På rätt bana med riktig mat

Har kommit in i ett bra flyt nu vad det gäller mat och träning och det är härligt. Det ena ger det andra och nu inför alla helger känns det som att det är bra med lite goda intentioner. Känner mig i dagsläget inte alls sugen på det från julmaten som innehåller gluten och för mycket socker. Det finns så mycket annat som är gott så jag tror inte det kommer att finnas plats för så mycket annat!

I väntan på julmaten passar vi på att laga lite fräscha rätter.

Varmrökt lax med morotssallad

1 portion

 • 1 bit varmrökt lax
 • 1 morot
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk vit balsamvinäger
 • några valnötter
 • 1 dl crème fraiche
 • lite dill
 • salt och peppar

Lägg upp laxen på tallriken och skala och svarva moroten. Har du ingen grönsakssvarv, något som inte är så vanligt, så går det bra att riva eller hyvla moroten. Häll över olivolja, vinäger och salt och peppar. Hacka några valnötter och strö över.

Blanda crème fraiche med hackad dill och smaka av med salt och peppar. Eller servera med en majonnäs blandad med hackad dill.

Biff med zucchini och svampsås

1 portion

 • 100–150 g färs
 • lite olivolja
 • 3 msk vispgrädde eller majonnäs
 • 1 vitlöksklyfta
 • salt och peppar
 • smör eller kokosfett att steka i
 • en handfull kantareller
 • en halv schalottenlök
 • 1/2-1 dl crème fraiche
 • 1/2 medelstor zucchini
 • gröna salladsblad

Blanda färsen med olivolja, vispgrädde, riven vitlök och salt och peppar. Forma till två biffar och stek i fett. Stek också svampen tillsammans med den hackade schalottenlöken. Blanda i crème fraiche och vänd ner hyvlad zucchini. Smaka av med salt och peppar. Servera med gröna salladsblad.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Köttfärsrätter, Lunch/middag, Svamprätter den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “På rätt bana med riktig mat

 1. Profilbild

  Det är en asiatisk grönsakssvarv, oumbärligt i varje hem! 😉 Dyr som attan men ganska rolig!
  Jag köpte min för runt tusenlappen av René Voltaire, men nu ser jag att det finns lite olika modeller för ca 400:-. Bland annat på lchf-butiken.

Kommentera