Inte en öroninflammation eller astma anfall på 2 år…

Att ha modet och styrkan att välja naturlig kost till sina barn och sin familj är ingen självklarhet. Det finns så många olika budskap och även en hel del förståsigpåare runt omkring oss. Därför kan ett beslut om vad som är rätt och fel för min familj nästan kräva magisterexamen i argumentationsteknik för att klara av att så emot och gå sin egen väg. Vår familj har gemensamt gjort ett aktivt val genom att vi så långt det är möjlighet bara äter det som är naturlig mat. Vi undviker tillsatser, socker, mjöl, margariner och raffinerade kolhydrater för att hålla oss så friska som det bara går. Vi äter mycket fisk och tänker konsekvent på att hålla en bra balans mellan omega 3 och omega 6 för att undvika onödiga inflammationer i kroppen. Vi har valt det som vi mår allra bäst av för att öka vår livs kvalitet!

När mitt första barn föddes hade jag inte den kunskap jag har idag kring kostens betydelse för hälsan. Jag hade inbillat mig att det handlade om antal kcal in och ut och sen var de kom ifrån för källa spelade mindre roll. Urdumt nu med facit i hand. Vår älskade Anton föddes för 10 år sedan med kejsarsnitt eftersom han låg i säte. Bara det att inte födas under normala förhållanden där alla goda bakterier får sätta sin prägel i tarmsystemet kan varit en uppförsbacke för Antons första år i livet. Att dessutom ha två föräldrar med genetiska uppsättningar för allergier, inga allvarliga dock, gav honom en klar pallplats på allergi, astma och infektionsloppet.  

Från det att Anton var 3 månader avlöste den ena öroninflammationen den andra. Han hade klippkort på barnkliniken som förvisso är världens bästa barnklinik men att Anton hade ont och fick penicillin på löpande band gjorde ont i mitt modershjärta. Vi blandade ibland upp öroninflammationerna med RS-virus, luftrörskatarrer och lunginflammationer. Efter många besök som ni nog förstår hade vi tagit de flesta prover och provat de flesta mediciner som behövdes för att få Anton frisk och vi hade en hel liten samling med diagnoser på honom. Det var astma, äggallergi, pälsdjur, pollen, kvalster och laktosintolerans. Det var bara att gilla läget och göra det bästa av det. Vår familj har aldrig gjort Antons sjukdomar till något hinder utan vi har alltid gjort allt vi vill och bara sett möjligheterna.

Dock funderade jag mycket på hur vi kunde hjälpa honom att bygga upp sitt eget immunförsvar och förebygga sjukdomarna för att undvika all medicin. Jag läste och läste och kopplade så småningom ihop kosten med de besvär som Anton hade. Jag utbildade mig själv till Kostrådgivare och fick alla pusselbitar på plats.

Sakta men säkert började vi läka Antons kropp inifrån genom att ta bort de ämnen ur kosten som skapar inflammationer. Vi tog bort spannmål, mjölkprodukter, margariner -  har vi aldrig haft så det var redan borta, socker togs bort under protester förstås. Socker är inflammatoriskt och sänker immunförsvaret under minst 6 timmar och han behövde verkligen inte sänka sitt immunförsvar, tvärtom. Vi gav honom probiotika eftersom hans tarm var i stort behov av läkning efter att ha ätit välling och toppat det med ett gäng penicillinkurer. Sakta men säkert började immunförsvaret byggas upp.

Vår älskade dotter Alva föddes drygt ett år efter Anton och hon har klarat sig utan olika infektioner och allergier, men led av migrän, eksem och magproblem. Dessutom är hon oerhört känslig när det gäller kosten och behöver äta lite och ofta. Dessutom är det av stor vikt att hon får rätt mängd naturligt fett, protein och grönsaker för att hon ska må som bäst. Annars kommer huvudvärken som ett brev på posten. Innan vi la om kosten helt hade hon väldigt ofta migrän som ledde till att hon fick ligga hemma i sängen i ett mörkt och tyst rum och när det var som värst kräktes hon av smärtan. Vår fantastiska barnläkare har naturligtvis utrett genom röntgen att det inte är något annat som är fel på Alva. Utöver det är även hon laktosintolerant och de få gånger vi äter mejeriprodukter är det laktosfritt. Hennes återkommande magont och eksem är som bortblåst sen vi minskat mjölkprodukterna.

