Krafterna bakom en burk dricka

Jag brukar handla i en affär som ligger precis bredvid en av Kungsbackas gymnasieskolor. Varje gång jag är där och handlar så möts jag av horder med tonåringar som dras som sockertörstande flugor till drickorna. Tant Anna-Maria har studerat dem noga. Det är antingen Coca Cola eller energidryck och i dessa dagar julmust. Killarna köper energidrycker och tjejerna köper lightdryckerna av samma kaliber. Det finns ju killburkar och tjejburkar så klart. Allt för att passa in i den livsstil de vill utstråla. Typiskt. Det är aldrig någon som köper något nyttigt. ALDRIG.

Det som stör mig är varför en tonåring går raka vägen in i affären som en målsökande robot och väljer att köpa en energidricka? Jag skulle vilja sätta upp ett staket i affären precis vid drickan och leda ut dem igen. 😉 Vad är det som lockar i energidrycken? Vad är det som gör att de agerar målsökande och till synes utan kontroll?

Jo, två saker. Blir man fullkomligt indoktrinerad av reklam för energidrycker på tv, i spel och i idrott så är det inte konstigt att man väljer att dricka det som idolerna dricker eller det som gör att man själv framstår som man gör ett medvetet och coolt val. Står motocrossförarna och läppjar på en energidryck efter ett heat så vill man också ha en sådan dricka. Marknadskrafterna är starka och har man väl fått en tonåring till att börja dricka energidrycken så är det lätt att man blir beroende eftersom de innehåller maltodextrin, koffein, sukros, glukossirap, taurin, sukralos mm som gör att hjärnan går på full speed. I en halvtimme. Max. Sen dalar man igen och suget efter en ny dryck uppkommer. Hjärnan är plastisk och på ett barn är hjärnan ännu mer formbar och blir mycket lättare beroende av substanser än vad en vuxen blir. Får man ett barn att dricka energidrycker tidigt så kan man sälja mycket skit till den människan under hens livstid. Vilken bra affär! Inte? Låter inte det här som barnmisshandel så vet jag inte vad det är. Hoppas att någon i USA stämmer energidryckstillverkarna snart.

Om vi skall räkna upp en del av det som energidrycken gör i våra kroppar:

 • Acne på grund av att inflammationer ökar i kroppen.
 • Koncentrationssvårigheter.
 • Stress på hjärta och kärl.
 • Ökar inflammationsgraden i kroppen.
 • Påverkar hormonbalansen negativt.
 • Trött och irriterad.
 • Sämre träningsresultat.
 • Ökad fettinlagring.
 • Minskad sexlust.
 • Ökad risk för cancer, diabetes, demens och metabolt syndrom.
 • Dessutom stödjer man en sjuk industri och multinationella företag med sitt stackars studiebidrag.

Jag blir så ledsen när jag tänker på vilka starka krafter som ligger bakom alla onyttigheter som våra barn dras in i. För att ta ett exempel som ligger nära mig eftersom min sambo kör motocross så har motorsporten och dess energidryckssponsorer gjort så att barn och föräldrar KÖPER kepsar, tröjor, klistermärken och annat sponsormaterial som företag annars BETALAR för att folk skall bära. Det är en sjuk industri och jag tänker inte vara en av de som hejar på den. Vad har vi i LCHF-världen att stå upp emot alla de pengar som sockerindustrin vill påtvinga våra barn och ungdomar? Sten Sture Skaldeman vs. Travis Pastrana (en känd motocrossförare som många unga killar ser upp till) Haha. Nej. Skämt åsido.

Det som kan rädda våra barn är att vi föräldrar står där som förebilder med våra sunda val och handlingar samt argument till varför man skall låta bli den där multinationella skitdrycken, och det viktigaste av allt, om någon idrottare med kunskap om farorna vågade stå emot och välja vettiga sponsorer trots att de går ner i lön. Då kan det hända saker.

För att avsluta med något glädjande. Sist jag kollade på Supercross stod en förare med en sponsrad energidryck under en intervju och drack, så som de alltid gör och måste eftersom de är sponsrade av drycken. Trodde jag. Sen såg jag att burken inte var öppen! Föraren ville inte dricka det som var i. Hoppas att fler än jag såg det och att det kan vara början på slutet för de hälsovådliga energidryckerna och att de alla verkligen får de där utlovade vingarna och flyger sin kos.

Ät Ultimat!

Jag och mina två sötnosar.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Barn den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

8 thoughts on “Krafterna bakom en burk dricka

 1. Profilbild

  Adam

  Kan du länka källor till dina påståenden om energidryckens effekter?
  Själv har jag läst att koffein är prestationshöjande vid träning, vad är det i så fall som sänker resultaten?

