Kroatien

Sverige är ett fantastiskt land, säger lokalguiden, då jag under hösten besöker halvön Istrien i Kroatien. Guiden har själv bott i Sverige men valde att flytta tillbaka.

Istrien har några saker som jag saknade i Sverige, säger hon. Här finns solen och Adriatiska havet.

Och jag själv skulle vilja lägga till: Maten. Med detta klimat finns de allra bästa förutsättningar för fina råvaror och riktig gourmetmat.

Istrien är för livsnjutaren. Börja dagen med promenad eller varför inte ett löppass längs med det bedårande havet. Efter det står frukostbordet uppdukat.

Många fina hotell beläget vid havet erbjuder både spa och olika aktiviteter. Kanske fortsätter dagen med ännu mer motion?

Själv hyr jag cykel en av de få dagar jag tillbringar i denna vackra region. Cykelvägarna är väl utmärkta och slingrar sig förbi små byar med caféer och matställen.

Jag bor i Rovinj, precis vid havet. En stad nära nog som ett utomhusmuseum. Det är inte svårt att fylla dagarna med både god mat och trevliga aktiviteter. Istrien, som ligger nära Italien, kan också erbjuda ett kaffe lika gott som det italienska.

Efter fyra dagar lämnar jag en levande kulturstad, det klarblåa havet och de underbara vyerna. Med mig hem har jag tre varor från halvön, som lokalguiden rekommenderar som de allra bästa souvenirer, nämligen tryffel, vin och olivolja.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera