Mat att ta med på resa

Rimmad kyckling med äggsallad

Färdkost

Nu när du läser det här har jag nyss anlänt till Turkiet för nästan 2 månaders långsemester.  På min gamla blogg Birgitta Höglund's Mat har rätt många recept på färdkost sett dagens ljus genom åren.

Jag bor i Turkiet stor del av vinterhalvåret sen 10 år tillbaka. Min kropp mår så mycket bättre av att vistas i värmen, så jag och Särbo L flyttar ner till Medelhavet så fort vinterkylan blir för bister.

Förr åt vi av maten som erbjöds ombord, men det var aldrig någon vidare trevlig upplevelse. Minns en gång när jag fick så ont i magen av flygplansmaten att jag inte kunde stå upprätt när vi klivit av planet.

Inte så konstigt, med tanke på att den innehåller massor av mjöl, socker och mängder av konstgjorda tillsatser. Sen vi gick över till LCHF har jag istället börjat ta med egen mat på resorna. Det går ofta alldeles utmärkt att äta sin medhavda matsäck på flyget.

Pizzabullar

Jag brukar ha med en fryst flaska vatten i en liten mjuk kylväska tillsammans med färdkosten. Det frysta vattnet går igenom de flesta säkerhetskontrollerna. Gör det inte det, så håller sig maten ändå tills den äts upp. En sked, en gaffel och servetter är också bra att ha i väskan. Kniv, även om det är en vanlig matkniv, brukar inte gå att få med ombord. Om de inte är av plast eller trä, det brukar funka.

Jag undviker nötter i maten, eftersom det ibland kan finnas nötallergiker ombord. På en del flygningar har personalen sagt i högtalarna att det är förbjudet att förtära egen mat, då äter vi den på flygplatsen istället.

Nedan ett av de mest skrämmande exempel jag sett på tillsatsbemängd flygplansmat är den här chokladmoussen som serverades på en flygning till Gran Canaria ifjol. Det fanns till och med vetemjöl i den. Och hela 1% choklad, vilken chokladmousse...

Mousse med tillsatser...

Några gånger på senare år har jag beställt glutenfri flygplansmat, men det är tyvärr inte heller något bra alternativ. Om man inte har med sig eget smör och kokta ägg förstås, så det finns alltid med i handbagaget numer.

Tillbehören till den glutenfria maten är tyvärr ofta något suspekt bröd med Becel och fruktsallad till efterrätt, så att det även ska passa de laktosintoleranta. Varmrätten med det extra smöret och ägget blir då det enda som fungerar att äta för mig, så det blir en väldigt dyr måltid.

Att istället ha med sig egen matsäck och bara köpa kaffe och dryck på planet, blir därför både en kulinarisk och ekonomisk vinst.

Bra färdkost på tågresa

Tips på bra mat att ta med på resan:

Har du fler bra tips på vad du brukar ta med på resan?

Skriv gärna ner dem i kommentarerna under inlägget, så får vi till en hel receptbank med bra färdkost 🙂

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Mat att ta med på resa

      1. Profilbild

        Ingen dum idé... barnen var vrålhungriga på denna 6-timmars-flygning och det som fanns att köpas till var chips och kex. Stor notering till minnet om matsäck nästa gång - även på hemresan! Jag var väldigt förberedd dit, men hjärnan slutade visst att fungera på en vecka 😉

Kommentera