Frukosttips för att orka en dag i skolan

Kesofrutti

Frukosttips för en dag i skolbänken

Mitt tips på en god och lättlagad frukost som blir riktigt mättande är en variant av den så populära, men väldigt söta Risifruttin. En Kesofrutti ger mycket energi, perfekt för en dag med massor att lära. För att frukosten ska räcka hela förmiddagen, komplettera gärna med en frömacka med ett gott pålägg eller ett kokt ägg.

Ett bröd bakat på till exempel ägg, ost, mald mandel eller frön ger väldigt lite kolhydrater och mättar bättre, jämfört med vanligt bröd bakat på mjöl.

Jag använder fiberhusk eller pofiber som bindemedel istället för mjöl med gluten i mina recept. De finns att köpa i glutenfria hyllan i vanliga mataffärer. Det är många barn som är glutenintoleranta idag, så det här en bra typ av bröd för både dem och alla som vill hålla sig mätta längre än på en vanlig smörgås.

Jämfört med den så vanliga frukosten varm choklad och rostad macka med marmelad eller mjölk med sockrade flingor, ger den här ordentligt med proteiner, mättande fett och fibrer. Men med bara en bråkdel av de snabba kolhydrater som ofta leder till att man blir trött efter någon timme, när blodsockret går ner.

Då fyller många på energiförråden med en frukt, läsk eller chokladbit, vilket gör att blodsockret rusar i höjden, för att sen snabbt dala igen. Med en frukost rik på protein och fett, hålls blodsockret på en jämn nivå och man får energi att klara en tuff skoldag. Utan att hela tiden behöva fylla på med något sött, som förstås också är dåligt för tänderna.

 • Kesofrutti 1 port

 • 1 dl keso
 • ½ dl grekisk yoghurt
 • 2 msk hackade valnötter och mandlar
 • 1 msk pumpakärnor
 • 2-3 jordgubbar eller ½ äpple

Rör ihop keso och yoghurt. Lägg upp i en skål. Strö nötter, mandlar och pumpakärnor över.

Skär jordgubbar eller äpple i klyftor och lägg runt kanten.

Pannkaksbröd

 

 • Pannkaksbröd med kanel 4 port

 • 2 ekologiska ägg
 • ½ dl grädde
 • ½ dl linfrön
 • 2 msk pumpafrön
 • 2 msk pofiber
 • 2 tsk kanel
 • ½ tsk havssalt
 • 2 msk smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stelnat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Låt svalna och skär i bitar när den kallnat. Förvara i kylen.

Ostmacka på pannkaksbröd

Frukosttips för en aktiv utedag

De flesta barn gillar makrill i tomatsås. Tillsammans med kokta ägg blir det en perfekt frukost inför en dag med tuffa tag i skogen eller på idrottsplanen.

En frukost som dessutom har gott om det nyttiga fettet omega-3. Det behöver vi alla få i oss mer av, gärna minst 3 gånger i veckan. Det hjälper både tankeverksamheten och immunförsvaret att fungera bättre.

Att äta ägg till frukost är ett väldigt enkelt sätt att få i sig av alla de vitaminer och mineraler vi behöver, det enda som saknas i ägget är Vitamin C. Lägg därför till lite paprika i bitar på tallriken, den innehåller faktiskt mer C-vitamin än en apelsin. Lite ost, kaviar, mandlar och grönt gör frukosttallriken ännu godare.

Ett alternativ till sardinfrukosten är bacon med äggröra, här en ännu nyttigare variant med paprika. Köp helst ekologiska ägg från frigående höns. De har en högre halt av just omega-3 än de billigare äggen. Sen har ju de hönsen det också mycket bättre än kompisarna i bur, eftersom de får gå ute i det fria och picka i sig godsaker som hönor gillar.

Bacon och äggröra

 

 • Äggröra med paprika 2 port

 • 4 ekologiska ägg
 • ½ dl grädde
 • 2 msk smör
 • 1 tärnad, röd spetspaprika
 • Havssalt och paprikapulver
 • 1 tomat

Vispa samman äggen med grädde, salt och paprikapulver. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprikan i smöret en stund, så den blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Frukosttips för att orka en dag i skolan

 1. Pingback:

 2. Profilbild

  Josefine

  Har du några tips på vad man ger ett barn som är allergisk mot mjölkprotein, ägg, nötter och baljväxter? Som grädde på moset är barnet ifråga kräsen och underviktig enligt kurvan. Äter enbart plockmat i form av köttbullar och vissa grönsaker. Korv vägras och likaså kött i alla "rena" former.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Josefine. Vad besvärligt ni har det, hoppas det blir bättre.

   Har du testat att använda kokosfett och kokosgrädde istället för smör och grädde? Testa att mala olika sorters kött och fisk, blanda ner lite kokosgrädde och gör små bullar och biffar utav dem, med de grönsaker barnet äter till. Stek i kokosfett och försök även att blanda i det i maten så fetthalten blir högre. Avocado är suveränt, går att mixa med kokosgrädde, blanda med fiberhusk och steka pannkakor av. Fungerar det med frön så kan du blanda i lite sesamfrö eller malda pumpakärnor i smeten. På det sättet kanske du kan variera maten lite mer.
   Läs gärna Anna Halléns böcker Energibarn och LCHF för familjen. Där finns många tips rå maträtter utan mjölkprotein.
   Är det någon därute som har liknande problem med allergier, så kom gärna med fler tips 🙂

  1. Profilbild

   Ok för vem? Gissar på att du menar någon slags LCHF-modell? Det viktiga är att du har koll på vad saker innehåller och hur detta påverkar din kropp. Det är just detta en kostrådgivare kan hjälpa dig med. Jag kan därför inte säga om det är ok för dig eftersom jag inte känner dig.

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  För mig och även för ett aktivt barn tycker jag det är OK med kaviar. Den innehåller förvisso ca 16% kolhydrater, men också omega-3 och andra nyttigheter från fiskrommen. En liten klick till frukostägget ger få kolhydrater i det stora hela, men frukostägget slinker lättare ner. Servera det gärna tillsammans med en klick smör också.

  Hade den här diskussionen på ett LCHF-forum om kaviarens vara eller inte vara för en tid sedan. Jag jämförde min kaviarklick med den mängd socker som många tycker är helt OK att få i sig genom ett par bitar mörk choklad. Chokladen innehåller faktiskt ofta ännu mer kolhydrater än kaviaren 😉

Kommentera