När vi såg att Antons allergier minskade och att han mådde bättre och bättre genom att vi lagt om kosten var det inte svårt att ta strid för mina rättigheter till näringsriktig kost även i skolan. Kosten är oerhört viktig för mina barns hälsa inte enbart på grund av sjukdomarna utan även för möjligheten att koncentrera sig, vara pigga och glada, slippa blodsockerdippar med hemska humörsvängningar, orka med sina fritidsaktiviteter och orka vara bra och roliga lekkamrater i skolan, var det inget svårt val att strida för våra rättigheter att ge mina barn en näringsriktig kost. Det är stor skillnad på näring och energi och det är inte alla som förstått det. Att få barnen att äta vegetariskt eller fritt ifrån fläskkött är lättare än att få dem att äta naturligt utan margariner, spannmål med gluten och socker. Hur kan det ha blivit så fel? Jag tror att en stor del ligger i okunskap, vi litar på experterna utan att tänka på att de kanske är köpta av producenterna, det finns makt och pengar bakom livsmedelsindustrin och de vill att vi ska bli beroende av deras produkter för att vi ska konsumera mer. De bryr sig inte om vår hälsa.

Idag äter hela familjen individanpassad lågkolhydratkost med naturliga fetter. För barnen innebär det att de äter protein gärna från fisk och skaldjur och grönsaker i olika former. De får gärna rotfrukter och en potatis då och då eftersom de är aktiva och icke överviktiga eller överaktiva. De äter fullfeta produkter och de har aldrig varit friskare och piggare än nu. Deras lördagsgodis består idag av 85-90% choklad, nötter, kokoschips eller grädde och bär. Anton har inte haft en öroninflammation eller behövt ta sitt astmaspray på över två år, hans äggallergi har gått tillbaka oerhört mycket och jag tror att inom något år till så har hans kropp läkt och då kan han prova att äta ägg. Han klarar pollensäsongen utan medicin och till familjens stora lycka har vi köpt en underbar kanin som Anton klarar att kela med utan besvär. Han vill dock ha kvar sin kvalsterallergi eftersom det innebär att han slipper bädda sängen varje dag. J Alvas migrän och eksem kommer oerhört sällan och dyker oftast upp när hon har slarvat med maten, då det gått för långt mellan måltiderna eller om hon ätit för mycket mejeriprodukter. Barnens magar fungerar utan besvär och vi lider inte av dramatiska humörsvängningar på grund av näringsfattig kost eller socker toppar. Lugn och harmoni på alla plan och på ett så enkelt sätt att tanka barnens kroppar med rätt och naturlig kost. Hur svårt kan det vara?

Varma hälsningar

Anna

 

 

KRG tipsar! Skriv på den pågående namninsamlingen genom att klicka på länken:
Naturlig Mat i Skolan i Sveriges alla förskolor och skolor

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Astma-allergi, Barn, Mage, Värk den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

6 thoughts on “Inte en öroninflammation eller astma anfall på 2 år…

 1. Profilbild

  Tänk vad lite som krävs för välmående och så fel man trott från början innan kunskapen fanns. Med första barnet gjorde jag samma, margarin i maten (hujedamig!) och köpegröt. Öroninflammationerna avlöste varandra men ebbade ut efter ett tag. Idag märker vi konsekvenserna av kosthållningen: en kolhydratälskare ut i fingerspetsarna, pollenallergi (om än lindrig) men kliande utslag på lår. Ju mer gluten/socker som intagits dessto mer blossar det upp.

