La France!

La France! Nu ser ni framför er fantastisk mat, baguetter och smala fransyskor.

I helgen var jag bara av en slump på ett fransk-amerikanskt dop. Amerikanarna stod hänförda över denna lätta sofistikerade perfekta buffé. De var trötta på all guacamole med crisps som de fick hemma. Själv letade jag efter maten bland alla bakelser och bröd, tillslut hittade jag lite tomater, gåslever och skinka, helt perfekt!

Den franska paradoxen pratar framför allt amerikanarna om, de förundras över hur ett land där mycket fokuserar kring mat att alla kan vara smala. Jag behöver inte förklara för kära KRG-läsare varför så är fallet. Men precis som överallt annars så ökar övervikten här också, framförallt bland kvinnor och yngre.

De senaste siffrorna som kom ut i oktober 2012 uppskattade att 32%, ca 15 miljoner, av fransmännen är överviktiga. 2,9 miljoner är diabetes typ 2 patienter som tar insulin. 2009 hade Frankrike redan så många diabetiker som man hade estimerat skulle vara antalet patienter 2016. Det går fort utför och som anledning anger de matindustrin, för mycket socker och fett i maten samt att det franska folket inte rör på sig tillräckligt. Japp, inget nytt eller revolutionerande i den förklaringen.

På ytan ser det ut som inget har förändrats i det kulinariska kvalitetsfrankrike, man undrar var övervikten kommer ifrån. När man skrapar lite är det faktiskt nästan lika illa här. Boulangerier fuskar med sina baguetter, restaurangerna har färdiglagade maträtter som bara värms upp och det blir svårare och svårare att hitta fullfeta produkter. Frankrikes motsvarigt till SLV heter PNNS (Le Programme National Nutrition Santé), och står precis lika handfallna och delar ut guideböcker med samma rekommendationer som i Sverige. Desperat försöker de få folket att äta mer frukt, grönt och fullkorn och industrin hakar på, det går att hitta light Camembert som smakar plast och Philadelphia ost light med smak av Milka mjölkchoklad. De franska supermarchérna har kilometerlånga gångar med allt från himmel och jord. Jag handlade där först… men sen insåg jag att jag ändå alltid kom hem med samma råvaror, grönsaker, kött, fisk och lite feta mjölkprodukter jag gick inte en sin i hälften av alla produktkorridorer. Nu handlar jag i min lilla lokala ekologiska butik och sparar kanske 2 timmar varje gång.

Men som sagt är idealet att man ska vara smal, väldigt smal. Det är bantningsmetodernas heaven. I alla apotek finns det pulverdieter och andra konstiga tabletter som ska hjälpa till att eliminera både det ena och det andra. För man tror kanske att fransyskan är naturligt smal, men så är inte fallet. Det är en kontroll och självdisciplin som jag aldrig sett tidigare. Att säga nej till osten och efterrätten på middagar är mer normalt än onormalt och mycket mer ok och accepterat än i Sverige.

Som LCHF har tagit Sverige med storm och förändrat konsumtionen så har Frankrikes trenddiet Dukan förändrat Frankrikes. Dukan är en mycket omtalad proteindiet där det finns lika många som gått ner i vikt, som lika fort har gått upp dem igen. Han har tagit fram dieten genom att testa sig fram på sina patienter sen 70-talet. För några år sedan skrev han boken (fritt översatt) Jag vet inte hur jag ska gå ner i vikt. Det blev en bestseller och nu sägs det att han är den mest lästa författaren det här decenniet och  att han har 10 millioner läsare världen över och bara i Frankrike har hans receptbok sålt 345 000 exemplar 2010. Han blev dock inte populär när han gav som förslag att alla studenter som inte gick upp i vikt de två sista åren på universitet skulle få extra poäng på sin slutexamen. Det blev en otroligt vild debatt som det blir lätt här och utbildningsministern gick ut och sa att man aldrig skulle acceptera en sådant fysiskt diskriminerande förslag. Vad har han gjort med Frankrikes magar, lår och smaksinnen!?  Hans stora grej är den lista med tillåtna produkter och de 4 olika faserna. I den strikat fas ett är listan på tillåtna varor, 72 proteinprodukter, 28 grönsaker och fettfri naturel yoghurt med havrekli. Den 0% yoghurt marknaden är totalt dominerande och 2010 gick försäljningen upp 10% . Ibland får jag gå till 3-4 affärer innan jag hittar min grekiska yoghurt. På alla apotek och många mataffärer kan man köpa hans läckra kakor, nyttiga bars och mättande müsli. Hans nyttiga havrekli chokladkex med små chokladbitar i ska hjälpa till att “fylla ett tomrum och eliminera  frustration”. Ett paket kostar 45 Kr och på köpet får du på 100g kaka 45,7g kolhydrater...eller det lilla individuellt packade paketet i med tre kakor ger 17,4 g kolhydrater totalt. Till frukost kan du även köpa müsli på havrekli, bara 26,6 g kolhydrater men då får som tur lite extra solrosolja och sojalicetine på köpet. I Dukans klor har den stackars fransmannen förlorat allt som är gott. De som tyckte GI var torrt har inte testat Dukan än. Ingen sås, inget fett, inget som kan på något sätt förgylla din maträtt.

Med det torra tråkiga fettfria minnet av Dukan på tungan tänkte jag svepa in med LCHF och vända upp och ner på allt som de vet om vad som gör en smal. Va!? får jag äta min brie och camembert!? Ja det går jättebra! Att övertyga en fransman om att han ska äta riktig mat hoppas jag inte ska bli ett stort problem för han är ju i grund och botten en gourmand. Men att lyckas övertyga samma folk att inte äta en croissent eller pain au chocolat på morgonen blir nog en stor utmaning. De har alla sin frukostrutiner och de är alla söta. Det är Tyskar, Ryssar, Engelsmän och vi som äter Sale (en mer tilllagad frukost som inte bara består av bröd och sylt) på morgonen. Jag hoppas trots allt att de ser hur fördelarna vinner över baguetten.

Jag jobbar nu med att försöka starta upp något som kanske i framtiden kan hjälpa fransmannen att gå tillbaka till den fantastiska maten och traditionerna som håller på att glömmas bort.


Caroline flyttade från Sverige till London 2006 och sen 4 år bor hon i Paris. Hon har jobbat som framtidsanalytiker för läkemedelsjättarnas olika marknader. Övervikt, diabetes typ 2 och cancer var ständigt återkommande ämnen. LCHF öppnade upp andra dörrar mot hälsa. Som utbildad kostrådgivare hoppas Caroline visa att kroppen kan göra väldigt mycket själv utan läkemedel bara den får en chans.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “La France!

Kommentera