Öppet brev till Aftonbladet

Med anledning av dagens artikel i Aftonbladet skriver Anna Hallén ett öppet brev till artikelskribenten John Granlund. Här är det:

From: Anna Hallén
Sent: den 26 november 2012 14:35
To: john.granlund@aftonbladet.se
Subject: De har satt sina barn på fettdiet

Hej John!

Detta var något av det sämsta jag någonsin har sett gällande journalistik.

”den feta köttdieten” är dina ord och helt felaktiga. Att vinkla för att sälja lösnummer är väl okey, men att ljuga och hitta på för att på barns bekostnad sälja lösnummer är väl under all värdighet.

Vet du vad du förkastar? Sen när är LCHF en köttdiet? Vi äter samma mängd proteiner som tallriksmodellen förespråkar. SAMMA! Så jag hoppas att du i framtiden kallar våra kostråd förr ”Köttråden”. Skrämmande okunnigt.

Charlotte avråder från att plocka bort kolhydraterna i barnens mat. Ja, men det gör väl alla. Vem har plockat bort kolhydraterna för barnen. Inte Cecilia och Fredrik. Varför anklaga någon för någon som inte är så? Charlotte med alla sina titlar förkastar gluten och mjöl. Det som Cecilia tagit bort är gluten och mjöl. Kolhydraterna finns kvar, men nu äter barnen grönsaker i stället för mackor. Precis som Charlotte förespråkar. Hur kan hon säga emot sig själv? Och hur kan ni tillåta att hon säger emot sig själv utan att ifrågasätta?

” – Barnen får för mycket protein och för mycket fett. De behöver ha kolhydrater och alla vitaminer som gömmer sig bland kolhydraterna, säger Erlanson-Albertsson”   Jag vet att detta är en stor fet lögn. Jag har själv pratat med Charlotte. Hon hade ingen aning om hur mycket proteiner LCHF innehöll. När jag frågade vad hon rekommenderade så svarade hon 1 gram per kilo kroppsvikt. Vet du hur mycket LCHF förespråkar? Jo precis DETSAMMA! Och ändå hör hon inte. Och ändå fortsätter hon. Men värst av allt, ni väljer att sprida rena lögner från en kvinna utan öron.

Vi äter inte mer kött!  Vad i den meningen är svårt att förstå?

Sen är det sant. Vi äter mer fett. Vi äter så mycket fett som man åt på 50-talet. Då vi var smala och friska. Forskningen visar på att sen vi fick våra fettsnåla kostråd så har vi bara blivit fetare och sjukare. Googla på George Mc Govern.

En annan spännande sak är att Livsmeddelsverket ALDRIG fick fram en enda studie som visade att mättat fett var farligt. De gjorde sin 72:8 lista. Åkte dit på sitt skitsnack. Lovade att svara i Dagens Medicin men har fortfarande inte gjort det. Och detta släpper ni journalister. Varför? En myndighet som ljuger och ger ut studier som ska visa att mättat fett är farligt och släpper ut skräp… så de själva tvingas ta tillbaka det. Men alla fortsätter att säga ”mättat fett ät farligt” fast vi har inte en enda studie på detta!!

Menar Charlotte att vitaminerna gömmer sig i mackor? För barnen äter ju en massa grönsaker och nötter. Menar en professor att grönsaker är en sämre källa för vitaminer än mackor? Då får hon ge sig. Och hur kan du skriva att grönsaker är sämre än mackor. För det är precis så texten står:  LCHF barnen kan få vitaminbrister. Eller tolkar jag budskapet fel?

Vad äter ett LCHFbarn? Kött, fisk, ägg, massor med grönsaker, bär, nötter och bara naturliga fetter. Inte tillsatser, inga kemikaler och inga nyuppfunna fetter som margarin. Var är felet?

Jag ser fram emot ditt svar!

Härliga hälsningar

Anna Hallén

Blogg: www.annahallen.se
Kostrådgivarutbildning: www.annahallenutbildningar.se

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Debatt den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

17 thoughts on “Öppet brev till Aftonbladet

 1. Anna Hoffert

  Underbart Anna Hallén kan inte annat än hålla med fullt ut! Vad kan vara fel i att äta naturlig mat?? Ingen säger att vi "tar bort" kolhydrater vi byter ut de dåliga mot nyttiga kolhydrater i form av som du skriver grönsaker, bär och nötter. Helt otroligt hur fel det kan bli.
  Stor bakom fullt ut!

 2. Profilbild

  Anna

  Problemet är väl inte rekommendationerna utan att folk faktiskt ersätter kolhydraterna med mera kött, och så fett till det. Jag har hittills inte träffat på en lchf-are som äter samma köttmängd som tidigare, inklusive mig själv.

  1. Profilbild

   Ti

   Konstigt, jag känner flera LCHF-are, inklusive mig själv, som faktiskt minskat på mängden kött. För egen del är det för att jag oftare äter fet fisk än tidigare, samt att jag äter mycket mera ägg.

   Och kolhydraterna har jag ersatt med grönsaker, inte kött.

 3. Profilbild

  anna holmén

  Så jäkla sant Anna Hallén.. Detta får man förklara ofta för alla förståsigpåare... Hoppas det kommer ett vettigt svar oxå...Heja Anna Holmén,,,ursäkta menade Hallén =))

 4. Profilbild

  Majoren

  Jag och min sambo blev tvungen att installera ett 80cm brett lådkylskåp på 155liter i vårt kök för att få plats med berget av grönsaker till vår familj på 6 personer.
  Facket längst ned på den stående kylen är överfyllt med ägg, smör och grädde. Köttet tar dock ingen större plats än innan vi började med LCHF.

 5. Profilbild

  Visst blir man trött! Men tror att folk i allmänhet har svårt att skilja på stärkelse och kolhydrater. Ofta benämner vi pasta, ris, potatis etc som kolhydrater men folk vet inte om att det är kolhydrater i grönsaker också utan tror bara det är vitaminer. Suck, tänker jag och undrar var folk gömde sig under hemkunskapen.

  Bra att du gav svar på tal!

 6. Profilbild

  Bodil Jönsson

  Gott Nytt År!

  Har det kommit något svar till Anna Hallén från John Granlund?

  Proteinbehov: Jag har letat efter rekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida vad avser dagligt proteinbehov relaterat till kroppsvikt. Enligt Anna H förespråkar professor Charlotte 1 g protein per kg kroppsvikt. Finns detta dokumenterat någonstans? Gäller detta (enligt professor Charlotte) även överviktiga/feta personer? Det kan ju bli vanskligt högt proteinintag som triggar igång insulinproduktionen och ökar fettinlagringen hos en redan fet person.

 7. Profilbild

  Bodil Jönsson

  Frukt och grönt.
  Har professor Charlotte eller någon av de andra "kostprofessorerna"
  eller Livsmedelsverket eller någon i media framträdande dietist redogjort för vilka nyttiga vitaminer och mineraler som döljer sig i päron och bananer och som inte finns i broccoli, vitkål, lök, paprika etc?
  Om man (på skattebetalarnas bekostnad) propagerar för att befolkningen skall vräka i sig massor av fruktsocker för att få i sig viktiga näringsämnen, då bör man också på ett begripligt sätt kunna redogöra för vad som saknas i grönsakerna.

Kommentera