 2. Anna-Maria Johansson

  Inläggsförfattare

  Koffein är ingenting man vill att ens barn skall bli beroende av. Visst blir man pigg en stund men allt socker som är i drycken ger motsatt effekt till koffeinet eftersom det snabbt höjer blodsockret som efter ett litet tag dalar ännu längre ner än var det var innan.

  Angående källor så kan jag räkna upp ett antal böcker som du kan läsa om du vill förstå vad socker gör för ont i kroppen. Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt, Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson, Brödberoende av William David och den senaste Ett sötare blod av Ann Fernholm http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127133737.

 3. Profilbild

  Undrar samma som Adam - utan källor direkt angivna i texten blir ju hela inlägget bara dina egna tankar och teorier vilka inte väger så tungt. Det finns ju energidrycker utan socker så om det bara är socker som ger alla de där negativa effekterna så är det missvisande att skriva att det är energidrycken i sig som gör det. Energidryck är ett ganska brett koncept så om du vill påvisa negativa effekter bör du nog specificera vilka ingredienser som gör vad.

 4. Profilbild

  Hans Ökvist

  Vad glad jag blir att det finns såna som Anna-Maria ! Och vad ledsen jag är över att inte fler föräldrar än vad som är fallet bjuder motstånd mot "Cola- och TV-spelskulturen". Ni måste sätta emot indoktrineringen från diverse media och grupptrycket i skolor m.m. om ni inte vill att era barn ska se ut och ha en hälsa som den typiska amerikanska medelklasstonåringen !

  Pigg 73-åring och farfar

 5. Anna-Maria Johansson

  Inläggsförfattare

  EmelieMaria:

  När en produkt inte får drickas av gravida, barn under 16 år, de som har problem med njurar, inte ihop med alkohol osv så skall nog ingen dricka det.

  Här har du en artikel från läkartidningen om taurinets skadeverkningar. Många dödsfall bland annat. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4893

  De energidrycker som är lightvarianter och även Celcius som marknadsförs som en LCHF-variant av vissa innehåller ämnen som inte är speciellt hälsosamma. Sukralos som finns i Celcius är gjort av klor. Inte något jag vill dricka i alla fall.

  Om man som vuxen vill dricka något uppiggande innan träning så ta en kopp kaffe.

  Hoppas att du känner att du fick mer på fötterna nu.

  Ha en bra dag!

  1. Profilbild

   "När en produkt inte får drickas av gravida, barn under 16 år, de som har problem med njurar, inte ihop med alkohol osv så skall nog ingen dricka det. " Detta är också bara dina egna åsikter, jag antar isåfall att du inte heller dricker alkohol, det har ju minst lika många skadliga effekter.

   Jag förstår ju att energidrycker som oftast innehåller 20 ingredienser med konstiga kemiska namn inte direkt är det bästa att hälla i sig, jag försvarar dem inte. Det som jag egentligen kommenterade var inte att energidrycker var bra eller dåliga (vilket kanske var lite luddigt) utan att din text är missvisande och inte trovärdig när du inte anger några källor. Då du inte anger källor överhuvudtaget (förutom i efterskott i kommentarerna) antar jag att du själv forskat fram hur energidrycker påverkar kroppen och det har du väl inte? Om du ska räkna upp effekter en produkt har på kroppen bör det väl stå vilket ämne som gör vad och var informationen kommer ifrån. Antar att artiklarna på denna sida ska vara seriösa då du presenterar dig som licensierad kostrådgivare.

 6. Profilbild

  Helt rätt att låta bli något som inte rekommenderas till gravida och barn. Gäller både energidrycker och Becel Pro Active.
  Det kan finnas fler orsaker till att energidrycker kan ge plötslig död. Det står ingenstans i artikeln i Läkartidningen om saltbalansen. Alla de symtom inklusive död som uppges kan också orsakas av natriumbrist/saltbrist. Brukar kallas värmeslag, cirkulationskollaps, natriumbrist, vattenförgiftning, SIADH, SISWI eller eldaresjuka.
  De flesta energidrycker saknar salt men är hypertona, kräver mer vatten än vad de innehåller, vilket gör att vatten tas från inuti celler till vätskan utanför cellerna inklusive blodet. Detta gör att natriumkoncentrationen sjunker under 137 mmol/L (23 gram salt i hela blodvolymen hos en 70 kg person) som är lägre än normalnivån. Under 120 mmol/L (20 g salt) riskerar man att dö om man inte får intensivvård där man har identifierat att patienten har en hyponatremin och rehydrerar långsamt över flera dagar.
  Så det är bara 3 g salt som i blodet skiljer liv och död. Läs mer
  http://kostkunskap.blogg.se/2012/june/livsmedelsverket-och-salt-fortsattning.html
  http://kostkunskap.blogg.se/2012/july/livsmedelsverket-och-salt-del-3.html
  http://kostkunskap.blogg.se/2012/july/svar-fran-livsmedelsverket.html

Kommentera