Kuwait

En härligt omtumlande upplevelse i ett fantastiskt och annorlunda land – min resa till Kuwait i början av oktober 2012.

Besökte min väninna tillika kostrådgivare Karin (Nutrigood) och hennes man Lasse. De har bott i Kuwait i 10 år och har en otrolig kännedom om landet och hur allt fungerar, och så är de ett underbart värdpar! Tack Karin och Lasse!

Mitt första intryck var att allting var så otroligt stort, mitt bagage såg ut som ett handbagage bland alla väskorna på bandet. Bilarna var av SUV-typ eller dyra sportbilar. Villorna var inga villor utan mer palats, och så fortsatte det med gallerior och matställen.  I Kuwait finns massor med stora gallerior där kan du handla allt från H&M till Dior, där finns även alla snabbmatskedjor som du överhuvudtaget har hört talas om.

Det bor 3 miljoner människor i Kuwait och 2 miljoner av dessa är gästarbetare som främst arbetar inom serviceyrken. Det finns ingen arbetslöshet men det finns många kuwaitier som inte arbetar. En kuwaitier som är född in i den rätta ”stammen” d.v.s. de stammar av beduiner som levde och verkade när man hittade oljan, har mycket fördelar ekonomisk men tyvärr medför det också nackdelar. När man tillhör en sådan stam får man vid födseln 300,000kr, detta får man sedan varje år så länge man lever. Oljan har gjort dem rika men också medfört mindre bra levnadssätt.

Då en kuwaitier inte behöver arbeta faller flera in i depressioner och i en depression är det lätt att äta tröstande och belönande mat, d.v.s. mycket socker. Då det vimlar av snabbmatskedjor så är det ingen svårighet att gå upp i vikt, vilket självklart medför att man mår ännu sämre.

Alkohol är totalförbjudet i Kuwait, endast på utländska ambassader kan man bli bjuden på ett glas. Detta medför dock att man istället dricker goda alkoholfria fruktdrinkar, gärna spetsade med socker.

Maten är inte direkt billigare än i Sverige. Kuwait består endast av ökenlandskap och all grönska är konstbevattnad eftersom de endast har 15 dagar per år då det faller några droppar regn. Det finns några växthus med bland annat tomatodlingar, dadelpalmer växeröverallt och man kan köpa dadlar på marknader och i butiker.

Den inhemska maten är mycket lik den libanesiska med mycket goda röror så t.ex. hummus, aubergineröra och annat. De äter inte fläsk-kött men gärna lamm och nöt som då självklart är slaktat enligt halal. Köttet blir oerhört mört och gott, vi grillade lammracks en kväll på terrassen och de bara smälte i munnen. Det finns även mycket fin fisk och skaldjur att köpa, just nu när jag var där var det gambas, eller jätteräkor som hade säsong. Vi grillade även dessa fantastiska räkor en kväll.

Att gå ut och äta är alltså inga som helst problem i Kuwait, det finns verkligen allt. Att sedan välja ut det som är nyttigt och gott är inte heller några problem om man har kunskapen. Den kunskapen verkar det inte som om dessa kuwaitier har då 88% av befolkningen är överviktig. Kan ju även var så att de vet vad de ska äta men inte bryr sig om det. I Sverige har vi stor övervikt i norrland och skyller detta på arbetslöshet och dålig utbildning, så varken fattigdomen eller rikedomen gör oss smala, eller?

Vi besökte en souk, en marknad där man hade allt från grönsaker till piratkopierade väskor. Vi fick smaka på färska dadlar, färska fikon och mycket annat. Befolkningen är otroligt trevlig och mån om att visa sina produkter. Fiskhallen där man kunde köpa all slags fisk och skaldjur besöktes nästan bara av män, varför vet jag inte men som kvinna var du välkommen och de berättade gärna om sina fina fiskar.

Sista kvällen bjöd min väninna och hennes man mig på en fantastisk buffé på hotell Mövenpick. Vi satt ute och trotsade luftfuktigheten denna kväll. Som svensk så var det en självklarhet att sitta ute men mitt värdpar hade nog suttit inne om de varit ensamma. Buffén var fantastisk, där fanns verkligen allt från det arabiska köket. Det bästa var att det fanns små rätter i glas som man kunde plocka på sin tallrik. Laxen smälte i munnen och lammköttet likaså. De olika rörorna var ett måste och jag tog även det tunna libanesiska brödet till det. Ja allt var helt fantastiskt gott, men det vackraste var ändå bordet med efterrätter. Tror aldrig jag har sett så fantastiska kreationer på ett och samma ställe. Även här var det små söta portioner, och jag var helt enkelt tvungen att smaka på flera. Kändes nästan hemskt att hugga in och förstöra ett så fint bakverk.

Detta är ett litet sammandrag ur min fantastiska resa, där jag även fick uppleva ett givande och lärorikt besök i en moské, se ökenlandskapen med oljeriggarna, lära mig traditioner i en annan kultur, bli omkringkörd i en jättebil i en för mig livsfarlig trafik med en fantastisk lugn chaufför (min väninna Karin).

 

av Agnetha Malmberg 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Kuwait

  1. Profilbild

    Det här med att 88 % är rika och överviktiga - låter ju ej så "lyckligt" - som jag ser det.

    Så jag föredrar att vara normalviktig och "fattig" - för det har gjort att jag ej har ont någonstans och äter inga mediciner - trots mina drygt 71 år på nacken.

Kommentera