kokosgrädde är ju toppen!

 1. Profilbild

  Madde

  Hej! Jag om min sambo testade också att äta paleo under en månads tid men sedan slutade vi då ingen av oss mådde särskilt bra. Vi blev mer hungriga, trötta, energilösa och sötsugna... Detta trots lchf under ett år innan. Summasumarum så var det inte för oss.
  Det kanske har med gentyp att göra? Sallader med mango, kokosfett och fisk kanske passar bättre för någon från tropikerna? Medan smör, grädde och bär passar bättre för oss nordeuropéer?
  Vad tror ni?

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Jag tror absolut att vi som har vårt ursprung i Norden är mer anpassade för exempelvis bär (som växer här) än söta exotiska frukter, det är helt logiskt tycker jag. Och under vinterhalvåret kanske mest animalisk föda. Inte fanns det då mango och bananer att tillgå i vinterkalla Sverige...

 2. Profilbild

  Brittis

  Hej! Har också testat paleo med samma resultat och till och med värre IBS än före omläggningen till LCHF. Tycker mig ana att jag sedan kostomläggningen faktiskt har blivt ännu mer känslig mot kolhydrater i just frukt, salladsgrönsaker och tyvärr också i bär. Vet av egen erfarenhet att det är vanligt att man blir mer känslig för stress efter att ha drabbats av utmattningssyndrom och jag undrar om det kan vara på samma sätt för matsmältningssystemet; att tarmarna är överkänsliga och blir "stressade" även av små mängder kolhydrater..? Var på ett föredrag om hur stress påverkar kroppen och föredragshållaren gjorde en jämförelse och sa att; om man har förfrusit en kroppsdel så kommer den kroppsdelen alltid att vara mer känslig för kyla. Kanske är det samma sak med tarmarna hos en person med IBS!?

 3. Profilbild

  Tack för din rapport 🙂 Äter själv en mix av LCHF och Paleo idag. Betydligt mindre mjölkprodukter än förut men lite frukt tillsammans med gröna blad och örter som sallad till maten. Mycket nötter, då vi äter nötfrukost varje dag. Håller fetthalten hög med hjälp av feta kött-, fisk- och fågelbitar. Smör, ägg och majonnäs till. Här i Turkiet finns getmjölk, getyoghurt och mycket goda getostar och fårostar, så det blir nästan uteslutande sånt nu, bara grädde någon enstaka gång.
  Mår gott i mättnad, mage och värk. Bygger hela tiden mer muskler, blir starkare och har mer energi 🙂

 4. Profilbild

  Hej! Jag har nu ätit Paleo i över två år! Drabbades för många år sedan av IBS, som jag ser att flera av er "ovan" också lider av. När jag startade med Paleo så vände mitt liv helt och jag känner mig nu "botad"! Redan efter ett par dagar kändes det bättre och efter några veckor levde jag helt enkelt ett nytt liv!

  En vecka med en ny sorts kost är nog lite kort om tid för att kroppen ska vänja sig, har några bekanta som försökt äta Paleo och också avslutat efter en dryg vecka av samma anledningar. Att de inte höll sig mätta, att magen reagerade konstigt, orkeslöshet och att det var krångligt. Som med allt nytt så kan det vara krångligt i början och det är svårt att veta vad man ska äta och få ihop maträtterna, men som du också säger - det finns väldigt mycket bra att hitta på nätet och kroppen måste få tid till att vänja sig!

  Själv upplever jag inte hunger alls på samma sätt som tidigare, jag är starkare och har mer uthållighet. Sötsuget är helt borta, trots att jag väljer frukt emellanåt. Äter för det mesta grönsaker, rotfrukter, frukt och bär som är i säsong och väljer ekologiskt så långt det går. Tyvärr så är vi ju alla drabbade av de gifter som finns runt oss men oavsett hur man äter är det nog sunt att försöka undvika så mycket av detta som möjligt. Inte bara gifter i maten utan också i köksredskap, förvaringskärl, kläder ja det finns mycket att göra som kan påverkar kroppen positivt.

  Är oerhört glad och tacksam att jag funnit Paleokosten och mår otroligt bra på den. Bra inlägg och roligt att höra hur andra reagerar på Paleokosten.

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Visst kan det vara besvärligt att lägga om kosten, och de omställningssymtom du beskriver är ju väldigt vanliga även när man går över från en mer kolhydratrik kost till LCHF. Men på vilket sätt vänjer sig kroppen av med ökad hunger och sötsug när man minskar fettet och ökar kolhydraterna (alltså går från LCHF till paleo)? Kanske är det så att paleo passar vissa personer bättre, och LCHF passar andra bättre.

   Vi är ju till exempel olika känsliga för det söta och för mig som väldigt lätt faller för sötsuget tror jag ändå jag gör bäst i att vara sparsam med frukten.

   Jag tror att detta med gifter som vi omges av överallt, är nog långt värre för vår hälsa än många anar.

   Härligt att höra att du har hittat en sund kost som du mår så bra av!

 5. Profilbild

  Ika

  Jag har testat paleo under en något längre period men föredrar LCHF. Håller mig mätt längre och så är jag väldigt svag för de goda mejeriprodukterna
  Går lite OT nu, men ditt ansikte är väldigt bekant. Du råkar inte vara från Dalarna?

 6. Profilbild

  Elisabeth Henriksson

  Ätit paleo i ett halvår och mår utmärkt. Ledbesvär och magbesvär helt borta, dessutom viktminskning. Reagerar på att ni i ovanstående kommentarer inte nämner köttet, äter man kött och grönsaker samt nötter ehöver man verkligen inte gå omätt! Att leva utan mejeriprodukter och säd är hur lätt som helst, man behöver bara tänka om lite.
  Jag äter kött, fisk och skaldjur, ägg, frukt (sparsam med de stärkelserika) , grönt (sparsam med de stärkelserika även här) och nötter, på detta blir jag mätt och mår bra.

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Hej Elisabeth, toppen att du har hittat en sund kost som du mår bra av! Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika. En kost som fungerar toppen för en person behöver inte göra det för en annan, vi måste alla hitta det som passar just oss. När jag provade strikt paleo åt jag mig mätt på kött, ägg, grönsaker, nötter, oliver, kokosfett m.m. varje måltid. Problemet för mig och min sambo är att vi inte stod oss lika länge mellan måltiderna som på LCHF, inte ovanligt när man äter en något mindre andel fett än i vanliga fall (som för oss är LCHF). Suget och hungern mellan måltiderna kom tillbaka, något som annars är en av de största vinsterna för oss att slippa när vi äter LCHF! Det är väldigt individuellt hur känslig man är för blodsockersvängningar. Paleo är en väldigt sund kosthållning och jag hoppas att fler provar och mår bra av den, men hos oss stannar mejeriprodukterna i alla fall för tillfället. 🙂

Kommentera