  Barn nr 2 föddes in i lågkolhydratkost och äter glatt det mesta även om storebror är favoriten och pasta intas. Grönsaker, fet sås, fisk, kött. Inga problem. Inflammerade mollusker är ett minne blott, hon hade riktiga problem med dessa ett tag! Kosten har betydelse, stor betydelse och jag kan bli trött på att många negligerar denna sanning men förhoppningsvis får fler och fler upp kunskapen om detta!

  Probiotika föresten, vad ska man ge till barn? Sonen skulle definitivt behöva läkas inifrån.

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Heléne!
   Tänk om jag hade vetat vad jag vet idag om kostens förmåga till självläkning innan jag fick mina barn...men som tur är kan kroppen läka sig relativt snabbt med rätt kost och förutsättningar. Blir verkligen glad när jag läser om Dina positiva erfarenheter för Din familj som Du upplevt och jag hoppas att fler får upp ögonen för hur försockrat allt är och vilka inflammationer och bieffekter det ger våra kroppar. Vem vill utsätta sina barn för det?

   När det gäller Probiotika finns det många bra på marknaden som du kan ge dina barn. Jag vill inte här rekommendera något speciellt märke då jag håller mig ifrån att göra reklam för enstaka märken. Men jag vet att Ingela på LCHF-butiken är oerhört noggrann och petig när hon väljer ut sina kosttillskott så kika gärna in där då vet du att det är bra grejor. Det finns många bra hälsokostbutiker som har ett bra urval också.

   Tack för att Du delar med Dig!
   Varma hälsningar
   Anna

 2. Profilbild

  Ingela Jönsson

  Jag blir så glad varje gång jag läser om någon (barn eller vuxen) som hittar den personliga koden till självläkning via naturlig kost. I morgon kommer jag att skriva just om hur man kan trixa o byta ingredienser så recepten passar även allergiker. Detta är ju du redan en gudinna på, du har ju gått den hårda skolan... men jag törs nästan lova att både Anton & Alva kommer att älska såsen jag ska lämna recept på i morgon, det är min absolut egna favorit - och jag är inte ens allergisk mot något 😉

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Ja Ingela jag delar Din glädje och vill så gärna precis som Du sprida informationen vidare att det verkligen går att läka inifrån med rätt kost. Ja Anton och Alva är ju redan bortskämda med goda recept och ideér från Dig som de älskar så vi håller ögonen öppna med spänning i morgon. Varm kram Anna 🙂

 3. Profilbild

  Jessica Bengtsson

  Jag och min familj är själva LCHF'are men barnen får lite annat då och då, inte minst på förskolan men där får de iallafall Bregott. Ingen av oss har några problem med allergier och sådant och jag brukar fundera på i hur stor grad barnen borde undvika gluten och socker iallafall?

  Sen har jag däremot en kollega vars tvååring är väldigt allergisk, främst mot födoämnen (ägg, mjölk, tomat mm). Jag hade gärna velat tipsa om naturlig och glutenfri kost men vet inte hur. Finns det någon litteratur jag kan tipsa om eller någon person (blogg) som kunde vara lämplig? Dig kanske, Anna?

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Jessica!
   Jag tror att Du som förälder får göra Dina val utefter vad som funkar för Din familj. Det är bra som Du skriver att de får Bregott iaf. Socker och gluten är det ingen som mår bra av att äta för ofta av och det finns ingenting essentiellt i det som du och dina barn inte kan få någon annanstans.
   Vad det gäller Din kollega får Du mer än gärna tipsa henne om att gå in här på Kostrådgivarna.se och läsa olika inlägg som är relaterade till barn, kost och allergier. Anna Halléns bok LCHF för familjen är underbar med både bra och god mat och konkret information om vad som händer i kroppen när du äter olika födoämnen. Jag hjälper naturligtvis också till om kollegan vill det!
   Varmt lycka till!
   Anna

Kommentera