LCHF i Israel

Israel är ett motsatsernas land vare sig det gäller natur och kultur, definitivt i politik, och givetvis även när det gäller mat. Matkulturen varierar från västerländskt europeiskt och amerikanskt, via medelhavet och arabländerna, till österländskt indiskt och japanskt. Det finns allt från McDonalds snabbmat till druzernas handkavlade stora platta pitabröd bakade på plåt över öppen eld. Och om det inte räcker med det ”etniska” matutbudet så blandar sig även religionen in i maten. Varje högtid har sina speciella maträtter och bakverk. Judar brukar ibland skoja om att genom historien har än det ena än det andra folket velat förgöra judarna genom olika krig, ”Varje gång överlevde vi – kom och ät!”

Men en sak har alla israeler gemensamt, oavsett ursprung och religion: maten är brödbaserad ... Dessutom ”vet alla” hur nyttigt det är med frukt och grönt och fibrer och att fettet är boven i dramat... Ingen här vet vad LCHF är. Förutom de jag pratat med ... 😉

Ibland träffar man på någon som hört om Atkins (”...han som dog av för mycket fett i sin diet?”) eller kanske varit i USA och provat på low-carb, så ”visst kanske ligger det något i att vi äter för mycket kakor och bullar”, men när man nämner ”high fat” får de något mycket skeptiskt och nästan skrämt i blicken. Och nåde den som försöker ta ifrån dem deras dagliga bröd. Eller burekas, eller chokladgyfflar ...

Med det sagt brukar det faktiskt ändå gå hyfsat bra att äta mer eller mindre LCHF i Israel - motsatsernas land som jag sa!

Många restauranger i Israel är på grund av kosher antingen kött- eller mjölkmatsrestauranger. Köttrestaurangerna är oftast grillställen där man kan beställa kött och bara sallad, utan de vanliga tillbehören som ris, pommes osv. Annat gott man kan beställa på köttrestaurangerna är en tallrik inälvsmat (”Jerusalem mix”) eller några grillspett med kycklinghjärtan. Kycklinglever hittar man också lätt och har man tur finns det grillat fårfett på menyn. De flesta grillställen ger ofta, men inte alltid, en sallad som förrätt. Det kan innehålla allt möjligt, det är ofta olika variationer på tahini, kålsallader, auberginer så ibland måste man se upp att de inte innehåller bulgur eller majs och sådant. Och självklart avstå från pitabrödet som serveras med salladerna.

Med mjölkrestaurangerna kan det vara lite mer problematiskt för de baserar större delen av menyn på pasta och quicher. Det går dock att även där hitta LCHF alternativ, t ex Shakshuka – en mycket populär äggrätt i tomatsås, eller goda matiga sallader t ex tonfisksallad. Någon fiskrätt finns nästan alltid också men ack så dyr. Populärt är att beställa ”en frukost” (serveras oftast till sena natten) där man får
två ägg tillagade som röra eller omelett, serverade med olika sallader och ostar, bröd, smör och sylt, och så juice och kaffe till. Det går oftast bra att byta ut de söta tillbehören till mer av något av de andra och själv ber jag alltid om en större kopp kaffe istället för juicen. Som tur är använder de nästan alltid smör och oftast går det att få riktig grädde. Även om de tittar lite konstigt på en när man ber om ”kaffe americano med grädde”, ”ja den där man brukar vispa fast osötad”.  Men i detta motsatsernas land finns det ju även restauranger där de inte bryr sig ett dugg om kosher och där kan man hitta både bacon och räkor om man vill äta just det.

När man går och handlar själv i snabbköpen hittar man bland alla lightprodukter även fullfeta mjölkprodukter och det är en fröjd att välja bland allt grönt på marknaden. Numera finns det även två matkedjor som specialiserat sig på ekologiska produkter av alla de slag, eftersom den genomsnittlige hälsomedvetne israelen gärna köper dyra ekologiskt odlade grönsaker och frukter  även om hon eller han är fettskrämd och endast inmundigar lightdrycker och yoghurt med 0% fett i.

Så, välkomna till Israel, ett land där alla kan hitta sitt sätt att äta!


Dina, född och uppvuxen i Stockholm, är bosatt i Israel sedan mitten av 80-talet. Har efter många år av så vitt skilda jobb som hotellreception, software technical writer och konditor, nu äntligen landat i den ”stora passionen” – LCHF. Som utbildad kostrådgivare, och alltid pigg på utmaningar, har hon nu hela Israel som verksamhetsfält ...

Websida: Who Needs Carbs

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “LCHF i Israel

 1. Profilbild

  Camilla

  När jag jobbade som au-pair i Israel serverades "mina" barn färdigköpt chokladpudding med vispgrädde till frukost. Argumentet från mamman var att de då fick i sig mjölk.
  Min naturella yoghurt med solmogen frukt vägrade barnen(9 st) smaka på. De åt väldigt mycket färdigköpt och alla i deras släkt, vänkrets var lönnfeta. Till helgen, sabbaten, köptes det hem mängder med godis.
  Ingen motionerade heller, det var bara jag som sprang iväg på gymet nästan varje kväll.
  Kanske berodde det på att de var ortodoxa?!

 2. Profilbild

  Hej Camilla!
  Ja den där chokladpuddingen med grädde ... Smakar plast med plast ungefär. Fast en gång i tiden åt jag den också ... 😉
  Nej, jag tror inte det har med religionen att göra. Snarare uppfostran.

 3. Pingback:

 4. Pingback:

Kommentera